Az érzékelés meghibásodása okozta zavar Ivona Tau mitikus erdőiben

Az érzékelés meghibásodása okozta zavar Ivona Tau mitikus erdőiben

Az fxhash-en nemrég megjelent ‘Mythic Latent Glitches’ című munkájában Ivona Tau az emberi és a generatív inputokat ötvözi, méghozzá ellentétes módon: a mesterséges intelligencia tervezi az organikus elemeket, az emberi kéz pedig a mesterséges glitcheket.


Ami látszólag természetes formaként jelenik meg, azt kizárólag GAN (generative adversarial network – generatív ellentmondásos hálózat, a szerk.) képzelte el, a világot a fotós lencséjén keresztül látva a belé táplált korlátozott mintákon keresztül. A művész szerepe is megfordult: az ő célja a szerves formák vizuális megsemmisítési folyamatának megtervezése lett. A glitch az érzékelés meghibásodását jelenti, tehát a felfogni nem tudás okozta zavart szimbolizálja.

A metafizikai erők iránti emberi vonzalom sok évszázadon átível. Míg a pogány mitológia sötét, mély erdőkben és feltáratlan területeken élő isteneket teremtett, addig manapság a technológiához is hasonló áhítattal, lenyűgözöttséggel és egyben félelemmel közelítünk.

A projektet több szakaszban dolgozták ki, amely a litván tájak és az ősi mítoszok, legendák kutatásával kezdődött. A fotózás célja a titokzatos, hónapokon és éveken átívelő, különböző tapasztalatok megörökítése volt. Ezután az egyedi, előre betanított művész GAN modelljét képezték ki egy több száz nagy felbontású fényképből álló gyűjteményből. A kiválasztott kimenetelekből a művész válogatott, majd az eredményt a következő szakasz kiindulási vásznaként szerepeltette. Ezután egy sor sztochasztikus manipulációt programoztak be, hogy a vizuális romboláson keresztül alternatív narratívákat hozzanak létre. A köd kiszámíthatatlan módon, a véletlen változók által vezérelve és a művész által megalkotott határokkal végül füstté, szinte égő radioaktív erdővé változik.

Ivona Tau litván mesterséges intelligenciával foglalkozó művész és kutató, aki az AI-jal mint a képzőművészet médiumával dolgozik. Ivona munkájának központi eleme a művészetek és a fotográfia, valamint az új technológiák és a gépi tanulás keresztezésében rejlik. Célja, hogy a mesterséges intelligencia eszközeiben érzelmeket találjon és idézzen fel, ezáltal emberibbé téve azokat. A művészet és a technikával való együttműködés révén a belső érzelmi állapotokat is feltárja.

Forrás: Thisispaper

Ivona Tau | Web

továbbiak
Lengyelország, akivel minden elkezdődött | A mi rendszerváltásunk VI.
business

Lengyelország, akivel minden elkezdődött | A mi rendszerváltásunk VI.

Már több mint 30 éve annak, hogy a Szovjetunió felbomlott, maga után hagyva Közép-Kelet-Európában egy tátongó gazdasági-politikai űrt. Ebben a cikksorozatban arra keressük a választ, hogy a térség országai miként reagáltak az újonnan kialakult helyzetre, mennyire sikeresen tudtak alkalmazkodni a kapitalizmushoz és a demokráciához, és mi az, amit esetlegesen eltanulhatnak
Klasszikus, mégis kizökkentő arculattervvel újult meg a vegán Mö márka
grafika

Klasszikus, mégis kizökkentő arculattervvel újult meg a vegán Mö márka

Nosztalgikus tipográfia klasszikus kék-fehérben, kizökkentő vizuális elemekkel társítva – a finn Mö márka vegán termékeinek ízvilága a hagyományos tejtermékekkel is felveszi a versenyt. A Werklig stúdió csapata és Köves Lili arculatterve a márka újabb szintre való lépését hivatott támogatni. Mutatjuk! Köves Lili Helsinkiben él és dolgozik, részben egy finn ügynökségnél, részben
Kraftos miniotthon, vadregényes tájba oltva | Leaving the city 3. rész – Pataki Dávid, Tahi
architecture

Kraftos miniotthon, vadregényes tájba oltva | Leaving the city 3. rész – Pataki Dávid, Tahi

Egy dzsungeles pagonyban álmodott és épített magának új otthont Pataki Dávid formatervező, Budapesttől harminc kilométerre, Tahiban. Vele jött Zara, a francia bulldog is, aki örömmel szaladgál a telken, vagy lustálkodva heverészik az árnyékos teraszon. Fél évvel ezelőtt pedig Dávid párja, Éva is beköltözött a mindössze harminckét négyzetméteres házikóba, ami szinte