fbpx
Nyomj Entert

Az érzékelés meghibásodása okozta zavar Ivona Tau mitikus erdőiben

Az fxhash-en nemrég megjelent ‘Mythic Latent Glitches’ című munkájában Ivona Tau az emberi és a generatív inputokat ötvözi, méghozzá ellentétes módon: a mesterséges intelligencia tervezi az organikus elemeket, az emberi kéz pedig a mesterséges glitcheket.


Ami látszólag természetes formaként jelenik meg, azt kizárólag GAN (generative adversarial network – generatív ellentmondásos hálózat, a szerk.) képzelte el, a világot a fotós lencséjén keresztül látva a belé táplált korlátozott mintákon keresztül. A művész szerepe is megfordult: az ő célja a szerves formák vizuális megsemmisítési folyamatának megtervezése lett. A glitch az érzékelés meghibásodását jelenti, tehát a felfogni nem tudás okozta zavart szimbolizálja.

A metafizikai erők iránti emberi vonzalom sok évszázadon átível. Míg a pogány mitológia sötét, mély erdőkben és feltáratlan területeken élő isteneket teremtett, addig manapság a technológiához is hasonló áhítattal, lenyűgözöttséggel és egyben félelemmel közelítünk.

A projektet több szakaszban dolgozták ki, amely a litván tájak és az ősi mítoszok, legendák kutatásával kezdődött. A fotózás célja a titokzatos, hónapokon és éveken átívelő, különböző tapasztalatok megörökítése volt. Ezután az egyedi, előre betanított művész GAN modelljét képezték ki egy több száz nagy felbontású fényképből álló gyűjteményből. A kiválasztott kimenetelekből a művész válogatott, majd az eredményt a következő szakasz kiindulási vásznaként szerepeltette. Ezután egy sor sztochasztikus manipulációt programoztak be, hogy a vizuális romboláson keresztül alternatív narratívákat hozzanak létre. A köd kiszámíthatatlan módon, a véletlen változók által vezérelve és a művész által megalkotott határokkal végül füstté, szinte égő radioaktív erdővé változik.

Ivona Tau litván mesterséges intelligenciával foglalkozó művész és kutató, aki az AI-jal mint a képzőművészet médiumával dolgozik. Ivona munkájának központi eleme a művészetek és a fotográfia, valamint az új technológiák és a gépi tanulás keresztezésében rejlik. Célja, hogy a mesterséges intelligencia eszközeiben érzelmeket találjon és idézzen fel, ezáltal emberibbé téve azokat. A művészet és a technikával való együttműködés révén a belső érzelmi állapotokat is feltárja.

Forrás: Thisispaper

Ivona Tau | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük