Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

A technológia és az online világ térnyerése számos előnnyel jár életünkben, azonban ezeknek használatával jelentős környezetkárosító árat fizetünk meg. Tudtad, hogyha az internet egy ország volna, a hatodik legszennyezőbb ország lenne a világon? A svéd Jönköping University diákjai a web fenntarthatóbb módját hozzák el számunkra.

Balogh Ráhel és Viktorija Bernataviciute UI és UX designer hallgatókként azt a merészt döntést hozták meg, hogy diplomamunkájuk során a fenntartható internethasználat kialakításának lehetőségeit kutatják, figyelembe véve azok jövőre gyakorolt hatásait is. A környezetbarát webdesign olyan digitális platformok és szolgáltatások tervezésének gyakorlata, amelyek előtérbe helyezik a Földünkre mért szennyezés csökkentését. A szén-dioxid kibocsátás és a webes felületek energiafelhasználásának gyökeres csökkentése a cél.

Az elmúlt években a webfejlesztéssel foglalkozó iparágak számos törekvést tettek annak érdekében, hogy az úgynevezett „sustainable development elve szerint épüljön fel a jövő internetének felhasználása. A fenntartható weboldalakra való átállás a berögzült felhasználói szokások és tevékenységek megváltoztatását igényelné, amely a legerősebb indok a fejlesztőktől, hogy miért nem találkozhattunk még ilyen felülettel ez ideáig.

Ráhel és Viktorija tanulmányának célja, hogy vizsgálatukkal értékeljék és javítsák az előremutató irányelveket annak érdekében, hogy a kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező oldalakat vonzóbbá és egyszerűbbé tegyék a felhasználók számára. Kontextusként az élelmiszerek beszerzésére és vásárlására alkalmas webhelyeket vették alapul, az e-kereskedelem folyamatos exponenciális növekedését látva.

Számos kutatási módszert figyelembe vettek a felhasználók tapasztalatainak és attitűdjüknek értékelésére a tanulmányuk során, melynek eredményeképp elkészítették saját tervezésű prototípusukat. Az általuk tervezett honlapon az energiafelhasználás érdekében a színek telítettségével, a képernyő háttérvilágításával, a felhasználói keresés gyorsításával és a .png vagy .jpg fájlformátumú képek vektorizált ikonokra való lecserélésének összességével hozzájárultak a környezetbarát világháló alkalmazásához.

Tanulmányuk által a fiatal duó olyan stratégiát javasol, amelyben a meglévő fenntartható webtervezési irányelveket egyes viselkedésmódosítási elméletekkel kombinálva létrejöhetne egy zökkenőmentesebb átállás a kisebb energiafelhasználású weboldalakra.

Balogh Ráhel Anna | LinkedIn
Viktorija Bernataviciute | LinkedIn

továbbiak
Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal
business

Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal

Az oligarchák jelentős problémát okoznak, Ukrajna hírhedten korrupt, az igazságszolgáltatási rendszere pedig átláthatatlan. Olga Pindukkal, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének ukrán közgazdászával beszélgettünk. Magyarországon most szinte mindenki az uniós szankciókról beszél, és sokan úgy vélik, hogy nem hatásosak Oroszország ellen. Mi a véleménye a magyarok álláspontjáról? Először is, meg
A muszlim politizálás kívánatos, a politikai iszlám kevésbé
strategy

A muszlim politizálás kívánatos, a politikai iszlám kevésbé

Nehéz olyan témákról konstruktívan beszélni, amelyek túlságosan átpolitizáltak, a közbeszédben inkább kutyasípként tekintenek rájuk, mintsem valós társadalmi kérdésként. Az európai radikális muszlimok témája is ebbe a kategóriába esik. Ezért van nehéz dolga az osztrák Dokumentationsstelle Politischer Islam-nak (DPI), azaz a politikai iszlám monitorozásáért felelős központnak, hiszen a kutatási területük miatt
Prágában óra számol vissza a klímaváltozás megállításáért
lifestyle

Prágában óra számol vissza a klímaváltozás megállításáért

A prágai Letná parkban felállított óra a visszafordíthatatlan éghajlatváltozásig hátralévő időt mutatja. A nyolc méter magas és harmincöt méter széles óra a Metronóm mellett, azon a talapzaton áll, ahol egykor Sztálin szobra volt. Az órát, amely december 12-ig lesz látható, a Festival svobody (Szabadság Fesztivál) szervezet állította fel, amely a