Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

Az internet ökológiai lábnyomát csökkentené egy magyar lány Svédországban

A technológia és az online világ térnyerése számos előnnyel jár életünkben, azonban ezeknek használatával jelentős környezetkárosító árat fizetünk meg. Tudtad, hogyha az internet egy ország volna, a hatodik legszennyezőbb ország lenne a világon? A svéd Jönköping University diákjai a web fenntarthatóbb módját hozzák el számunkra.

Balogh Ráhel és Viktorija Bernataviciute UI és UX designer hallgatókként azt a merészt döntést hozták meg, hogy diplomamunkájuk során a fenntartható internethasználat kialakításának lehetőségeit kutatják, figyelembe véve azok jövőre gyakorolt hatásait is. A környezetbarát webdesign olyan digitális platformok és szolgáltatások tervezésének gyakorlata, amelyek előtérbe helyezik a Földünkre mért szennyezés csökkentését. A szén-dioxid kibocsátás és a webes felületek energiafelhasználásának gyökeres csökkentése a cél.

Az elmúlt években a webfejlesztéssel foglalkozó iparágak számos törekvést tettek annak érdekében, hogy az úgynevezett „sustainable development elve szerint épüljön fel a jövő internetének felhasználása. A fenntartható weboldalakra való átállás a berögzült felhasználói szokások és tevékenységek megváltoztatását igényelné, amely a legerősebb indok a fejlesztőktől, hogy miért nem találkozhattunk még ilyen felülettel ez ideáig.

Ráhel és Viktorija tanulmányának célja, hogy vizsgálatukkal értékeljék és javítsák az előremutató irányelveket annak érdekében, hogy a kisebb ökológiai lábnyommal rendelkező oldalakat vonzóbbá és egyszerűbbé tegyék a felhasználók számára. Kontextusként az élelmiszerek beszerzésére és vásárlására alkalmas webhelyeket vették alapul, az e-kereskedelem folyamatos exponenciális növekedését látva.

Számos kutatási módszert figyelembe vettek a felhasználók tapasztalatainak és attitűdjüknek értékelésére a tanulmányuk során, melynek eredményeképp elkészítették saját tervezésű prototípusukat. Az általuk tervezett honlapon az energiafelhasználás érdekében a színek telítettségével, a képernyő háttérvilágításával, a felhasználói keresés gyorsításával és a .png vagy .jpg fájlformátumú képek vektorizált ikonokra való lecserélésének összességével hozzájárultak a környezetbarát világháló alkalmazásához.

Tanulmányuk által a fiatal duó olyan stratégiát javasol, amelyben a meglévő fenntartható webtervezési irányelveket egyes viselkedésmódosítási elméletekkel kombinálva létrejöhetne egy zökkenőmentesebb átállás a kisebb energiafelhasználású weboldalakra.

Balogh Ráhel Anna | LinkedIn
Viktorija Bernataviciute | LinkedIn

továbbiak
Évszázadok fúziója | Lea House
design

Évszázadok fúziója | Lea House

Manapság megannyi kísérlet példázza az eltérő korok közti harmóniát: legyen az a divatiparban, a formatervezés területén vagy az építészetben, mind igazolják, hogy ez az összhang több puszta dekoratív megoldásnál. A korszakalkotó stílusok keveredése a precedense a jelen és a múlt szimbiózisának, az eklektika egyszerre kihívás, értékmentés és bátorság – ráadásul egyre
A design algoritmusa – Kovács Adél interjú
branding

A design algoritmusa – Kovács Adél interjú

Kovács Adél divattervezővel korábban már  találkozhattatok a Hype&Hyper oldalán, mikor a művészpáros sorozatunkban a NUBU-val készítettünk interjút. A 2020-as olimpiai formaruha tervezője a márkával való nyolc évnyi együttműködés után új kihívásokra vágyott, de leginkább másfajta kibontakozásra, olyan területeken, ami mindig is a munkája része volt:  trendtanulmányozások, fotókoncepciók tervezése és
Így élnek Prágában – kiállítás nyílt a cseh főváros otthonairól
design

Így élnek Prágában – kiállítás nyílt a cseh főváros otthonairól

Hogy néz ki egy átlagos lakás a cseh fővárosban, és hogy alakulnak az áraik a többi európai városhoz képest? Többek közt erre keresik a választ a Prague Tomorrow? Houses and Apartments című kiállításon. Prága épp lakhatási válságon megy keresztül, jóval nagyobb az otthonkeresők száma, mint ahány lakás elérhető a piacon,