Az oderai öko-katasztrófa

Az oderai öko-katasztrófa

Szennyezett víz, haltetemek ezrei, kipusztult élővilág és egymásra mutogató hatóságok. Az Odera-dosszié, Lengyelországból.


A nyár folyamán bekövetkezett katasztrófa az Odera folyónál egész Lengyelországot sokkolta. Kezdetnek a lengyel kormány és hatóságok nehezen reagáltak, majd megindult az egymásra mutogatás. A 840 kilométer hosszúságú Odera Lengyelország második leghosszabb folyója, aminek a felső szakasza a lengyel-német határt képezi. Forrása Észak-Morvaországban, Csehországban van, és a Szczecini-öbölnél a Balti-tengerbe torkollik.

Az Odera az utóbbi évek során viszonylag tiszta folyónak számított, és közel 40 hazai halfaj volt megtalálható a vízfolyásban. Az ominózus történésekről a nyár közepén, július 27-e környékén tették meg az első bejelentéseket, amikor is helyi halászok, Lengyelország délnyugati részén lévő Olawa városánál megtalálható zsilipnél tömeges halpusztulásra lettek figyelmesek. A halászokat mindez nem érte hatalmas meglepetésként, ugyanis július közepétől már hallottak hasonló jelenségről, az Odera és a Gliwice-csatorna találkozásánál, amely Felső-Szilézia ipari régióját köti össze a folyóval.

A következő időszakban egyre több bejelentés érkezett elpusztult halakról, egészen az úgynevezett Alsó-Oderáig, egy értékes természetvédelmi területig és Szczecinig, ahol a folyó egy helyi tóba torkollik. A soron lévő hónapokban hozzávetőlegesen 250 tonna döglött halat kellett kihalászni a vízből. „A víz körül olyan bűz volt, hogy a halak eltávolítására kirendelt munkások közül néhányan munka közben hánytak” – mondta akkoriban a Reutersnek egy helyi lakos.

Eleinte nagy zűrzavar uralkodott az ügy körül és az érintettek kizárólag ellentmondásos feltételezésekig voltak képesek eljutni. A lengyel kormány, mutatva elhivatottságát a tragédiát illetően, augusztus közepén egymillió zlotyt, vagyis nagyjából 200 ezer eurónak megfelelő jutalmat tűzött ki annak, aki a folyó beszennyezéséért felelő személyek nyomára vezeti a hatóságokat. Ezzel egy időben, válaszul az Odera-szennyezéssel kapcsolatos intézkedésekre, a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki eltávolította a vízgazdálkodásért felelős állami vállalat vezérigazgatóját és a környezetvédelmi felügyelőség vezetőjét is.

Augusztus második felében megjelentek az első független, lengyel szakértőktől származó elemzések. A Belvízi Halászati Intézet a halpusztulás lehetséges magyarázataként az arany algák virágzására mutatott rá, amelyek a halak számára halálos mérget termelnek. Német szakértők, a Leibniz Édesvízi Ökológiai és Belvízi Halászati Intézettől is közölték az eredményeiket, kiegészítve a lengyel kollégák által találtakat, ebben megállapítva, hogy az algák ilyen nagymértékű elszaporodásához olyan megemelkedett sótartalomszintre volt szükség, amelyet csak ipari szennyezéssel lehetett elérni.

Augusztus végén megérkezett a hivatalos lengyel jelentés, amit a Környezetvédelmi Intézet adott ki. Összesen 221 vízmintát vettek az Odera különböző szakaszain, ezek által megerősítve az algatoxinokkal kapcsolatos állításokat. Az ökológiai katasztrófa közvetlen felelősének tekintették a lengyel vizekben még eddig sohasem látott mérgező algafajt, kizárva bármilyen emberi közbenjárást. A német oldal hivatalos közleményében szintén az algát tette a felelősé, azonban felhívta a figyelmet a folyóban lévő különleges körülményekre, amelyek lehetővé tették az algavirágzását. Összhangban a független szakértők által közöltekkel, szerintük is természetellenes a sótartalom ilyen szintű megugrása, tehát a katasztrófa kétségkívül ember okozta volt.

Az Odera lengyel része

A szakértők és aktivisták egyetértettek abban, hogy az arany algavirágzás csak a jéghegy csúcsa volt a környezetvédelem évtizedek óta tartó elhanyagolásának. Továbbá úgy vélik, központi szerepet tölt be az ipari szennyvíz legális kibocsátása. Az állításuk megerősítéséhez hozzátették, hogy nem kevesebb mint 42 engedély volt érvényben az Odera mentén, amelyek kloridokat és szulfátokat tartalmazó ipari vagy kommunális szennyvíz kibocsátására vonatkoztak. Valamint a meglehetősen alacsony vízszint is növelte a folyó sebezhetőségét a beáramló szennyezéssel szemben, társítva a globális felmelegedés hatásaival. Ezen jelenségek összesége növelheti annak a valószínűségét, hogy a jövőben is hasonló szélsőséges száraz időszakokra kerülhet sor. Az ökoszisztémának nagy valószínűséggel éveken át tartó felépülésre lesz szüksége. A lengyel kormány hivatalosan nem ismerte el, hogy emberi beavatkozás okozta volna a katasztrófát, ezenfelül Morawiecki szerint a folyó gyorsan regenerálódik.

Az utóbbi hónapok során a lengyel kormánnyal szemben kemény kritikákat fogalmaztak meg aktivisták, szakértők, német hivatalnokok a környezetvédelmi kötelezettségeiknek be nem tartása végett, kiemelve az Odera szabályozásáról és a folyó menti infrastruktúrának a karbantartásával kapcsolatos aggodalmaikat. Ennek nyomán a lengyel környezetvédelmi miniszter a katasztrófa közepette ígéretet tett, hogy egy új hálózat felépítésével korszerűsítik a vízminőségi megfigyelőállomásokat. A 24 órában működő megfigyelőrendszer képes lenne folyamatosan adatokat továbbítani a környezetvédelmi szolgálatoknak. A beruházás összesen 250 millió zlotyiba kerül.

továbbiak
Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal
business

Ukrajnának óvatosnak kell lennie - interjú Olga Pindukkal

Az oligarchák jelentős problémát okoznak, Ukrajna hírhedten korrupt, az igazságszolgáltatási rendszere pedig átláthatatlan. Olga Pindukkal, a Bécsi Nemzetközi Gazdasági Tanulmányok Intézetének ukrán közgazdászával beszélgettünk. Magyarországon most szinte mindenki az uniós szankciókról beszél, és sokan úgy vélik, hogy nem hatásosak Oroszország ellen. Mi a véleménye a magyarok álláspontjáról? Először is, meg
Z-generáció: hópihék, vagy a jövő forradalmárai?
business

Z-generáció: hópihék, vagy a jövő forradalmárai?

A „mai fiatalság”, vagyis az aktuális fiatal generáció örökérvényűen kritikák célpontja: lusták, elkényeztetettek, vagy most éppen hiperérzékenyek és állandóan a telefonjukon lógnak. Az úgynevezett Z-generáció, azaz a jelenlegi tinédzserek és korai húszas éveiket taposók azonban némileg egyedülállóak az őket megelőzőekhez képest: nemcsak az internet korában nőttek fel a történelem során
Mekkorára fog nőni a Föld népessége?
strategy

Mekkorára fog nőni a Föld népessége?

Az emberiség újabb mérföldkőhöz érkezett 2022. november 15-én: a népesség elérte a nyolcmilliárdos, mondhatni lélektani határt. A bolygó népessége egyelőre vészjóslóan növekszik, ami a Föld és az emberek számára is legfeljebb ambivalens, de semmiképp nem pozitív. A valódi kérdés azonban az, hogy mit hoz a jövő: mikor ütjük meg a