Az oderai öko-katasztrófa

Az oderai öko-katasztrófa

Szennyezett víz, haltetemek ezrei, kipusztult élővilág és egymásra mutogató hatóságok. Az Odera-dosszié, Lengyelországból.


A nyár folyamán bekövetkezett katasztrófa az Odera folyónál egész Lengyelországot sokkolta. Kezdetnek a lengyel kormány és hatóságok nehezen reagáltak, majd megindult az egymásra mutogatás. A 840 kilométer hosszúságú Odera Lengyelország második leghosszabb folyója, aminek a felső szakasza a lengyel-német határt képezi. Forrása Észak-Morvaországban, Csehországban van, és a Szczecini-öbölnél a Balti-tengerbe torkollik.

Az Odera az utóbbi évek során viszonylag tiszta folyónak számított, és közel 40 hazai halfaj volt megtalálható a vízfolyásban. Az ominózus történésekről a nyár közepén, július 27-e környékén tették meg az első bejelentéseket, amikor is helyi halászok, Lengyelország délnyugati részén lévő Olawa városánál megtalálható zsilipnél tömeges halpusztulásra lettek figyelmesek. A halászokat mindez nem érte hatalmas meglepetésként, ugyanis július közepétől már hallottak hasonló jelenségről, az Odera és a Gliwice-csatorna találkozásánál, amely Felső-Szilézia ipari régióját köti össze a folyóval.

A következő időszakban egyre több bejelentés érkezett elpusztult halakról, egészen az úgynevezett Alsó-Oderáig, egy értékes természetvédelmi területig és Szczecinig, ahol a folyó egy helyi tóba torkollik. A soron lévő hónapokban hozzávetőlegesen 250 tonna döglött halat kellett kihalászni a vízből. „A víz körül olyan bűz volt, hogy a halak eltávolítására kirendelt munkások közül néhányan munka közben hánytak” – mondta akkoriban a Reutersnek egy helyi lakos.

Eleinte nagy zűrzavar uralkodott az ügy körül és az érintettek kizárólag ellentmondásos feltételezésekig voltak képesek eljutni. A lengyel kormány, mutatva elhivatottságát a tragédiát illetően, augusztus közepén egymillió zlotyt, vagyis nagyjából 200 ezer eurónak megfelelő jutalmat tűzött ki annak, aki a folyó beszennyezéséért felelő személyek nyomára vezeti a hatóságokat. Ezzel egy időben, válaszul az Odera-szennyezéssel kapcsolatos intézkedésekre, a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki eltávolította a vízgazdálkodásért felelős állami vállalat vezérigazgatóját és a környezetvédelmi felügyelőség vezetőjét is.

Augusztus második felében megjelentek az első független, lengyel szakértőktől származó elemzések. A Belvízi Halászati Intézet a halpusztulás lehetséges magyarázataként az arany algák virágzására mutatott rá, amelyek a halak számára halálos mérget termelnek. Német szakértők, a Leibniz Édesvízi Ökológiai és Belvízi Halászati Intézettől is közölték az eredményeiket, kiegészítve a lengyel kollégák által találtakat, ebben megállapítva, hogy az algák ilyen nagymértékű elszaporodásához olyan megemelkedett sótartalomszintre volt szükség, amelyet csak ipari szennyezéssel lehetett elérni.

Augusztus végén megérkezett a hivatalos lengyel jelentés, amit a Környezetvédelmi Intézet adott ki. Összesen 221 vízmintát vettek az Odera különböző szakaszain, ezek által megerősítve az algatoxinokkal kapcsolatos állításokat. Az ökológiai katasztrófa közvetlen felelősének tekintették a lengyel vizekben még eddig sohasem látott mérgező algafajt, kizárva bármilyen emberi közbenjárást. A német oldal hivatalos közleményében szintén az algát tette a felelősé, azonban felhívta a figyelmet a folyóban lévő különleges körülményekre, amelyek lehetővé tették az algavirágzását. Összhangban a független szakértők által közöltekkel, szerintük is természetellenes a sótartalom ilyen szintű megugrása, tehát a katasztrófa kétségkívül ember okozta volt.

Az Odera lengyel része

A szakértők és aktivisták egyetértettek abban, hogy az arany algavirágzás csak a jéghegy csúcsa volt a környezetvédelem évtizedek óta tartó elhanyagolásának. Továbbá úgy vélik, központi szerepet tölt be az ipari szennyvíz legális kibocsátása. Az állításuk megerősítéséhez hozzátették, hogy nem kevesebb mint 42 engedély volt érvényben az Odera mentén, amelyek kloridokat és szulfátokat tartalmazó ipari vagy kommunális szennyvíz kibocsátására vonatkoztak. Valamint a meglehetősen alacsony vízszint is növelte a folyó sebezhetőségét a beáramló szennyezéssel szemben, társítva a globális felmelegedés hatásaival. Ezen jelenségek összesége növelheti annak a valószínűségét, hogy a jövőben is hasonló szélsőséges száraz időszakokra kerülhet sor. Az ökoszisztémának nagy valószínűséggel éveken át tartó felépülésre lesz szüksége. A lengyel kormány hivatalosan nem ismerte el, hogy emberi beavatkozás okozta volna a katasztrófát, ezenfelül Morawiecki szerint a folyó gyorsan regenerálódik.

Az utóbbi hónapok során a lengyel kormánnyal szemben kemény kritikákat fogalmaztak meg aktivisták, szakértők, német hivatalnokok a környezetvédelmi kötelezettségeiknek be nem tartása végett, kiemelve az Odera szabályozásáról és a folyó menti infrastruktúrának a karbantartásával kapcsolatos aggodalmaikat. Ennek nyomán a lengyel környezetvédelmi miniszter a katasztrófa közepette ígéretet tett, hogy egy új hálózat felépítésével korszerűsítik a vízminőségi megfigyelőállomásokat. A 24 órában működő megfigyelőrendszer képes lenne folyamatosan adatokat továbbítani a környezetvédelmi szolgálatoknak. A beruházás összesen 250 millió zlotyiba kerül.

továbbiak
Globalizáció helyett ellenállóképességre van szükség
strategy

Globalizáció helyett ellenállóképességre van szükség

A nyugatnak le kell mosnia a gyalázatot, amely a jogtalan iraki háború óta elfeketíti – mondták egy panelbeszélgetésen a The Riga Conference 2022-n. Tudósításunk Lettországból, az előttünk álló jövőről! A reálpolitika részben megbukott február 24-én, amikor Oroszország teljeskörű támadást indított Ukrajna ellen. A The Riga Conference 2022-n, ahol a Hype&Hyper
Az a szék, amit székként használsz | Interjú Zsoldos Annával
design

Az a szék, amit székként használsz | Interjú Zsoldos Annával

A Néprajzi Múzeum Székátiratok című kiállítása az intézmény gyűjteményének tárgyait, a velük kapcsolatos ismereteket és a kortárs design kifejezési lehetőségeit mutatja be egymásra reflektálva. Hogyan jött létre a kiállítás? Mi mindenből lehet szék? Mi is az a szék, és meddig lehet feszegetni ennek a tárgynak a határait? Zsoldos Annát, a
Kelet-Európa legfelkapottabb előadói | TOP5
lifestyle

Kelet-Európa legfelkapottabb előadói | TOP5

Ugyan a zeneipar szinte naponta jelentős változásokon megy keresztül és rendszerint a tengerentúli világsztárok uralják a toplistákat, azonban a mi régiónkban is számos tehetséges és elismerésre méltó előadóművész vesz körül minket. Hallgassunk kelet-európai zenészeket, mert nagyon menők! INNA | Románia A kellemes hangú román énekesnőt bizonyára mindenki ismeri, hiszen 2008-as debütálása