Az újjáéledt Deák-ház/Szeniczey- kúria | Paks

Az újjáéledt Deák-ház/Szeniczey- kúria | Paks

PACE X HYPEANDHYPER sorozatunkban ezen a héten egy néhány éve megvalósult, de ma is példa értékűnek számító rekonstrukciós projektet mutatunk be: Deák Jozefa egykori paksi otthonának kortárs felújítását.

Régi homlokzatokat viszonylag ritkán egészítenek itthon kortárs módon (legalábbis Spanyolország vagy Portugáliához viszonyítva, ahol a kisvárosokban is elég gyakran közelítenek a középkori házakhoz kortárs stílusban). Ezért is példa értékű az a felújítás, melyet a Karácsony Építész Iroda végzett a Deák Jozefának (Deák Ferenc nővérének) 1808-ban birtokba vett egykori paksi otthonán, melyben ma múzeum működik.

A klasszicista kúria felújítása mellett a projekt bővítésre is lehetőséget adott. A pályázatot, melyet a kétezres évek elején írtak ki, csaknem tizenöt éves tervezési, összehangolási folyamat követte. Ennek láthatjuk ma koherens végeredményét.

Nemcsak az új épületet hangolták a régihez, hanem a már meglévő kúrián is olyan felújítást eszközöltek, amely közelebb hozta azt a kortárs szellemben tervezett, új térhez. Az építészek célja az volt, hogy a múzeumlátogatók élménye már a Deák-kúria megpillantásakor és az épület megtapasztalásakor elkezdődjön, így a két épület valóban szervesen tud együttműködni.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Kelet-Európa legjobb street food truckjai | TOP 5
gasztronómia

Kelet-Európa legjobb street food truckjai | TOP 5

Legyen szó egy hosszúra nyúlt este lezárásáról vagy gyors és laktató ebédről, egyre népszerűbb éhségcsillapító megoldást kínálnak a street food teherautók, amelyek sokszor a legfinomabb helyi specialitások lelőhelyei is egyben. Régiós toplistánkban kedvenc helyszíneinket mutatjuk be nektek, amelyeket mindenképp érdemes meglátogatnotok, ha majd az azoknak otthont adó városban jártok. Andrus
Tetoválás a távolból
tech

Tetoválás a távolból

Robotkar varrt egy vállalkozó holland színésznő bőrére mintát: persze tetoválóművészre továbbra is szükség van, de az 5G-technológiának köszönhetően a távolból is rajzolhatnak ránk. Nézd meg te is! Az 5G gyorsaságát és megbízhatóságát demonstrálta a holland T-Mobile azzal az akcióval, melyben Stijn Fransen színésznőt a távolból tetoválta Wes Thomas tetoválóművész. Thomas
„Ez a mi saját koordinátarendszerünk” | Puha Élet
grafika

„Ez a mi saját koordinátarendszerünk” | Puha Élet

Kompromisszumok nélküli, nem hagyományos mesekönyv, ami a felnőttek számára is tartogat meglepetéseket. A Soft Opening címet viselő könyv egy Kickstarter-kampány segítségével jött létre, de a nemzetközi sikert magyar kiadás is követte, amely tavaly karácsonykor került a könyvesboltok polcaira. A Puha Élet történetéről és annak részleteiről Linka Zsuzsi, a könyv illusztrátora