fbpx
Nyomj Entert

Az ukrán pavilon kurátorai elkötelezettek a Velencei Biennálé kiállítása mellett

Az 59. Velencei Biennálé ukrán pavilonja Pavlo Makov művész A kimerülés szökőkútja (The Fountain of Exhaustion. Acqua Alta, 1995–2022) című kiállítását mutatja be. A kinetikus műalkotás, mely az infrastrukturális romok, a kulturális eltörlés, az éghajlati összeomlás és a háború témáját járja körül, az ukrajnai háború ellenére is a velencei pavilon középpontjában lesz látható a kiállítás kurátorainak, Lizaveta Germannak, Maria Lanko-nak, valamint Borys Filonenko-nak köszönhetően. 

A Kimerülés szökőkútja című kiállítás megrendezése a Velencei Biennálén Ukrajna kulturális örökségét nemzetközi szinten is a figyelem középpontjába helyezi. A munka lehetőséget nyújt a közönségnek, hogy ők maguk is tanúi lehessenek az ukrán kultúra növekvő tudatosságának, és az elmúlt harminc év történelmi eseményeinek. 

A műalkotás jelenleg párhuzamos a kiállításában közreműködők életével, akik rendkívül gyorsan alkalmazkodnak és reagálnak a háború okozta bizonytalan körülményekre. Pavlo Makov a biennálén való szereplése és munkáinak bemutatása iránti elkötelezettsége, valamint a kihívások, amelyekkel az ukrán pavilon kurátori és szervezői csapatának szembe kell néznie, mind-mind további értéket és új jelentést adnak A Kimerülés szökőkútjának. 

Fotó: Pavlo Makov: A kimerülés szökőkútja (The Fountain of Exhaustion. Acqua Alta), 1995 © Pavlo Makov

A borítóképen balról jobbra Lizaveta German, Borys Filonenko, Pavlo Makov és Maria Lanko látható.
Fotók: Katya Pavlevych

Forrás: Artsy

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük