Balatoni modern

Balatoni modern

A Badacsonyba érkező kompról leszállva aligha vesszük észre Callmeyer Ferenc tervezte épületet, amelyet '62-ben nyitottak meg Tátika étterem néven. Izgalmas konzolszerű emeleti része öt méterrel a víz felé lógott, ahol cukrászda és bár működött. Egy értékes későmodern alkotás, amely szépen illeszkedett a környezetbe, és amit az esztétikai elemzők is szeretnek és elismernek.
Bár az épület 12 éve műemléki státuszban van, ma már se cukrászda, se bár nem üzemel benne. Kibelezve, lecsupaszított struktúrája jobb sorsát várja a kikötőben, egy tragikusnak mondható tervezés-kivitelezés történetbe sodródva. Erről bővebben egy éve számolt be az Építészfórum.


Hasonló sorsú, funkcióvesztett, gagyi bazársorral dúsított későmodern épülettel gyakorlatilag bárhol találkozhatunk a Balaton partján, de szerencsére akadnak szépen felújított, megmentett példák is a tó körül.

A teljesség igénye nélkül, plakátok formájában feldolgoztam néhány izgalmas építészeti megoldással büszkélkedhető épületet. Mindegyikük szervesen kapcsolódik (vagy valamikor kapcsolódott) a vízhez, és ez a szimbiózis tökéletesen működik a két tömeg között.

Tátika étterem - Badacsony
Gömbkilátó - Balatonboglár
Szántódi rév
Tihanyi kikötő posta
Tihanyi rév
Helikon Hotel - Keszthely

A plakátok elérhetőek a Hype Store-ban!

Akit bővebben érdekel a balatoni építészet, annak ajánljuk Wettstein Domonkos Balatoni építészet című könyvét, amely a tópart huszadik századi építészeti örökségének bemutatásával és tervezéstörténetével foglalkozik.

továbbiak
A szerb Nikola Jokic felért az NBA csúcsára
lifestyle

A szerb Nikola Jokic felért az NBA csúcsára

Nikola Jokic lett az NBA, az észak-amerikai profi kosárlabda liga döntőjének legértékesebb játékosa, egyúttal csapatával, a Denver Nuggets-szal megnyerte a bajnoki címet. Jokic 1995-ben született a szerbiai Zomborban, először a belgrádi Mega Basket csapatát képviselte, majd 2015 óta az NBA-ben, a Denver Nuggets csapatában játszik. 2021-ben és 2022-ben az alapszakasz
Restaurált oltárkép, városi ünnep és archivált internet | Régiós Europa Nostra nyertesek
lifestyle

Restaurált oltárkép, városi ünnep és archivált internet | Régiós Europa Nostra nyertesek

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra tegnap jelentette be az Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2023 nyerteseit, amelyek között számos közép-kelet-európai projekt található. Az Europa Nostra az európai kulturális és természeti örökség megőrzéséért dolgozó civil szervezeteket képviseli. A díj oldalán külön kiemelték az évente megrendezett Budapest 100 fesztivált,
A tűz diadala – UMO
lifestyle

A tűz diadala – UMO

A tűz maga az élet. Energia, születés, halál, megtisztulás – ha megtanuljuk tisztelni és bánni vele, akkor a leghasznosabb társ, ha viszont alábecsüljük erejét, veszélyes jelenség. Persze a valódi harmóniához nem hiányozhat a másik három elem, a föld, a víz, a levegő sem, amelyek egysége univerzumunk alapja. Mindez túl patetikusnak tűnhet,