Restaurált oltárkép, városi ünnep és archivált internet | Régiós Europa Nostra nyertesek

Restaurált oltárkép, városi ünnep és archivált internet | Régiós Europa Nostra nyertesek

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra tegnap jelentette be az Európai Örökség Díj/Europa Nostra Díj 2023 nyerteseit, amelyek között számos közép-kelet-európai projekt található.

Az Europa Nostra az európai kulturális és természeti örökség megőrzéséért dolgozó civil szervezeteket képviseli. A díj oldalán külön kiemelték az évente megrendezett Budapest 100 fesztivált, amely a város épített örökségét ünnepli, és a SUCHO önkéntes hálózatát, amely több mint 50TB adatot archivált az interneten az ukrajnai háború első hónapjaiban. A közönségszavazás pedig még csak most indul: a nyertes 10.000 eurós pénzjutalomra jogosult.

Konzerválás és adaptív újrafelhasználás kategóriában a cseh Jana és Pavel Prouza építészek által újjáélesztett, kulturális és üzleti tevékenységeknek helyet adó sörfőzdéje nyerte el a díjat, egy 19. századi vilniusi restaurált faépület, amely múzeumnak és közösségi központnak ad otthont és egy krakkói oltárkép, amely 1477 és 1489 között készült, és aprólékos restaurálása több mint 1000 napig tartott a helyszínen.

Oktatás, képzés és készségek kategóriában az osztrák-szlovén-horvát-szerb MADE IN platform vihette haza a díjat, amely olyan tervezőket, kutatókat és kurátorokat hoz össze, akik elősegítik a kézművességet közösségek fenntarthatóságának biztosításában, valamint a román Pathfinders of the Waters projekt, amely Duna menti falvakban népszerűsíti a helyi örökség értékét és új készségek elsajátítását gyermekek körében.

A Polgárok bevonása és tudatosítás kategóriában a Budapest 100, amely a magyar főváros épített örökségét ünnepli, és bemutatja a házak értékét, elősegíti kapcsolatok teremtését, a román Via Transilvanica, amely 12 UNESCO világörökségi helyszínt köt össze és kapocsként szolgál a helyi közösségek és a hagyományok között és az ukrán Un-archiving Post-industry, amely digitálisan megőrzi a veszélyeztetett ipari örökségi gyűjteményeket Ukrajna keleti részén.

Az Örökség bajnokok kategóriában az ukrán-nemzetközi SUCHO projekt több mint 50TB adatot archivált az ukrán kulturális intézményekből.

Forrás: europanostra.org

továbbiak
Egyedi lakás egy prágai szecessziós villában
design

Egyedi lakás egy prágai szecessziós villában

A prágai svobodová blaha építészeti stúdió egy szecessziós villa egyik emeletének belsejét újította fel. Egyedi megoldásokkal különleges, különálló lakást alakítottak ki. A három fő átjárószoba koncepciójának megtartásával egy nappali-konyhát, egy dolgozószobát és könyvtárat, valamint két különálló öltözőszobát hoztak létre. A harmadik helyiséget egy hálószoba egészíti ki, amelyen keresztül a második
Magyar képzőművész installációja ringatózik Prágában a Moldván
design

Magyar képzőművész installációja ringatózik Prágában a Moldván

Vincze Ottó óriási ütközőbólyáit a prágai Liszt Intézet fennállásának 70. évfordulója alkalmából bocsátották vízre. Június 9. és augusztus 31. között lebeg a vízen a prágai Károly híd közelében Vincze Ottó térinstallációja. A képzőművész River-pool elnevezésű projektjéhez a hajózásban alkalmazott óriási ütközőbólyákat használt fel, amiket biliárdgolyókká alakított. A művet először Szentendre
Lapraszerelhető designkutyaházat tervezett a Foster + Partners
design

Lapraszerelhető designkutyaházat tervezett a Foster + Partners

A világ egyik legnagyobb építész irodája kivételesen egészen kicsi méretben gondolkodott, és a négylábú kedvencek számára készített stílusos lakóhelyet. A brit építész iroda, a Foster + Partners az óriási léptékű projektekhez szokott, számtalan múzeum, felhőkarcoló és középület fűződik a nevükhöz. Most azonban valami egészen másba vágták a fejszéjüket: a Barkitecture nevű