Biodesign, amely átszabhatja a jövőt!  l TOP 5

Biodesign, amely átszabhatja a jövőt! l TOP 5

A biodesign megjelenése számos innovatív alapanyagot von be a tudatos tervezés különböző területeibe. Ezek közül talán a növényi alapú, tenyészthető matériák a legérdekesebbek. A következőkben olyan alkotásokat mutatunk be, amelyek egyedi módon ötvözik a tudomány és a design területét.


Komár Sabrina | Magyarország

Az alkotó saját lelki problémáit akarta a művészeten keresztül kifejezni és feldolgozni. Diplomamunkája során egy élő anyagokból álló maszkot készített, amely segítségével kézzelfoghatóvá akarta tenni a saját arcán megjelenő lelki szorongásait és mentális betegségét. A maszk kombucha bőrből, azaz egy olyan élő cellulózból készült, amit baktériumok és élesztőgombák közössége alkot. Az anyag képes egy bőrszerű és áttetsző sík felületet létrehozni, ami esetenként teljesen kiszáradhat és deformálódhat. Az élő anyagok jelenléte viszont képes a folyamatos regenerálódásra is, így egyik állapot sem tart örökké, hanem körforgásban tartja az anyagot. Ennek a megújulásnak és szétesésnek a kettőssége szimbolizálja a mentális betegség különféle stációit is.


Roza Janusz | Lengyelország

A fiatal lengyel designer "élő csomagolást" tervezett szerves anyagokból, ami felhasználás után fogyasztható, vagy komposztálható. A csomagolás élő baktériumokból és élesztőkből álló anyagból épül fel, ami erjedéssel keletkezik, ezt hívják SCOBY-nak (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast). Megkötés után a baktériumok vékony filmszerű anyagot képeznek az élelmiszeren, amellyel meghosszabbítják azok tartósságát. Főzés esetén az anyag képes magába szívni az étel ízét, így fogyaszthatóvá válik.


Harányi Viktória | Magyarország

A sorozatot a természet ihlette, azon belül az erdők növényzetének és talajának a sokszínűsége. A művész egy lágyabb és egy durvább felületet hozott létre, ezzel tematizálva az erdőkben előforduló változatos textúrákat. Az alaprétegekre moha került, amivel a szabálytalan és természetes megjelenítés volt a cél. Ezzel igyekezett valósághűen visszaadni és vizualizálni a növényzet burjánzását.


Bio Co-Culture | Szerbia

A projekt Maja Halilović biodesigner és Újházi Adrienn képzőművész együttműködéseként jött létre, célja a SCOBY  bemutatása és kreatív alkalmazása. A kutatás és az edukációs workshopok mellett a design és a vizuális művészet területén is maradandó alkotásokat hoznak létre külön-külön és együtt is, amelyekkel kitágítják a bioanyag jövőbeni felhasználásának lehetőségeit.

Szimbio Lab | Magyarország

A Szimbio Lab egy edukációs és  kutatóplatform, ami biodesignt, fenntartható textiltervezést és digitális gyártástechnológiákat mutat be. Az alapítók – Kis-Baraksó Alexandra, Márföldi Dóra és Huszár Fanni – maguk is a fenntartható és innovációs lehetőségeket kutatják. Munkáik során olyan anyagokat használnak fel, mint például a gombamicélium élő szövete, ami még kiaknázatlan területe a biodesignnak. A Szimbio Lab tervezései egyszerre minősülnek anyagkutatásnak és innovatív formatervezésnek.


A biodesign egyik célja, hogy a természeti erőforrásokat úgy használjuk fel, hogy közben ne fogyjon el több mint amennyit vissza lehet adni a környezetnek. Ez azt jelenti, hogy olyan körforgásos rendszert kell létrehozni, amely egyszerre szolgálja az emberek és a természet érdekeit is.


Komár Sabrina | Web | Instagram
Roza Janusz | Web
Harányi Viktória | Web | Instagram
Bio Co-Culture | Web | Instagram
Szimbio Lab | Web | Instagram

Forrás: designboom

továbbiak
130 éves kunyhóból készült ragyogó erdei kabin a cseh hegyek szívében
cseh design

130 éves kunyhóból készült ragyogó erdei kabin a cseh hegyek szívében

A múlt hagyományos és napjaink modern cseh építészetének különleges találkozását tapasztalhatja meg az, aki belép a Jizera-hegység ölelésében eldugott erdei kabinba. Roppan a hó a lábunk alatt, ahogy a szaunából átsétálva a Glass Cabin csillogó üvegfalainak fényjátékában gyönyörködhetünk. A mjölk architekti stúdió a kunyhó átalakításánál kiemelten ügyelt arra, hogy megőrizze
Varsó 2022-ben is a TOP 10 vegánbarát város között végzett
lifestyle

Varsó 2022-ben is a TOP 10 vegánbarát város között végzett

Varsó ismét bekerült a tíz leginkább vegánbarát város közé a HappyCow jelentése alapján, amely a világ növényi alapú éttermeit listázza. A 2019 óta kiadott rangsorban Varsó idén a kilencedik helyre került London, Berlin, New York, Melbourne, Szingapúr, Los Angeles, Bangkok és Amszterdam mögött. A jelentés szerint a korábbi évekhez képest
Nyári pillanatok Ana Popescu képein
lifestyle

Nyári pillanatok Ana Popescu képein

Ana Popescu román származású francia művész munkái, amelyek most a bécsi Sous-Bois Caféban láthatóak, a nyári üdülés jeleneteit mutatják meg. A művész a Les Vacances című tárlatot nyári utazásai vizuális naplójaként írja le: napsütötte épületek, napozó turisták, végtelen kék ég. Popescu szerint a képsorozat a színek, formák és fények ösztönös