Otthonosan a betonoszlopok között  | Plus One Architects

Otthonosan a betonoszlopok között | Plus One Architects

Feltételezhetjük, hogy ha a nagybetűs otthonra gondolunk, nem éppen egy brutalista enteriőrre asszociálunk. A Plus One Architects Tusarova Apartman tervezése viszont mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt a prekoncepciót kitörölje az emberek fejéből. Nézzünk körül egy lakásban, amelyben a brutalizmus az úr!

Komorság és nyers beton – a prágai enteriőrt a letisztult elemek és a fent említett stílushoz méltó jegyek teszik igazán otthonossá. A lakás egy 1970-es évekbeli bérházban található, amely első pillantásra felismerhető Karl Filsak építész által tervezett brutalista építészetének köszönhetően. Nyers harmónia kívül-belül! Az enteriőr megálmodói, Kateřina Pruchová és Petra Ciencialová, a cseh Plus One Architects építészei voltak. A terveződuó több pontot is kipipálhat a brutalizmus jellemzői közül, színvilágban monokróm élményt kapunk, miközben szinte fotókon keresztül észlelhetjük a felbukkanó betonoszlopok érdes tapintását.

Az otthon egyik fontos része a nappali, melyet a Tusarova lakásban igazán légies térhasználat és rengeteg napfény jellemez. A tér markáns eleme az elmaradhatatlan betonoszlop, ami ettől függetlenül nem dominálja túl a környezetét, hanem belesimul abba. A közös tér legszembetűnőbb eleme a konyha, amely önkényesen megadja a lakás origóját.

A fehér falakból kitörő grandiózus konyha visszatérő motívuma a tölgyfa. Az egyedi bútor a már említett sötét tölgyfa elemeken túl márványra hajazó kőelemekkel egészül ki, amely egyszerre töri meg és fokozza a durva textúrát. További kiegészítő anyag a fém, amely minden helyiségben megtalálható, akár a könyvespolcra, a bárszékre vagy az éjjeliszekrényre vetünk pillantást. A stílushű semleges színek kiemelik a falakon lógó műalkotásokat, ezzel színesítve az egész belső teret.

A stílusjegyeken túl nem szabad megfeledkezni a funkcionalitásról sem: a folyosón kialakított beépített gardrób rengeteg tárolóhelyet tartogat, amelyet esztétikusan rejtettek el az alkotók, tetézve a fehér nagyító hatásával. Ezzel ellentétben a fürdőhelyiségben a sötét színek a meghatározóak, amik tökéletesen passzolnak az itt is visszaköszönő betontömbökhöz és a rozsdamentes acélból készült mosdó elemekhez.

Plus One Architects | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Linka

továbbiak
Willem Dafoe bedobott egy ukrán borscsot Prágában
lifestyle

Willem Dafoe bedobott egy ukrán borscsot Prágában

A hollywoodi sztár a Nosferatu remake-jében szerepel, amelyet a prágai Barrandov stúdióban forgatnak. Az 1922-es német expresszionista horrorklasszikus Nosferatu remake-jét Robert Eggers rendezi, a forgatás már javában zajlik. Willem Dafoe pedig a héten beugrott a Vinohrady városrész egy étteremébe egy kis ukrán borscsra. „Ma egy igazi filmsztár látogatott el hozzánk,
Lengyel tölgy lett az Európai Év Fája
lifestyle

Lengyel tölgy lett az Európai Év Fája

2023-ban a tizenhat jelölt közül egy Łódźban található fa lett a nyertes. Az Európai Év Fája versenyen 2011 óta keresik a legérdekesebb történettel rendelkező európai fákat, a döntő a nemzeti fordulók győzteseiből áll. Az idei versenyt magasan, közel negyvenhatezer szavazattal egy száznyolcvan éves tölgy nyerte: a łódźi Klepacz parkban álló
Belvárosi romantika, a lassúság jegyében | Dash Interiors
design

Belvárosi romantika, a lassúság jegyében | Dash Interiors

A varsói Mokotów lakónegyed a város egyik legtrendibb része, ami elsősorban zöld területei miatt lett népszerű. Itt rendezte be otthonát Natalia és Krzysiek is, akik olyan lakást szerettek volna, aminek enteriőrje kiállja az idő próbáját. Daria Wachowicz és Martyna Kupis, a Dash Interiors tervezői olyan lakást szerettek volna megalkotni a