Buborék a város felett | Villa Sophia, Prága

Buborék a város felett | Villa Sophia, Prága

Közel lenni a város pulzálásához úgy, hogy könnyen el is tudjunk távolodni tőle, ha olyan kedvünk van – ez volt a fiatal, Kanadából Csehországba hazatérő pár fő igénye, mikor otthonuk tervezését a COLL COLL építészirodára bízták.

Prága Troja városrészében, egy domboldalon helyezkedik el a Villa Sophia, amelyről első ránézésre nem gondolnánk, hogy Palladio érett reneszánsz villáinak szigorúan szimmetrikus alaprajztípusát követi. A magasból már egyértelművé válik a párhuzam: a négyzet alakú alaprajz kilenc egységre oszlik és egy spirálra fűzve emelkedik a hegy vonalát követve.

A főbejárat az északi homlokzaton található, elsősorban a vendégeknek készült, a tulajdonosok inkább a garázs felől érkeznek haza. A garázs szolgál az említett spirál kiindulópontjaként is, így ez tölti be az előszoba funkcióját is. A nappali a kerttel azonos szinten helyezkedik el, az innen induló, központi lépcsőről érkezünk a felső szintekre. Ez azonban csak a lakók nézőpontja, a vendégek pont ellentétes irányból közelítik meg a tereket.

A megrendelő házaspár – egy kulturológus és egy informatikus – olyan otthont szeretett volna létrehozni, amely állja az idő múlását és magától alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez anélkül, hogy újra és újra átalakításra szorulna. Ezért mind az anyagválasztás – tartós, rugalmas anyagok –, mind a térkialakítás – a lépcsőt szegélyező rámpa – a hosszú távú használhatóságot szolgálja.

Ennél azonban még többre képes a villa. A ház összes fényforrása képes a teljes fényspektrum lefedésére (RGBW), az éjszaka közeledtével pedig fokozatosan kiszűri az összes kék fényt, hogy a lakók biztos nyugodtan alhassanak.

Az ajtók önműködőek és finom mozgással járulnak hozzá a ház megfelelő szellőzéséhez, ha pedig nagyon hideg lenne, a ház felajánlja, hogy még a sütőt is a fűtés szolgálatába állítja. Mindezek után talán már mondanunk sem kell, hogy a tetején zöldtetőt találunk.

Coll Coll | Web | Facebook

Fotók: BoysPlayNice | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról
branding

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

Hetente jelentkező sorozatunk harmadik részében a hazai gasztronómia olyan szereplői mutatkoznak be, akik bár más-más területen tevékenykednek, mégis pozitívan tekintenek a jövőbe. Akad köztük kétdiplomás biciklis futár, külföldi éttermekben is bizonyító séf, generációk számára meghatározó vendéglátós és grafikus, aki Kalkuttától Kairóig kalauzolja az éhes szájakat. A Piqniq Budapest és a
Highlights of Hungary 2020 | Mádai Vivien
community

Highlights of Hungary 2020 | Mádai Vivien

Mádai Vivien televíziós műsorkészítő, szerkesztő és műsorvezető 2020-ban már másodjára van ott a Highlights nagyköveti csapatában. Vivien szerint óriási lehetőség, hogy a Highlights-nak köszönhetően fókuszba kerülhetnek olyan produktumok, akár kisebb vidéki vállalkozások is, amelyek ugyanúgy megérdemlik a reflektorfényt, mint mondjuk egy közönségkedvenc film. A tavalyi, első Highlights-nagyköveti szerepvállalása, a közös
HIGHLIGHTS | Büntetlen örömök, csomagolva
branding

HIGHLIGHTS | Büntetlen örömök, csomagolva

Szeretjük megjutalmazni magunkat, miért is tagadnánk? Elvégre nem bűn, ha a jól végzett munka gyümölcseként engedünk a csábításnak és megfáradt agytekervényeink, végtagjaink regenerálása érdekében valami igazán finom falattal kényeztetjük magunkat. Az éjszakába nyúló munkaórák, borongós délutánok, összetört szívek leghatékonyabb fájdalomcsillapítói azok az édességek, melyeket szinte receptre írunk fel magunknak – s