Budapest by Labrosse | Margitszigeti Víztorony

Budapest by Labrosse | Margitszigeti Víztorony

Százötvenkét fokon tekeredő kígyó sziszegve rajong, egész színpadot ölelő az élmény. A friss rockbanda koronától hézagos közönségét a sziget zöldjében őrjöngő, kiéhezett tömeg pótolja – kezek a magasban, virágos szemében a lángsugarú nyár, szájában VIP-buli dübörög. Szinte piramiskorú múltat idéznek a felhőtlen emlékek. Hullámsír-oh-száj pólóján a „givitbek”. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is és találd meg a kis virágfejű küklopszot, ezúttal a Margitszigeti Víztoronyban!

„A sorozat utolsó darabjának eredetileg egy másik, kevésbé ikonikus épületet választottam, de aztán úgy gondoltam, hogy a Margitszigeti Víztorony és a hozzá tartozó színpad a jelenlegi helyzetben relevánsabb lenne. Kiskoromban rengeteg időt töltöttem a Margitszigeten, a víztorony pedig mindig az egyik kedvenc helyem volt ott, de nem csak nosztalgikus indíttatásból esett rá a választásom. A járvány sok embert emlékeztet arra, hogy mi is fontos nekik igazán a mindennapi életben, és nekem – ahogy sokaknak még – majdnem mindennél jobban hiányzik az élőzene. Felszabadító volt a sorozat többi rajzától kicsit elrugaszkodni és egy szabadtéri jelenetet megeleveníteni, a korábbi gellérthegyes illusztrációmhoz hasonlóan” – mondta el Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd meg a képen a kis virágfejű küklopszot!

Margitszigeti Víztorony

A Margitsziget növekvő vízigényét és zavartalan vízellátását egy víztorony létesítésével szerették volna megoldani a 20. század elején. A jelentőségteljes mérnöki munkára a Magyarországon addig ismeretlen anyagot, a vasbetont elsőként alkalmazó Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanárt kérték fel, aki végül Ray Rezső Vilmos építész-tervezővel együttműködve valósította meg az 57 méter magas, víztoronyként és kilátóként is funkcionáló építményt 1911-ben.

A Víztornyot 1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították, továbbá a Fővárosi Vízművek jelképévé is vált (az építmény ott található a vállalat logójában – a szerk.). A 2013-ban felújított épület vízellátóként már nem üzemel; a víztározó medencét részben elbontották, helyén éttermet alakítottak ki. A toronytest belsejében Visual Art-kiállítások kaptak helyet és továbbra is működik kilátóként. Ha felmegyünk a szecessziós csigalépcsőn, egy nyolc erkélyes kilátóterembe érünk, ahonnan 360 fokos körpanorámában láthatjuk Budapestet a Dunával és a budai hegyekkel.

A 109 éves torony melletti állandó szabadtéri színpad a Nemzeti Színház Szentivánéji álom című előadásával 1938. június 18-án nyitotta meg kapuit. A II. világháború során a színpadot sajnos lebombázták, amit aztán – az átépítést követően – 1949-ben adtak át újra. A mai napig nívós opera- és musicalelőadások, zenés színházi produkciók, tánc- és showműsorok színhelye. A Margitszigeti Víztornyot 2011 óta a Szabad Tér Színház üzemelteti.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

továbbiak
Babaház újragondolva | Nejbi
poland

Babaház újragondolva | Nejbi

Gondosan megalkotott, minimalista formavilágú és szerethető játékszett, amely új szemszögből közelíti meg a babaház fogalmát: a Nejbi amellett, hogy fejleszti a kreatív gondolkodást és a térbeli érzékelést, játék útján segít a társadalmi érzékenység és más készségek elsajátításában. A lengyel Agnieszka Pluszczewicz tervezővel, a játék megalkotójával és megálmodójával beszélgettünk! INCLUSIVE sorozatunk
Bambi újratöltve!
branding

Bambi újratöltve!

A szocializmus korszakának kultikus üdítőitala, a Bambi mostantól megújult csomagolásban, négy új ízben vásárolható meg. A retró, narancsízű Bambi üdítőitalt 1947-ben vezették be a hazai piacra és hosszú évekig töltötte be a magyar szénsavas üdítőital kizárólagos szerepkörét, egészen a nemzetközi, cukros riválisok megjelenéséig. A kultikus brand most teljesen megújult formában
Hazai fejlesztésű köztéri okosbútorok | Kuube
design

Hazai fejlesztésű köztéri okosbútorok | Kuube

Hogyan lehet az okosvárosról szőtt álmokat fenntartható megoldásokkal megvalósítani? A magyar fejlesztésű Kuube okospadok erre mutatnak alternatívát. Hazai alapanyagokból dolgoznak, megújuló energiaforrásokra támaszkodnak, miközben figyelembe veszik az információs társadalom új igényeit. Bemutatjuk a Kuube bútorait! A Kuube okospadjainál töltheted a telefonod vagy ingyen netezhetsz, amíg várod a haverod – így tudnánk