Budapest kreatív expatok szemén keresztül II.  I Aleksandra a Frida Knit Studiótól

Budapest kreatív expatok szemén keresztül II. I Aleksandra a Frida Knit Studiótól

Bár a magyarnak megannyi finom nyelvi árnyalata van, az expat szóra nincsen elég érzékletes fordításunk. Hiszen nem külföldről érkező látogatókról vagy turistákról van szó, hanem olyan emberekről, akik itt élnek és alkotnak, ismerik az országunkat, ráadásul hosszabb távú bizalmat szavaztak neki. Friss perspektívákból tekintenek a városunkra, amelyben a saját kultúrájuk és a korábbi tapasztalataik keverednek, izgalmas egyveleget adva. A Budapest kreatív expatok szemén keresztül című cikksorozatunkban olyan külföldi művészeket, designereket és kreatív szakmabelieket kutatunk fel, akik a fővárosunkba helyezték a bázisukat.

Szerző: Gollob Lilla

A sorozat második részében a macedón származású Aleksandrát, a Frida Knit Studio alapítóját látogattuk meg belvárosi otthonában. A családi kisvállalkozás 100%-ban kézzel készített ruhákat kínál, ahol az egyes darabok akár negyven órányi kötést vagy horgolást is igényelnek. A márkát az Instagramon fedeztem fel, és miután találkoztam Aleksandrával, hogy megvásároljam az egyik rövid mellényét (ami azóta a kedvenc ruhadarabom lett), tudtam, hogy valamilyen formában el szeretném mesélni a történetét. Ő volt tehát az, aki ennek a sorozatnak az ötletét adta.


Mi a története a Budapestre költözésednek?

Először 2013-ban turistaként utaztam Budapestre, hogy meglátogassam az akkori barátomat, aki mostanra a férjem lett. Ő is macedón származású, de már az alapszakot is itt végezte Budapesten. Még mindig emlékszem, mennyire lenyűgözött a város építészete és gazdag történelme. Egy évvel később költöztem ide, mivel ösztöndíjat kaptam a Corvinus Egyetem mesterképzésére. Az eredeti terv az volt, hogy csak a tanulmányok idejére maradok, de most, 8 évvel később már a növekvő családommal élünk még mindig itt, ebben a gyönyörű városban.

Emlékszel a legelső benyomásodra Budapestről? Mi ragadta meg a figyelmedet?

Akkoriban Koppenhágában éltem és au pair-ként dolgoztam, így Budapest óriási kontrasztot jelentett ahhoz képest, amihez ott hozzászoktam. Pozitív értelemben. Sokkal élhetőbbnek találtam a várost a magamfajta fiatalok számára. Az egyetlen, ami nem tetszett, hogy nagyon kevés bicikli volt az utcákon, de ez mostanra szerencsére már megváltozott. Jó látni, ahogy Budapest az elmúlt években egy modern fővárossá fejlődött.

Amikor a fotózás előtt megkérdeztelek arról, hogy mi a kedvenc budapesti helyed, a Massolit kávézót mondtad. Miért fontos számodra ez a hely?

Azért szeretem a Massolit Books & Café-t, mert sok időt töltöttem itt egyetemistaként tanulással. Minden alkalommal, amikor idejövök, a nosztalgia hulláma tör rám. Ezen a helyen tényleg úgy érzheted magad, mintha otthon lennél, annyira törődik az emberekkel a személyzet. Ráadásul nekik van a legjobb répatortájuk Budapesten.

Hogyan született meg a kézzel kötött márka ötlete, és mik a fő elveid a ruhák megalkotásakor?

Tizenéves korom óta szeretek egyedi ruhákat hordani, és ez csak egyre fontosabbá vált, ahogy idősebb lettem. Különösen a fast fashion korszakában, amikor a női identitás egységesül, és a lányok többé-kevésbé ugyanazokat a ruhákat viselik. Az egyediségre való törekvésnél talán még fontosabb tényező volt, hogy kényelmes és minőségi ruhákat viseljek, amiket hosszú évekig lehet élvezni. Erre az is ráerősített, hogy évekig országról országra költöztem (Dánia, Magyarország, Olaszország), és teherré vált a sok ruha cipelése, így minimalista életmódot kezdtem folytatni, kevesebb, de jobb ruhákkal. Szerencsés vagyok, hogy édesanyám nagyszerű kötő, és ő kezdte el először megkötni az elképzeléseimet. A környezetünkben mindenki elámult ezektől a daraboktól, és rábeszéltek minket, hogy indítsuk el saját vállalkozásunkat. A Frida Knit Studiót tehát édesanyámmal, Suzanával vezetjük: ő Macedóniából, én Budapestről dolgozom, de az internetnek köszönhetően könnyen össze tudjuk hangolni a munkánkat.

A ruhák készítésekor a minőségre és a kényelemre összpontosítunk. Egyszerre csak korlátozott számú darabot kötünk, mivel igyekszünk minimalizálni a környezetre gyakorolt hatásunkat. Minden FRIDA termék fenntartható módon készül: itt a bérfizetésre és a felhasznált anyagokra vonatkozó minőségi előírásokra egyaránt gondolok. Ezekkel a folyamatokkal reméljük, hogy legalább egy kis javulást érünk el, és felhívjuk a fogyasztók figyelmét arra, hogy kevesebbet, de jobbat vásároljanak.

Mesélj nekünk a hagyományos balkáni kézművesség történetéről és különleges technikákól, amelyeket fel akarsz éleszteni!

Minden egyes pulóver az első öltésétől a címke felvarrásáig kézzel, egyetlen tűvel, horgolásos technikával készül. Évszázados technikákat alkalmazunk, amelyek nemzedékről nemzedékre öröklődtek. A horgolást édesanyámnak a nagymamája tanította, én pedig tőle tanultam meg. Lassú tempóban kötünk olyan kiváló minőségű anyagokból, mint a szűzgyapjú, az alpaka gyapjú, a mohair és a pamut. A gyártás időigényes; egy pulóver kézi kötése egy-két hétig is eltarthat. Minden egyes öltés egy darab történelmet rejt magában.

Mi inspirál téged a különleges textúrák, színek és minták megtervezésére?

Mindenhol találunk inspirációt: könyvekben, múzeumokban és az utazásaink során, de Budapest utcáin is. A nőiességet és a színeket ünnepeljük, és az erős, szabad szellemű nőket. Minden kézzel készített darabunkat előre megtervezzük, de ahogy elkezdünk kötni, szinte mindig hozzáadunk, vagy megváltoztatunk néhány olyan részletet, amit eredetileg nem terveztünk.

Milyen nehézségekkel vagy szívmelengető tapasztalatokkal találkoztál, miközben külföldiként Budapesten kezdtél márkát építeni?

A márkaépítés véleményem szerint minden vállalkozó számára nehéz feladat. A nyelvi akadályok ellenére az egyik legnehezebb kihívás a helyi piaci igények és preferenciák megértése volt, valamint a helyi beszállítók, például a fonal- és csomagszállítók felkutatása. Ráadásul egy kis családi vállalkozás tulajdonosaként a tervezés és a gyártás mellett a marketingért, az értékesítésért, a közösségi médiáért és egyéb szempontokért is felelős vagyok. Ezért a legnagyobb feladat a mai napig, hogy megtaláljam a tökéletes egyensúlyt aközött, hogy azt csinálhatom, amit szeretek, és minőségi időt töltök a fiammal. Ebben szerencsére a körülöttem lévők maximálisan segítenek. Sok fiatal budapesti márka hasonlít a FRIDA-hoz, és csodálatos látni, hogy ők is támogatják azt, amit csinálunk.

Kedvenc magyar étel: A lecsó és a túrógombóc

Egy magyar szó, amit ismersz és szeretsz: Szerelem

A legjobb évszak Budapesten: Tavasz

Egy dal, ami leírja a hangulatodat mostanában: Happy – Pharrell Williams

Egy szín, amit mostanában nagyon szeretsz: Pink

Frida Knit Studio | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Korabeli részletek, modern vonások, francia érintés – Egy varsói lakás, ahová bármikor beköltöznénk
architecture

Korabeli részletek, modern vonások, francia érintés – Egy varsói lakás, ahová bármikor beköltöznénk

A La Folie belsőépítészeti stúdió egy varsói történelmi épületben található lakásban művészi módon hangolta össze az ingatlan korabeli örökségét modernista és klasszikus francia elemekkel, ami hűen tükrözi a tulajdonosok kifinomult és változatos ízlését. Az eklektikus berendezés a számos egyedi, direkt ide gyártott bútor mellett helyi művészek alkotásait tartalmazza, amelyek izgalmas,
Tízezreket öl meg a szennyezett levegő Lengyelországban
poland

Tízezreket öl meg a szennyezett levegő Lengyelországban

Lengyelországban a villamosenergia 70 százalékát adja széntüzelés, a lakossági fűtési rendszerek túlnyomó többsége pedig szén- és fatüzelésű. Krakkó után azonban Varsó is bevezette a széntilalmat, amely ezrek életét mentheti meg. Jövő év októberétől betiltják a szénnel történő fűtést Varsóban. Az alábbi szalagcím jó esetben az 1970-es években születne, amikor az
Hol a határ szobrászat és építészet között? Jiří Příhoda kiállítása Prágában
architecture

Hol a határ szobrászat és építészet között? Jiří Příhoda kiállítása Prágában

VOID címmel nyílt meg Jiří Příhoda kiállítása a prágai Rudolfinum Galériában. A cseh szobrász eddigi legnagyobb volumenű tárlatán az építészet és a szobrászat határán mozgó installációkba léphetünk be. Jiří Příhoda munkásságában mindig is nagy szerepe volt az épületek és tárgyak, a funkcionális és az autonóm közti helyzetek feltérképezésének. Formatanulmányokként is