CEE_RO | Yukka streetwear

CEE_RO | Yukka streetwear

Nem szabnak maguknak határt az inspirációban, az általuk megteremtett forma- és vizuális világ egyedi és mégis egységes. A Yukka öltözék sportos és kényelmes, ötvözi az utcai viseletet a klasszikus formákkal, amelyet az izgalmas anyaghasználat, textúrák és minták tesznek különlegessé. Szabó Árvácska és Henter Apor alkotópárossal, a Yukka alapítóival beszélgettünk.

A Yukka tulajdonképpen két márka összeolvadásából jött létre. Hogyan találtatok egymásra, mi a háttértörténete a márka megalakulásának?

Egymásra találásunk az egyetemi évek alatt történt, mindketten textil- és divattervezést tanultunk Temesváron. Az egyetem után Budapestre költöztünk, és jelentkeztünk a Gombold újra pályázatra, ami után  Robobambi és Ghostmind wear néven el is indítottuk saját különálló márkáinkat. Ezt követően ruhadarabjaink bekerültek a Retrockba, majd a Lollipop Factory is felfigyelt ránk, amellyel máig is sikeresen együttműködünk. A Robobambi a női, míg a Ghostmind a férfi öltözékek létrehozására fókuszált; mindkét márka már a kezdetektől fogva széles palettával rendelkezett.

Végül Budapestről hazaköltöztünk Erdélybe, és az új változások arra ösztönöztek bennünket, hogy belevágjunk egy közös márka felépítésébe. Mivel azelőtt is többnyire egy síkon mozogtunk, nem volt nehéz egymásra hangolódni, és összeegyeztetni, milyen irányba haladjunk tovább.

Miből ered a Yukka elnevezés?

Természetesen a növény nevéből. Számunkra a Yukka a természetes és a mesterséges világ közötti kapocs. Maga a tény, hogy az emberek szobanövényekkel árasztják el az otthonaikat, hogy becsempésszenek egy kis életet a lakásba, párhuzamban áll azzal az elgondolásunkkal, hogy mi is olyan ruhákat szeretnénk létrehozni, amelyek többet jelentenek egy-egy darab rideg anyagdarabnál.

Kisszériás ruhadarabokat hoztok létre, de ami a márka nagy előnye, hogy ennek ellenére széles termékpalettával rendelkeztek: a Yukka tartalmaz női és férfi ruházatot, illetve különböző hátizsákokat, övtáskákat is. Hogyan zajlik nálatok a munkafolyamat: ki mivel foglalkozik, mennyire adtok szabadságot egymásnak az alkotásban?

Kezdetben a bejáratott módszert próbáltuk alkalmazni, miszerint előbb kitaláljuk a témát, majd megtervezzük a kollekciót és utána megvásároljuk hozzá az anyagot – rájöttünk azonban, hogy ez a folyamat nálunk nem működik. Azokat a textíliákat és rövidárut, amit elképzeltünk az egyes kollekciókhoz nehezen lehetett beszerezni, vagy nem találtunk olyat, így mindig kompromisszumokat kellett kötnünk színben, mintában, textúrában. Ezért kialakítottunk egy sajátos módszert: anyagvásárlás közben tervezünk. Sokszor a méterárú üzletben áll össze a kép a kollekcióról, az anyagok mindig inspirálnak minket, és nagyrészt első találkozáskor már oda is képzeljük a hímzést, kitaláljuk a szabását.

Együtt szoktunk ötletelni, tervezni, de a női és férfi ruhák elkészítésével külön-külön foglalkozunk, a régi, eredeti felállás szerint. A tervezésben és kivitelezésben mindkettőnknek maximális szabadsága van, de figyelembe vesszük egymás elképzeléseit.

Milyen típusú anyagok jellemzőek a Yukkára, milyen textúrákkal, mintákkal és színekkel szerettek a leginkább dolgozni?

A Yukkára elsődlegesen a pamut anyaghasználat jellemző. Minden kollekciónkban jelen vannak, legtöbbször toppok, kapucnis és kámzsanyakú felsők formájában. A pamut mellett nyáron leginkább viszkózt, lent, géz muszlint, míg télen gépi kötésű pulóver- és kevert szálas gyapjú anyagokat használunk.

Gyakran választunk csíkos és kockás anyagokat, de saját tervezésű kis felületű hímzett mintáink már megjelennek az új kollekcióban is. Szeretjük a pasztell és az erőteljes színkombinációkat, a kontrasztos színösszeállításokat.

Nemrég jelent meg az új tavaszi kollekciótok. Mi volt az alapkoncepció?

A tavaszi kollekciónkban a 90-es évek jellegzetességei uralkodnak: funky minták, erős színek, old school szabásvonalak. Kedvenc darabjaink a szürke neon zsebes-, illetve a fekete hímzett női és férfi felsők, szerintünk ezek a legkarakteresebb darabjai a kollekciónak. A kiálló zsebek és az energetikus színek, minták visszarepítenek az időben.

Ahogy említettétek a Yukka ruhadarabok beszerezhetők Budapesten, a Lollipop Factory-ben, illetve egy temesvári vintage és designer boltban is. Melyek a jövőbeli terveitek az értékesítéssel kapcsolatban? Még milyen más területen érzitek fontosnak a márka fejlesztését?

Jelenleg egy új műhely létrehozásán dolgozunk, amely lehetővé teszi a márka és a vásárlók közötti személyes kapcsolatot. Továbbá szolgáltatásainkat is szeretnénk fejleszteni, bővíteni, egy online felület, webshop létrehozásával, ahol több vásárlót is meg tudunk szólítani.

Fedezzétek fel ti is az új Yukka darabokat a márka Facebook vagy Instagram oldalán: Facebook | Instagram


A CEE_RO sorozat a közép-kelet-európai régió országai közül a Románia területén elő és alkotó, feltörekvő művészek és tervezők munkáit mutatja be, hangsúlyt fektetve a helyi és progresszív designkultúra értékeire.

továbbiak
Hotelekből home office | Amszterdami válasz a krízisre
community

Hotelekből home office | Amszterdami válasz a krízisre

A vendéglátó- és szállodaipar kiemelten nehéz helyzetbe került a világjárvány hatására. Két amszterdami hotel azonban sikeresnek tűnő rebranding stratégiával próbál életben maradni: szobáikat most privát munkaterekké alakítva kínálják a szomszédoktól, vagy a gyerekektől menekülni vágyó munkavállalóknak. Csak Amszterdamban a covid-19 járvány kitörése, és az azt követő intézkedések hatására 200 hotelnek
Lakatos Tibor | Három centiméter per óra
east

Lakatos Tibor | Három centiméter per óra

Három centiméter per óra, egyenlő 2 méter, 3 nap alatt. Az elég sok hó. Varázslatos téli naplemente a Magas-Tátrában. > „Három óra mászás után érkeztünk meg erre a csodás helyre. A felhők eltűntek, és egy varázslatos naplemente látványa tárult elénk. Egészen idáig el sem tudtam képzelni, hogy a Magas-Tátra ennyire gyönyörű
A hét kedvenc enteriőrjei_03
design

A hét kedvenc enteriőrjei_03

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. Ezen a héten eklektikus válogatással jelentkezünk, csupa olyan fantáziadús hellyel, ami legalább képzeletben messzire repít. Marokkói szőnyegekkel borított koktélbár [http://kacpergronkiewicz.pl/aura/] | Kacper Gronkiewicz | Varsó, Lengyelország -------------------------------------------------------------------------------- Ikonikus design bútorok és szovjet emlékmegőrzés [htt