Chateau Chapiteau – egy elvarázsolt közösség a grúz hegyek között

Chateau Chapiteau – egy elvarázsolt közösség a grúz hegyek között

Chateau Chapiteau egy mesebeli királyság Grúzia szívében, ahova a világ minden tájáról érkeznek lakók, akik szeretnének kiszakadni a városi élet forgatagából.

A közösséget egy közel 12 hektáros területen hozták létre 2019-ben Grúzia északkeleti részén. A projekt körülbelül 3,8 millió dollárba került összesen, amiből 500 000 dollárt közösségi finnanszírozásból fedeztek!

Alapítója Ivan Mitin, aki az elmúlt tizenkét évben azon munkálkodott, hogy közösségi tereket hozzon létre világszerte. Az ő nevéhez köthető az "anti-café" Ziferblat kávézólánc is, amely innovatív fizetési rendszeréről híres. A vendégek ugyanis nem az ételek és az italok után fizetnek, hanem az ott eltöltött időért. Ezen kívül további három közösségi kezdeményezés született meg a keze alatt az elmúlt években, ezeknek a linkjét a cikk alján megtalálhatod. Ő vezeti azt a tizenöt fős csapatot, akik Chateau Chapiteau-t irányítják.

Az itt élők olyan emberek közösségeként tekintenek magukra, akik azért fogtak össze, hogy számukra fontos értékeket közvetítsenek a világ számára és ezáltal meg is változtassák azt. Saját életüket is ezeknek az értékeknek megfelelően rendezték be, azaz együttélésük demokratikus együttműködésen, a kultúra ápolásán, az ökoszisztéma tiszteletén, tudományosan megalapozott döntéseken és mindenek előtt az élet szeretetén nyugszik.

Az itt élők, de akár csak az ide ellátogatók is kiszakadhatnak a rohanó modern világból és megtapasztalhatják a valódi közösségek megtartó erejét. Emellett alkotók köreként is működik a hely, ahol mindenki elmerülhet a közös alkotásban, új készségeket fejleszthet és kiteljesítheti kreativitását.

A birtok a Lagodekhi-hegy völgyében terül el egy folyó mentén és minden irányból festői táj övezi, illetve nem messze onnan egy nemzeti park is megtalálható. Az emberekkel való békés és gondoskodó együttélés mellett fontos számukra a természettel való együttműködés is. Ez a törekvés azonban nem csak a növényvilágra, hanem az állatokra is kiterjed, ugyanis sok más funkciója mellett a hely kisebb állatotthonként is üzemel. Jelenleg öt kutya és három macska él a közösségben, akiket mind az ott lakók mentettek meg. Céljuk, hogy végül minden mentett állat számára szerető otthont találjanak.

Az itt élők életének egyik központi eleme az étkezés. Együtt körbeülni egy asztalt és jó ételeket enni már önmagában is örömteli esemény, mivel lehetőséget ad a kapcsolódásra és a minőségi időtöltésre. Emellett azonban fontos az a tudat is, hogy ez mind a közös munka gyümölcse, amiből mindenki kiveszi a részét. A területen ugyanis megtalálható egy biofarm és két üvegházat is üzemeltetnek. Ezen kívül az ételek elkészítése is a közösség feladata, így az együttlét nem az asztalnál kezdődik, hanem már az előkészületekkel.

A közösséghez egyébként önkéntesként is lehet csatlakozni, alapvetően három hétre, de akár hosszabb időre is. Az elmúlt évek során több, mint 200 embert szállásoltak el így Chateau Chapiteau-ban. Be lehet segíteni az építkezésekbe, az állatok körüli munkába, de akár a főzésbe is. Mindegy, miben vagyunk otthon, bárki hasznossá teheti magát.

Emellett persze azok is ellátogathatnak ide, akik csak pihenésre vágynak és arra, hogy megtapasztalják ezt a közösségi élményt. Számukra lehetőség van faház, vagy akár sátor bérlésre is.

A történet azonban korántsem ér itt véget. A jövőben úgy tervezik, hogy tovább terjeszkednek, a jelenlegi tervek szerint mintegy hatvan házat szeretnének majd felhúzni a területen. A elképzelések között szerepel egy falu kiépítése autentikus grúz faházakkal, biofarmmal, éttermekkel és további művészeti terekkel.

A honlapon már most is megtekinthetők kész tervek, amelyeket különböző építészeti stúdiók készítettek. Ilyen az alább látható illusztráció is. Bárhogy is lesz, a Chateau Chapiteau már ma is varázslatos hely, ahova érdemes ellátogatni, ha lehetőségünk nyílik rá. Kiváncsian várjuk a folytatást!

Ha megtetszett a kezdeményezés és szívesen részesévé válnál, akár innen a kanapéd kényelméből is támogathatod őket anyagilag. Látogass el a honlapjukra és tudj meg többet!

Chateau Chapiteau | Web | Facebook | Instagram

Ivan Mitin további kezdeményezései:

Ziferblat | Web
Tree House | Web
Bolotov Dacha | Web
Bolotov Village | Web

Forrás: chateauchapiteau.com

továbbiak
Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin
lifestyle

Virágzó magnóliák öröksége a palackban | Magnolia Heritage Gin

Egy lengyel kézműves márka, amely mögött generációkon átívelő családi legendák, kézzel szedett gyógynövények és két végtelenül elhivatott ginrajongó áll. A brandről most Marcin Czajkiewicz mesél, aki feleségével, Aleksandrával alkotta meg a Magnolia Heritage Gint. A márkátok neve ‘örökség’ – mi a története a ti saját örökségeteknek, és miért olyan fontos számotokra,
A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia
lifestyle

A csibészség és a tradíciók forgataga | NÁM – Taste of Asia

Budapest gasztroszcénája egy folyamatosan változó, dinamikusan fejlődő univerzum. Ha bezár egy hely, valószínűleg jön a helyére kettő másik, azonban vannak olyan éttermek és kávézók, amelyek valahogy betölthetetlen űrt hagynak maguk után. Varga Dániel séf csendesen tért vissza a fővárosba, a fogásai azonban akkorát szólnak, hogy az egészen Ázsiáig hallatszik. Ismerd
Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban
lifestyle

Víz alatti kerékpárparkolók Amszterdamban

Az amszterdami központi pályaudvaron két új kerékpárparkolót nyitnak meg, amelyek különlegessége, hogy a víz alatt találhatóak. A két hely együttesen tizenegyezer kerékpár befogadására alkalmas, így ez lesz a város legnagyobb kerékpárparkolója. A föld alatti parkoló kapcsolódik a metróhoz és a központi pályaudvarhoz, így az utazók szárazon és kerülő nélkül közlekedhetnek