fbpx
Nyomj Entert

Cikcakk lakóház a LAB5 tervezésében

A budapesti székhelyű LAB5 városépítészettel, építészettel és belsőépítészettel is foglalkozó tervezőiroda egy tizennégy lakásos társasházat tervezett Angyalföldre, a Kerekes és Jász utca sarkára. A lakóépület karakterét a szabálytalan négyszög alakú telek és az erkélyek játéka adja, amik a ferde utcavonalat idézik. A csapat feladata egy racionális, merőleges alaprajzi rendszerű lakóépület tervezése volt.

A LAB5 filozófiájának egyik alapeleme, hogy amikor egy épületet terveznek, azt egyszerre több léptékben és szemléletben gondolják át. „Igazából úgy szoktuk ezt mondani, ha egy falat rajzolunk, azt kívülről és belülről is nézzük. A kontextust nemcsak építészeti és mérnöki szemmel figyeljük meg, hanem az atmoszférateremtés is kiemelten fontos” – hangsúlyozták.

A tervezőiroda egyik legújabb projektje, a Cikcakk társasház egy szabálytalan négyszög alakú telken található, így a terület formája és a helyi szabályozás is megkövetelte az utcák találkozásánál a saroklecsapást – ez adja a lakóépület egyik karakterét is. „Az épület telepítésénél kihívást jelentett a szabálytalan sokszög formájú telek, és a zárt sorú, utcasarkon lecsapott beépítési környezet. A tervünk ezt az ellentmondásos helyzetet egyszerűsíti: az épület formája a belső szabályos alaprajzot követi, de a házra kerülő erkélyek mellvédjeivel az utcavonalat és a saroklecsapást erősítjük fel” – részletezték.

Utalva a kerület ipari múltjára és építészetére, a lakóépület sötét téglaburkolatot kapott. Az erkélyek utcafronti mellvédjei kontrasztban az épülettel fehér burkolatosak, valamint szabálytalan hosszukkal játékos összképet adnak. Minden erkély egyben önálló identitással is bír, mivel más és más alaprajzi helyzetbe kerülnek.

A földszinti rész az utcán közlekedők léptékéhez van hangolva: a sarkon feltáruló rövid homlokzat lekerekített csillogó fémburkolata a gyalogosok fordulását segíti, valamint világos utcasarkot is eredményez, ahol kényelmesen lehet közlekedni. A belsőben a humánus együttélés elősegítéséhez világos lépcsőházat alakítottak ki: az ablakok az utcára, a belső kertre, de felfelé is nyílnak, így a kis belső közösségi területet egész nap átjárja a természetes fény. A lakóház külsejére jellemző minimalizmus a belső közlekedőben is visszaköszön: az állópálcás korlátok és szemcsékkel ellátott műgyanta padlón kívül minden felület fehér.

A LAB5 jelenleg további számos projektjén is dolgozik, köztük több meglévő-megtartandó házzal, ami szintén szívügye a csapatnak, és egyben kihívás is számukra. Többek között most épül egy háromszög alaprajzba csavart társasház a Hadak útján Kelenföldön, de a Nagy Diófa utcában is átadáshoz közelít egy nagyobb lakóépület áttört rácsos homlokzattal, valamint nemrég adták le az Iparművészeti Múzeum belsőépítészeti kiviteli terveit, és az RTL Klub új főhadiszállásának belsőépítészeti tervezésén is dolgoznak. A LAB5 reményei szerint a Garten Stúdióval karöltve hamarosan Mátészalka központjának áttervezésébe is belevágnak.

LAB5 | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük