Designképzéseket indít a Széchenyi István Egyetem szeptembertől

Designképzéseket indít a Széchenyi István Egyetem szeptembertől

Új képzésekkel és a designhoz kapcsolódó kreatívipari központtal jött létre Design Campus a győri Széchenyi István Egyetem Művészeti Karán. A leendő hallgatók három-három alap- és mesterszakra jelentkezhetnek február 15-ig.

A Széchenyi István Egyetem a megalakulása óta eltelt több mint öt évtizedben mindig is törekedett arra, hogy jövőbe mutató, innovatív terveket megvalósítva járuljon hozzá a térség és az ország fejlődéséhez. Képzéseivel, kutatásaival, fejlesztéseivel rugalmasan reagál a gazdaság igényeire: friss példa erre az egykori győri kekszgyár helyén létrejövő Tudományos és Innovációs Park, amelynek egyik fókuszában az egyetemet más területek mellett régóta fémjelző járműiparhoz vagy az építészethez szorosan kötődő design- és kreatívipar áll majd. Ezt erősíti a Művészeti Karon létrehozott Design Campus is, amely több meglévő szakhoz, tanszékhez kapcsolódva bővíti, egészíti ki a tudományos és képzési palettát.

Mit jelent ma a design? Milyen lesz a jövő városa, otthona, munkahelye, közlekedése? És a virtuális környezete? Milyen tárgyakkal, képekkel találkozunk majd nap mint nap? Környezetünk és benne az életünk folyamatosan változik, ezért a kísérletezés, a nyitottság és rugalmasság, a problémamegoldó gondolkodás és az újító szemlélet kiemelten fontos minden tervező számára.

A Széchenyi István Egyetem Művészeti Kara nemzetközi hírű művésztanárok, tapasztalt oktatók és fiatal tehetségek vezetésével indít új alap- és mesterképzéseket az építőművészet, a formatervezés és a tervezőgrafika iránt érdeklődő fiatalok számára  idén szeptembertől. Ezekre február 15-ig lehet jelentkezni az általános felsőoktatási felvételi eljárás keretében, a felvi.hu rendszerén keresztül. A designszakok célja egy olyan designegyetem alapjainak lerakása, ami egyszerre több vetületében képviseli mindazt, amit a design ma a világban megtestesít. E három vetület a tér, a tárgy és a kép, vagyis az építőművészet, a formatervezés és a tervezőgrafika. A karon újonnan létrejött Design Campus – a design különféle szakterületein működő alkotók képzésén túl – az egyetem kreatívipari centrumát is jelenti.

A Design Campus az új szakok és a szerveződő kreatívipari központ regionális központján túl a Ljubljana, Graz, Linz, Bécs, Pozsony, Kassa,  Zalaegerszeg, Szombathely, Sopron, Veszprém és Székesfehérvár városával kiteljesedő innovációs, kulturális és művészeti kapcsolatok meghatározó szereplője kíván lenni. Győr ideális helyszíne az új, progresszív designképzéseknek: nemcsak egy fontos ipari és kulturális központba, hanem egy dinamikusan fejlődő, sokszínű egyetem életébe illeszkednek be a friss szakok.

A Széchenyi István Egyetem ma már tizenegy képzési területen végzi oktatási-kutatási tevékenységét, amely rendkívül széles spektrumot ölel fel a műszaki, informatikai és gazdaságtudományoktól a jogon, az egészség-, a sport-, a társadalom- és élelmiszertudományon át egészen a pedagógiáig és a művészetekig. A kitűzött stratégiai cél egy, az európai felsőoktatási térben is versenyképes egyetem megvalósítása, amely további képzési és kutatási területeit is a térség gazdaságára összpontosítva fejleszti. Ezt a célt a stabilitást, pénzügyi erősödést és nagyobb tervezhetőséget eredményező modellváltásra, valamint a tudományos bázisra építik majd. Ebbe a folyamatba illeszkednek az új designszakok, amelyek nemcsak különleges minőséget, kreativitást, sőt, szépséget adhatnak hozzá a meglévő sokszínűséghez, hanem az interdiszciplinaritást is erősíthetik más tudományterületekhez – így például a járműiparhoz, az informatikához vagy az építészethez – való kapcsolódásukkal.


A Design Campus arculatát Kassai Ferenc grafikusművész tervezte. A Design Tanszék tanárai az építőművészet, formatervezés és tervezőgrafika területeinek nemzetközi hírű alkotói.

Széchenyi István Egyetem Design Campus | Web | Facebook

Forrás: Sajtóanyag

továbbiak
Kabinház fémlemezekből | ŠA Atelier
architecture

Kabinház fémlemezekből | ŠA Atelier

A litván építész stúdió moduláris kabinháza olyan, mint a Taft: esőben, szélben és napfényben is tart. Az acélvázas szerkezet és a fémlemezből készített falak kettőse első hallásra talán nem ezt sugallja, de a litván ŠA Atelier építész stúdió és a Piritas bútor- és acélgyártó közös munkájából született 019 Cabin könnyen
Emlékmű egy első világháborús temetőben | Besztercebánya, Szlovákia
east

Emlékmű egy első világháborús temetőben | Besztercebánya, Szlovákia

Kilátó, kápolna, siratófal, sírkő, emléktábla… a Besztercebánya régi, első világháborús temetőjében emelt Majer-emlékmű egyszerre tölti be mindezeket a funkciókat. PACE X HYPEANDHPYER sorozatunkban az emlékezés kortárs terei közül most ezt az épületet mutatjuk be. Besztercebánya Majorfalva nevű városrészében 1915-ben alakítottak ki temetőt az első világháborúban elesett katonák sírhelyéül. A közeli
Jövő a városoknak | gestalten X SPACE10
architecture

Jövő a városoknak | gestalten X SPACE10

A SPACE10 kutatási és formatervezési laboratórium és a gestalten kiadó összefogtak, hogy a világ vezető építészeit, tervezőit, kutatóit, vállalkozóit és várostervezőit egy platformra tereljék: megjelent a The Ideal City című könyv, amely a jövő városára fókuszál. Mutatjuk! Milyen városokban akarunk élni? Mi a fontos számunkra a jó élethez? Milyen a