Emlékmű egy első világháborús temetőben | Besztercebánya, Szlovákia

Emlékmű egy első világháborús temetőben | Besztercebánya, Szlovákia

Kilátó, kápolna, siratófal, sírkő, emléktábla… a Besztercebánya régi, első világháborús temetőjében emelt Majer-emlékmű egyszerre tölti be mindezeket a funkciókat. PACE X HYPEANDHPYER sorozatunkban az emlékezés kortárs terei közül most ezt az épületet mutatjuk be.

Besztercebánya Majorfalva nevű városrészében 1915-ben alakítottak ki temetőt az első világháborúban elesett katonák sírhelyéül. A közeli kórházban elhunyt, nyolc országból érkezett 1380 katonát temették ide a világháború alatt. A kommunista időkben a temetőt teljesen magára hagyták és autóutakat építettek köré. A rekonstrukció még a kommunizmus után is éveket váratott magára, majd végül egy 2016-ban megvalósult felújítás teremtett új lehetőséget az emlékezésre.

A temetőt az N/A építésziroda egy 2,4 méter széles, 19,2 méter hosszú és 8 méter magas elemmel egészítette ki, melynek csak az egyik funkciója az emlékmű. Az építészek szabadon értelmezték az emlékmű fogalmát és intuitívan viszonyultak a projekthez. A vastag, hegesztett acéltömb belsejében, sötétben, egy lépcsőn juthatunk fel a fényre – az áthaladás folyamata a múlt és a jelen közötti kapcsolatot jelképezi.

Ezzel az efemer tapasztalással áll kontrasztban az épület mérete és tömegformálása. Az összes szerkezeti és homlokzati elemet nyolc milliméter vastag acéllemezekből hegesztették. Az egész objektum egyetlen szerkezeti egységet alkot, melyet csak a két, belépésre és a tetőre történő kijutásra szolgáló nyílás szakít meg.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül.

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Ajtót nyitni az egészségre | DOOR
design

Ajtót nyitni az egészségre | DOOR

A DOOR Fizioterápiás Mozgásközpont fókuszában az egész, vagyis a teljesség áll, ami nemcsak a központ filozófiájában, de annak vizuális kommunikációjában is megjelenik. Szabó Gréta alapítót és Borsa Aliz tervezőgrafikust kérdeztük. Szabó Gréta egészen fiatal kora óta tudta, hogy szeretne fizioterápiával és gyógytornával foglalkozni, majd saját központot alapítani. Két ismert fitneszteremben
Ezt kövesd be februárban:  @oldschoolmoms
digitális

Ezt kövesd be februárban: @oldschoolmoms

„Toasting and roasting your classic old school moms” – olvasható új kedvenc Instagram-profilunk biójában. Az Old School Moms oldalán aztán tényleg könyörtelenül megosztják az anyukáinkat ábrázoló, kellemetlen családi fotókat, ugyanis ha privát üzenetben vagy az #oldschoolmoms hashtaget használva nyilvánosan megosztjuk családi albumunk valamelyik ékességét, akkor azt viszontláthatjuk az oldalon is, melynek
Klímaapokalipszis egy drón nézőpontjából
digitális

Klímaapokalipszis egy drón nézőpontjából

Párizs, London, Róma vagy New York ikonikus épületei szerepelnek Fabien Barrau módosított képein: a News from the Future nevet viselő széria darabjai gyomorszorítóan emlékeztetnek arra, mit veszíthetünk, ha nem fékezzük meg a klímaváltozást. View this post on Instagram A post shared by Fabien Barrau (@fabienbarrau) View this post on Instagram