Designklasszikusok  fenntartható kivitelben

Designklasszikusok fenntartható kivitelben

A tudatos, fenntartható tervezés, illetve az újrahasznosító vagy régit felhasználó mozgalmak korában elég sokakban megkérdőjeleződött a vezető designmárkák létjogosultsága. Szerencsére a Vitra és társai kapcsoltak és fenntartható formában tervezték újra klasszikusaikat.

2021-ben már nem biztos, hogy akkora sikk egy műanyag Vitra szék, mint tíz évvel ezelőtt volt. A luxust mostanra nem az árcédula vagy a logó jelenti, hanem a bizonyosság, hogy a tárgy, amit az életünkbe integrálunk, környezettudatos módon készült. Ez nyilvánvaló a vezető designcégek számára is, akik  ismerős designbútoraikat épp ezért fenntartható formában kezdték el gyártani. A FRAME válogatása következik.

Tip Ton Re (Barber Osgerby for Vitra)

A már említett, 2011-es debütálású Tip Ton szék eredetileg műanyagból készül. A Vitra ezt a modellt tervezte újra Edward Barber és Jay Osgerby designerek segítségével, immár újrahasznosított háztartási hulladékból. Ezúttal már a mesterséges színezőket is mellőzték, így mindegyik szék az anyag természetes szürke színében kerül le a gyártósorról, és egyiknek sem lesz teljesen ugyanolyan az árnyalata.


LC2 és LC3 fotelek (Cassina)

Anno Le Corbusier, Pierre Jeanneret és Charlotte Perriand kollaborációjának eredményeképp születtek az ikonikus bőrfotelek. Az újratervezéshez a Cassina egy hasonlóan impozáns együttműködést hozott össze: a Fondation Le Corbusier és a Politecnico di Milano designkara együtt dolgozta ki a fotelek új verzióját. Ehhez főleg biológiailag megújuló forrásból származó poliolt és óceáni műanyaghulladékot használtak.


Crona Light Eco (Brunner)

Ma már a Brunner rengeteget másolt széke sem állja meg helyét eredeti formájában. Az új kiadás ülőrészét mostantól újrahasznosított műanyagból gyártják, a lábakat pedig vagy fenntartható erdőgazdálkodásból érkező bükkből vagy acélból készítve lehet megvásárolni.


Componibili Bio (Kartell)

A Kartell háza táján elég sok az ikonikus műanyagtárgy, ezek közé tartozik a Componibili tároló is, melyet 1967-ben tervezett Anna Castelli Ferrieri. A design marad, de a műanyag megy: a tárgy ezentúl egy műanyagot idéző biomasszából készül és négy színben lehet kapni.


Oceanic (Normann Copenhagen)

Huszonhat műanyagplack az óceánból egyenlő egy fotel huzata. Ezt a képletet fejlesztette ki a Camira Fabrics-szel karöltve a Normann Copenhagen. A huzat teljes egészében óceáni hulladékból készül és a partok színeit idéző, tizenhat féle színárnyalatban kapható.


Duna 02 Eco (Arper)

Még egy szék, amit biztos, hogy mind láttunk már valahol –  vagy legalábbis a másolatát. Az Arpernél is igyekeznek lépést tartani a korral, ezért a kagylóformát idéző ülőalkalmatosságának felső része most már nyolcvan százalékban újrahasznosított műanyagból készül.

Forrás: FRAME

továbbiak
Egy év végtelen én | POKET Zsebnaptár 2021
art

Egy év végtelen én | POKET Zsebnaptár 2021

2020-ban jónéhány előre tervezett programunkat ki kellett húznunk a határidőnaplónkból. Bízva abban, hogy az idei évben több hasznát vesszük majd egy zsebnaptárnak, a POKET kiadta 2021-es Évtervezőjét, amely sokkal több, mint egy hagyományos naptár. „A címben is ott van már a lényeg: végtelen te. Azért álmodtuk meg ezt a határidőnaplót,
Best of HYPE 2020
east

Best of HYPE 2020

Lezárva ezt a kicsit sem egyszerű, pandémiával terhelt évet, a HYPEANDHYPER csapata felállította 2020 hazai fókuszú HYPE-anyagainak Best of the Best shortlistjét. Olvassátok velünk újra kedvenc cikkeinket! Tárgyfétis warm-up! – A koronavírusszett nyomában Gyöngy Orsi kedvence – „Novák Piroska egy covidos mémből igazi design-detektívtúrát kerekített, főszerepben egy retró porcelánszettel.” Elolvasom a cikket!
Bye-bye 2020! | #stayhomecreative
art

Bye-bye 2020! | #stayhomecreative

A tavaszi karantén idején indított #stayhomecreative sorozatunkat egy szilveszteri különkiadással zárjuk, amelyben megmutatjuk, hogyan képzelik el a hazai kreatív alkotók az év utolsó napját a négy fal között. Talán egyikőnk sem gondolta volna, hogy ilyen különös lesz az idei szilveszter este. Ezzel a válogatással búcsúztatjuk az óévet és kívánunk mindenkinek