fbpx
Nyomj Entert

Egy orosz-izraeli-bolgár grafikus Budapesten

Sandra Poliakov grafikáiból mélyről jövő, kultúrákon és országhatárokon átívelő, autentikus boldogságérzet sugárzik. Munkáiban többek között a mediterrán és a kelet-európai kötődés is tetten érhető.

Az orosz-izraeli-bolgár származású művész Izraelben született, Moszkvában volt iskolás, Barcelonában járt egyetemre, majd öt éve Budapestre költözött magyar párjához. ​​Beleszerettem Budapestbe. Mesebeli érzést kelt bennem a város, különösen ősszel és tavasszal. Szeretem azt a nyugodt életmódot, amit itt élhetek. Azt gondolom, Budapest minden munkámban jelen van. A kisbabámmal naponta legalább egyszer elmegyünk sétálni, ilyenkor lefotózok egy kompozíciót, növényt vagy színkombinációt, amit aztán referenciaként használok a munkáimhoz – mesélte nekünk. Népszerű Instagram-oldalán külön Highlightba gyűjti ezeket a budapesti snitteket és városi inspirációmorzsákat: kovácsoltvas kapuk, kulcslyukak, színes vakolatrészletek és budapesti nagymamák streetstyle-szettjeinek vidám egyvelegét. 


Multikulturális háttere állandóan új világok megismerésére sarkallja Sandrát.  Horoszkópsorozatomhoz például ősi perzsa és indiai festményekből, valamint a modern művészeti alkotásokból merítettem ihletet. Lenyűgöznek az ősi rajzok központosított kompozíciói, és az, ahogyan a mintákkal dolgoznak” – meséli. Általában hangulatokat és érzéseket vizualizál, képei olyanok, mint a nyugodt, napfényízű vasárnapok. A kompozíciókban sokszor visszatérnek a csendéletek, konyhai jelenetek, valamint az önmaguk társaságát élvező nőalakok. Szinte megelevenednek, ahogyan komótosan isszák csészényi feketéjüket, lassan beleharapnak egy lédús nyári gyümölcsbe vagy elmerülnek egy könyvben, miközben halk zene szól a háttérben. Sandra művészi hitvallása, hogy megmutassa az embereknek, miként élvezzék az élet apró örömeit és vegyék észre a szépséget a hétköznapokban. 

Jelenleg egy printkollekción dolgozom, amelyet az idei nyár ihletett.  Az egyik helyen, ahol a nyaralás alatt megszálltunk a családommal, találtam egy inspiráló könyvet a fákról, és arról, hogy hogyan jelenítik meg őket a görög kultúrában. Miután elolvastam, szürreális fákat kezdtem el rajzolni a szimmetriával és a kék árnyalataival kísérletezve. Mostanában a kék a kedvencem, mindenhol ezt a színt veszem észre, így az egész nyár kék számomra” – mondta el Sandra.

Sandra Poliakov | Shop | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük