Egy történet, amibe beillesztheted a motorodat, vagy az autódat: hamarosan indul a The Great Balkan Rally

Egy történet, amibe beillesztheted a motorodat, vagy az autódat: hamarosan indul a The Great Balkan Rally

Sűrű erdők és meredek kanyonok veterán járművek társaságában, vagyis négy ország lenyűgöző tájain keresztül, öt napon át tartó verseny, túra és kaland – nem mindig ugyanebben a sorrendben. Bemutatkozik a The Great Balkan Rally!

Petrol Head kultúra, motorok, klasszikus járművek és balkán életérzés: ezekből talán csak az utóbbi, ami ténylegesen közel áll hozzám. Mivel még se autóval, se motorral nem indultam kelet-európai városokon átívelő kalandtúrára, így megelehetősen távolról indultam el a téma felé. Vértes János Benjámin és Trellay Levente lelkes hozzáállása azonban nagyon hamar magába szippantott. A The Great Balkan Rally háttértörténetéről a GoBeyond dunai panorámás irodaterében kaptunk egy kis ízelítőt.


Ahogy a GoBeyond (korábban Beyond the Standard néven ismert utazási iroda) tervezett útjain már bevett módszer, hogy a meghirdetett extrém túráik általuk is kipróbált, részletekbe menően tesztelt desztinációk, úgy a The Great Balkan Rally esetében sincs ez másképp. Jánost és Leventét ugyanis éppen a tesztútjuk előtt sikerült legújabb közös projektjükről kérdezni. A két ötletgazda számára nem ez az első alkalom, hogy közösen egy kalandtúra megszervezésébe és lebonyolításába vágnak bele. „Mindkettőknek hasonló érdeklődési köreink vannak és mindketten szeretünk havon csúszni: én síelek, Levi meg snowboardozik. Mindezt leginkább pályán kívül, vagyis freeride formában szeretjük. Ez egy olyan műfaj, amit nem egyedül, hanem közösségben érdemes űzni, úgy egyrészt biztonságosabb, másrészt szórakoztatóbb is” – kezdte a mesélést János.

János egyébként a Gozsdu udvarban helyet kapó, egykori Kolor ügyvezetője volt. Nem olyan messze a helytől ekkoriban költözött a Madách térre a TELEP is, aminek Levente az egyik társalapítója, így a szálak szépen kezdtek összeérni. Miután János számára főprofillá vált az utazásszervezés és feleségével közösen megalapították a GoBeyond tematikus utazási irodát, hamarosan megszületett az ötlet, hogy a Himalájára szeretnének motoros túrát szervezni. „Szerettem volna, ha a motoros utunkat fémjelzi valamilyen motoros szervezet vagy közösség. Én szívesen motorozom, de soha nem tartottam magam igazán motorosnak, ellenben Levi az, és akkoriban indította el az Iron and Wind nevű motoros közösséget is. 2016-ban volt az első ilyen utunk, és akkoriban ez egy olyan vállalkozásnak tűnt, mint most a The Great Balkan Rally is. Az, hogy elvigyünk magunkkal tizenkét embert a Himalájába motorozni a világ legmagasabb motorozható útján, akkor még a legextrémebb, legkomplexebb kihívásnak bizonyult: itt kellett a leginkább együttműködni eltérő kultúrájú emberekkel, amire korábban még nem volt példa. Kockázatos volt, de nagyon jól sikerült és Levi azóta is részt vesz egy-egy utunkon túravezetőként” – avatott be János.

A himalájai úthoz hasonlóan, mint elmondták, a mostani túrára is szintén szeretnének nemzetközi közösségeket megszólítani. A The Great Balkan Rally további különlegessége abban is rejlik, hogy az öt napos útra veterán (1990-es évek előtt gyártott) vagy egyedileg épített járművekkel lehet jelentkezni. De ejtsünk egy pár szót először az útvonalról. „A veterán versenyeknek egy hosszú időre visszanyúló hagyománya van Nyugat-Európában. Én magam is részt vettem pár ilyen rendezvényen, és sokszor gondoltam arra, milyen jó lenne, valami hasonlót létrehozni, akár motoros vagy autós versenyről legyen szó. Már akkor megfogalmazódott bennem, hogy Budapest nagyon jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy egy ilyen szcenárió kiindulópontjaként szolgáljon. Ausztria, Svájc vagy Olaszország gyakran szerepelhet célpontjaink között, így miért ne fedezhetnénk fel inkább a környéket” – mondta el Levente. Így az útiterv szerint a résztvevők budapesti indulással a borairól híres Villány irányába haladhatnak, ahonnan a Balkán tájait csodálhatják meg, olyan fő célállomásokat érintve mint, Bosznia-Hercegovina fővárosa, a Dinári-hegységben elterülő Szarajevó, Montenegró legnagyobb síterepe Kolašin és az Adriai-tenger délkeleti partján fekvő Kotori-öböl. Ahogy Levente is kiemelte „a Balkán egy olyan helyszíne Európának, amit még mindig fel lehet fedezni”. Majd hozzátette: „a globalizáció gyors ütemét a Balkán infrastuktúrája nem mindig tudja lekövetni, ezért sokszor nagyon jó szolgáltatásokat lehet váratlan, furcsa helyeken találni. Ez a kontraszt egy átlag európai ember számára nagyon izgalmas tud lenni”.

A tervezett útvonal már önmagában is magával ragadó. Mindemmellett a GoBeyond egyik alapfilozófiája olyan minőségi utak szervezése, ahol a résztvevőkben nem merül fel a kérdés, hogy miért nem vágtak neki egyedül. Ahogy Janó is kiemelte a közösségépítés fontos része útjaiknak, ami a The Great Balkan Rally esetében is hangsúlyossá válik: az eddigiekhez képest most egy számukra új közönséget igyekeznek megszólítani – a veteránjármű kedvelők közösségét. Így laikusként az a kérdés is felmerült bennem, hogy miért lehet érdekes egy klasszikus autó vagy motor. „Ezek a járművek sokkal erősebben kötődnek az emberhez, mint azok modernkori társai. Ez utóbbiak egy sokkal egyszerűbb kiszolgálói az A-ból B-be való eljutásnak. A régi idők autóiban még benne van valami újnak az alkotása, vagyis sokkal több benne a szobrászat vagy a művészet. Valahol szerintem sok ember számára erős motivációs tényező, hogy birtokoljon egy ilyen designtárgyat, és utána megossza egy rendezvény keretében másokkal is. Ezek az események kissé olyanok, mint egy interaktív múzeumba járás” – válaszolta Levente, akinek saját gyűjteményében szintén fellelhető néhány érdekes darab. Az ötletgazdák továbbá arra is felhívták a figyelmem, hogy bár első pillantásra nem úgy tűnhet, de a természetközeliség és a veterán autós kultúra több közös nevezőt is magában hordoz. „Gondoljuk csak bele, ha van például egy a hetvenes években gyártott autó, aminek tulajdonosa azóta is igyekszik azt karbantartani, megőrizni, az tulajdonképpen a zöld és a környezettudatos létezés egyik formája” – részletezte Levente.

Mivel a The Great Balkan Rally esetében nemcsak az egyes helyszínek felfedezéséről, hanem egy versenyről is szó van, az is érdekelt, hogyan is néz ki tulajdonképpen egy hagyományos veterán autóverseny. „A klasszikus versenyek esetében nem az a lényeg, hogy milyen gyorsan érsz A-ból B-be: nem a sebesség számít. Többféle versenytípus van, de lényegében egy adott útszakaszt egy előre megadott időintervallum alatt kell teljesíteni: vagyis nem a tempó a lényeg, hanem az, hogy a beérkezési időpontod a lehető leginkább megközelítse a megjelölt időtartamot” – mondta el Levente. Mivel az ötletgazdák nem titkolt célja újító szemléletet vinni a veterán autózás kultúrájába, János azt is hozzátette, hogy a visszajelzések alapján mint kiderült már nem annyira izgalmas az, hogy a versenyzőknek mennyire jó az időérzéke.

A mi esetünkben nem lehet az óra ellen versenyezni, mint egy igazi autóversenyen, mivel közúton megyünk, de szeretnénk a verseny szempontjából is hozzátenni az élményhez. Egy általános veterán verseny és egy kalandtúra ötvözetét hozzuk létre, amin hasonló beállítottságú emberek vesznek részt, miközben megismernek egy szép tájat, némi történelmi háttérrel” – emelte ki.

A kalandtúra tulajdonképpen azt is jelenti, hogy a jelentkezők amellett, hogy az egyes célállomásokon különböző autentikus programokon vehetnek részt, az egész eseményt egy játék, vagy ahogy a fiúk is fogalmaztak egy „kalandtörténet” szövi át. Mivel ez a versenyzők számára is meglepetés lesz, így a koncepció ezen oldalát már nem szerették volna tovább részletezni.

„Gyakorlatilag egy történetet alkotunk, amibe te beillesztheted a motorodat, vagy az autódat” – egészítette ki Levente.

A benevezett járművek indulási engedélyéről egyébként egy szakmai zsűri dönt: a tagok között szerepel Guld Péter az autó- és motorsport újságírás kiemelkedő alakja, aki tudósításait saját fotóival teszi teljessé, valamint Bernáth Adrián is, aki többek között csapatával a londoni motoros filmfesztiválon nyerte el a legjobb újságírásért járó címet, megelőzve az ugyanebben a kategóriában versenyző Top Gear-t. „Fontos számunkra, hogy a végső autópaletta izgalmas legyen, mint amikor egy múzeumba beválogatod a tárgyakat” – jegyezte meg Levente, aki szintén erősíti a zsűri csapatát.

És, hogy mit javasolnak az ötletgazdák, ha először vennénk részt egy veterán autóversenyen? „Ha egy tanácsot adhatnék, akkor én azt mondanám, hogy mindenki eressze el a fantáziáját, és találja ki saját kreatív, az autójukhoz illeszkedő öltözékét – adják át magukat ennek a történetnek, hogy ez a négy-öt nap ne csak egy hétköznapi autóstúra legyen” – válaszolta Levente.

A The Great Balkan Rally eseményre ezen a linken lehet jelentkezni, a túraverseny szeptember 5. és 11. között indul. Mivel a cél egy olyan kezdeményezés létrehozása, ami nemzetközileg is felrakja Magyarországot a veterán autós-motoros térképre, így várhatóan a The Great Balkan Rally jövőben új helyszínekkel és bázisokkal fog folytatódni.

The Great Balkan Rally | Web | Facebook | Instagram
GoBeyond | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A tervező, aki fonal helyett búzafűvel sző! | Papp Anett NATURING objektjei
egyéb

A tervező, aki fonal helyett búzafűvel sző! | Papp Anett NATURING objektjei

Textiltervezőkről már sokszor hallottunk, de olyanról, aki textiltermesztéssel (!) foglalkozik, már kevésbé. Papp Anett – sok társához hasonlóan – a hagyományos képzésből indult, ám doktori kutatásának fókuszába egy olyan projektet állított, amelyben a természet rendhagyó és látványos formában lép a textil helyébe. Bemutatjuk a NATURING projektet. Manapság számtalan olyan kezdeményezéssel találkozhatunk a design
Fotográfiák a Rorschach-teszt tükrében
art

Fotográfiák a Rorschach-teszt tükrében

Különleges fotográfiai kiállítás nyílt a veszprémi Dubniczay-palotában Hermann Rorschach halálának 100. évfordulója apropóján. A Rorschach Image csoportos tárlat az elmúlt ötven év magyar fotómunkáiból vonultat fel műveket a svájci pszichiáterről elnevezett pszichológiai teszt analógiájára, illetve a tükröződés tematikájára, egy olyan helyen, ahol a fotográfiának és a a fotóval való foglalkozásnak
Archeature: ember és építészet határán
architecture

Archeature: ember és építészet határán

Ehsan Kazerooni iráni építész részben emberi, részben építészeti hibrid lényeket vizionált: George Steinmetz mezőgazdasági munkásokról készült portréit építészeti motívumokkal helyettesítette. A látványos, mégis bizarr montázs sorozatánának teremtményeit  “Archeature”-nek nevezte el a művész. Kazerooni minden egyes arató etnikai hovatartozását összevetette országuk történelmi építészetével, hogy megmutassa, hogyan befolyásolja a múlt (még