Fotográfiák a Rorschach-teszt tükrében

Fotográfiák a Rorschach-teszt tükrében

Különleges fotográfiai kiállítás nyílt a veszprémi Dubniczay-palotában Hermann Rorschach halálának 100. évfordulója apropóján. A Rorschach Image csoportos tárlat az elmúlt ötven év magyar fotómunkáiból vonultat fel műveket a svájci pszichiáterről elnevezett pszichológiai teszt analógiájára, illetve a tükröződés tematikájára, egy olyan helyen, ahol a fotográfiának és a a fotóval való foglalkozásnak több mint négy évtizedes hagyománya van. Innen indította el többek között 1979-ben Jokesz Antal a Dokumentum mozgalmát. A kiállítás részleteiről és koncepciójáról Grászli Bernadett-tel, a veszprémi Művészetek Háza igazgatójával és a kiállítás kurátorával beszélgettünk.


A tárlat három különböző térben valósul meg, a három különböző térben pedig három egészen különböző hangulattal találkozhatunk. A Dubniczay-palota Sala Terrena termében, a Várgalériának is nevezett részben mutatják be a neoavantgárd válogatást, ahol az önarckép, illetve a tükörhasználat különleges jelenségei köré csoportosuló akcióművészeti alkotásokkal ismerkedhetünk meg.

A kiállításon szereplő hatalmas műtárgyanyag, az elmúlt 50 év magyar fotográfiatörténete 1968-ban indul el egy fontos mozzanattal, amikor Méhes László az első Iparterv kiállítás helyszínén és előestéjén Budapesten bemutatja a Tükörakciót. Méhes műalkotása a tükör, tükröződés tematikán belül felveti az önarckép kérdését, a neoavantgárd anyag többi része ehhez a műhöz csatlakozik: Perneczky Gézának majd’ egy teljes életműve épül a tükrözésre, amely korábban a Capa Központban is látható volt (Perneczky Géza: Tükrök, 2019. október 17. – 2019. december 8. – a szerk.).

Méhes László: Tükörakció 1968, zselatinos ezüst nagyítás, 30×18 cm

A  kiállítótérben továbbá két női alkotónak a munkája is megjelenik. Maurer Dóra önarcképe mellett a Balázs Béla Stúdióban készült Triolák című felvétel loopolódik folyamatosan, amely szédítően ragadja meg és rögzíti az arc változását és flexibilitását. Egy helyi kötődésű művész, Ujj Zsuzsi korai 1987-es fotósorozata folytatja és egyben megtöri a művek sorát, amely kiegészül Pincehelyi Sándor XYZ című legendás sorozatának darabjával. Az akcióművek világát Erdélyi Miklósnak az Erőegyensúly című munkája teszi teljessé a tárlaton, amely tulajdonképpen egy fotó a művész által elrendezett sakkjátszmáról, amely során a fekete és a fehér oldal is egyenlő állással, álló, illetve dőlt helyzetben mutatja a bábokat.

„Ennek a műnek a története 1979-re vezethető vissza, amikor Kelemen Károly első önálló kiállítása Erdélyi Miklós performanszával nyílt meg Budapesten. A performansz abból állt, hogy egy sakk-készlet mögött ülve Erdélyi Miklós felrakta a bábukat, a történet állítólag úgy folytatódott, hogy miután lezajlott a játszma, létrejött az Erőegyensúly – ami később egy fotó formájában önálló alkotássá is vált – Kelemen Károly lesöpörte a sakktábla állását. Károlyi Zsigmondnak van egy nagyon fontos festménye ebből az időszakból, a ’79-es évből, amely a Sakk Kassáknak címet viseli. Pont ezt a pillanatot, ezt a bábuk nélküli, elmosódó sakktáblát festette meg Károlyi. E mű jelenleg a Művészetek Háza Tabula Rasa. Károlyi Zsigmond és a „monokróm festőosztály” című kiállításán tekinthető meg. Az, hogy egy fotó mögött is ennyi történet van, az akcióművészet egy kifejezetten fontos aspektusa” – osztotta meg a fotó történetét a kurátor.

Gerhes Gábor: Dance Macabre I–VI., fotó, üvegnyomtatás, 34×44

A kiállítás második terében a kísérleti fotográfia körébe tartozó alkotások érhetők tetten két csoportra válva: míg a terem bal oldalán kamerával készített fotók sorakoznak, addig a terem jobb oldalán kamera nélküli technikával készült képek lépik át a a képzőművészet, a festészet és a fotográfia határait. Cigány Ákos, Dobokay Máté és Eperjesi Ágnes művei érzékletesen emelik a tárlat technikai sokféleségét, amelyen túl annak tematikai sokszínűsége is szembetűnő. Olyan aktuális kérdéseket és problémákat feszegető művekkel is találkozhatunk, mint Gerhes Gábor munkái, vagy Németh Hajnal és Beöthy Balázs Néhol Hajnal, bárhol Balázs címet viselő korszakos munkája a 90-es évek végéről, melynek egy változata a Ludwig Múzeum állandó gyűjteményében is megtalálható.

Czigány Ákos: Speculum II/a–b–c, 2020, HD Metal Print simított alumínium lemezen,  34 x 57,6 cm [38 x 61,6 cm], ed. 1/3.

A legfelső szinten pedig Szabó Dezső legújabb Copy című sorozata látható önálló kiállítás formájában. A képzőművész cameraless, vagyis kamera nélküli fotográfiái a Rorschach-teszt analógiájára, a tengelyes tükrözésre épülnek fel. Szabó Dezsőt évek óta a Vintage Galéria képviseli, ahol korábban a sorozat néhány darabját már bemutatták. Azonban a 26 részes Copy-t teljes egészében most először láthatja a nagyközönség. Az alkotó több szállal kötődik a balatoni térséghez. Keszthelyen született, majd Szigligeten nőtt fel, később pedig Hegyeshalmi László – képzőművész és a Művészetek Házának egykori igazgatójának – növendéke lett, annak nagyhatású vizuális műhelyében, Veszprémben. Asztalosként dolgozott a Balaton Bútorgyárban, a katonaságot követve elsőre felvételt nyert a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, ahol egy igen jelentős évben, 1990-ben, a rendszerváltás utáni első évfolyam hallgatójaként, Károlyi Zsigmond osztályában kezdte meg festészeti tanulmányait.

A kiállított fotográfiák teljes mértékig kapcsolatba hozhatók a pszichológiai mérőeszköz vizualitásával, maga a technika sem mindennapi és egy idő után mindenki próbálja megfejteni az ábrákat, melyeket Szmolka Zoltán grafikusművész közreműködésével egy kiadványban rögzítettek.

„Szerettünk volna azok számára is adni valamit, akik az eredeti alkotást nem tudják hazavinni. De a pausz oldalakból álló művészkönyvvel az élményt igen“ – tette hozzá Bernadett.
Szabó Dezső: Copy 1. 2021, chemigram, silver print, 58×48 cm

A Rorschach Image csoportos tárlat műveinek érdeme túlnő a puszta dekorativitáson, hiszen mindegyik fotográfia mögött egy történet bújik meg. Ahogy a Rorschach-teszt tükörként tárja fel és mutatja meg a személyiségünkben rejlő kérdéseket, úgy az itt kiállított fotográfiák az alkotóművészek sajátos látásmódját és érzékelését teszik számunkra is láthatóvá.


Kiállított alkotók: Bak Imre, Czigány Ákos, Dobokay Máté, Eperjesi Ágnes, Erdély Miklós, Gerhes Gábor, Károlyi Zsigmond, Maurer Dóra, Méhes László, Németh Hajnal − Beöthy Balázs, Palotai Gábor, Perneczky Géza, Pinczehelyi Sándor, Szabó Dezső, Ujj Zsuzsi, Vető János és Zalavári András

A kiállítás az acb Galéria, Erdély Dániel, a Kisterem, a Neon Galéria, a Várfok Galéria és a Vintage Galéria segítségével, valamint az Európa Kulturális Fővárosa projekt támogatásával valósult meg.


Az Rorschach Image kiállítás 2022. június 12-ig, Szabó Dezső Copy sorozata meghosszabbítva egészen július 31-ig látogatható a Dubniczay-palotában, Veszprémben. További információ található a tárlatról a Művészetek Háza Veszprém honlapján.

Fotók: Áfrány Gábor, Toroczkai Csaba, Művészetek Háza Veszprém

Művészetek Háza Veszprém | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Nagy nevek találkozása: Alessi X Virgil Abloh
design

Nagy nevek találkozása: Alessi X Virgil Abloh

Virgil Abloh újragondolt evőeszközeivel rukkolt elő az Alessi, amik a mechanikus műhelyek és a csavarok esztétikájára építenek. A projekt  a londoni székhelyű Alaska Alaska tervezőstúdióval együttműködésben valósult meg, és a 2022-es Fuorisalone kiállításon mutatják be egy különleges installáció formájában. Ez egyben új korszakot is jelez a százéves Alessi számára, akik
Pesten is épült modern villa, és mostantól látogatható is – Walter Rózsi egykori otthonában jártunk
east

Pesten is épült modern villa, és mostantól látogatható is – Walter Rózsi egykori otthonában jártunk

A Magyar Építészeti Múzeum alapításától kezdve, 1968 óta várt a pillanatra, hogy állandó kiállítóhelye legyen. Most végre kapott egyet, nem is akármilyet: a Fischer József által tervezett felújított modern épületben, a mostantól Walter Rózsi-villa néven futó egykori családi házban lelt otthonra az intézmény. Bejártuk Magyarország egyetlen, nyilvánosan látogatható modenrista villáját.
Idilli vendégházzá alakítottak egy romos iskolát Csehországban
community

Idilli vendégházzá alakítottak egy romos iskolát Csehországban

Csehország délkeleti részén, Vysočina régió festői dombjai között, Brnotól mindössze egy órás autóútra található egy alig 100 lakossal rendelkező falucska, Javorek. A lankás táj, a mesés környezet és a természet közelsége rögtön elnyerte a cseh design- és építészeti szcénában otthonosan mozgó David Karásek tetszését, aki családja számára keresett nyaralót a