Party vagy párta? Nem mindegy... vagy mégis?

Party vagy párta? Nem mindegy... vagy mégis?

Egyedülálló kulturális értéket hozott létre a Party in the 21st Century csapata Szlovákiában. A különleges projekt csapatának tagjai Ľubomír Sabo és Zuzana Sénášiová fotográfusok, valamint Katarína Sabová etnológus, két tehetséges festő, Sarah Avni és Ivana Mintálová, valamint Andrea Ľubocká és Patrik Rago arcfestők. Céljuk a hagyományos kultúra felelevenítése és népszerűsítése, illetve az, hogy mindezt modern művészeti formában bemutassák a mai generációnak.


Mit jelent a „party”?
„parta” / „party” (pl): A párta a lányok fejét a szüzesség jelképeként övező pánt, amelyet a lakodalomig viseltek. Pártában maradt az a „vénlány”, akinek nem jutott férj, és így nem tudta letenni a pártát. A gazdagon díszített kiegészítő a 19. és 20. században a menyasszonyi viselet legfontosabb és legszebb eleme volt, Szlovákia (egész Kelet-Európára jellemzően) minden régiójában egyedileg készítették a népszokásoknak megfelelően.


A festmények egyediségét a művészet és a tudomány – a fotográfia, az arcfestés és a festészet, valamint az etnológia ritka kombinációja adja. Az elmúlt 5 év során 54 eredeti festmény készült. A tehetséges alkotók által újragondolt 54 „party” Szlovákia minden régiójából és a vajdasági (szerbiai) szlovák falvakból származik.

A kiállítást több mint egymillió ember látogatta már meg világszerte. Az első esemény 2016 novemberében történt, azóta több mint 60 további kiállítást rendeztek Szlovákiában és külföldön. A nagy sikernek köszönhetően a következő két évben további tizenötre készülnek.

A művészeti kezdeményezés célja, hogy felelevenítse azokat a szlovák kincseket, amelyek lassan feledésbe merülnek. A projekt számos művészeti spektrumot jár be, és feltérképez szinte minden elfeledett pártát és népi motívumot egész Szlovákiából.

A kulturális örökségünk szempontjából fontos, hogy a népi hagyományainkat megtartsuk és bemutassuk a mai generációk számára.

Katarína Sabová etnológus volt a projekt kezdeményezője, melyben azt a célt tűzték maguk elé, hogy felhívják a figyelmet a szlovák múlt szinte elfeledett fejdíszére, és bemutassák annak egyedülálló szépségét és ritkaságát. Az LSZ Photography művészpáros, Ľubomír Sabo és Zuzana Sénášiová a hagyományoknak és az ősök szokásainak megfelelően kizárólag fiatal, egyedülálló és gyermektelen lányokat fotózott. A modern kifejezés eszköze a hagyományos díszítéseken alapuló művészi arcfestés Andrea Ľubocká és Patrik Rago művészek által, illetve a a képeken megjelenik a népviselet is, amelyhez az adott párta tartozik.

Az elkészült fotókat vászonra nyomtatják, majd akrilfestékkel, kézzel festve egészítik ki azokat díszekkel, részletekkel. A művészek Sarah Avni és Ivana Mintálová, akik a fotók hátterét az egyes párták népi elemeiből festették meg úgy, hogy azok az adott régió népi motívumaira jellemzőek legyenek.


Party in the 21st Century | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Gondolatok a háború egyéves fordulóján
strategy

Gondolatok a háború egyéves fordulóján

Egy éve támadta meg Oroszország Ukrajnát. Gondolatok, lehetőségek és folyamatok Ukrajnáról, Oroszországról, a nemzetközi folyamatokról és a Westlessness lehetőségéről. Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke kedd délelőtt mondott beszédet az orosz parlament alsó- és felsőházának közös ülésén, az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója alkalmából. Az orosz elnök mondandója dióhéjban: ha Oroszország nem támadja
Sokszor mélyre kell ásni a csodás látványért | TOP5
lifestyle

Sokszor mélyre kell ásni a csodás látványért | TOP5

Mai cikkünkben öt lélegzetelállító sóbányát mutatunk be, amelyek megváltoztatják a bányákról alkotott képünket és a bennük rejlő lehetőségeket. A legtöbbünk számára jól ismert a történet, miszerint a király egy nap megkérdezte lányait, ki mennyire szereti őt. A legkisebb – akiről majd a végén ki is derül, hogy a legjobban szerette –, így
Cseh hangmérnök kapott BAFTA-díjat
lifestyle

Cseh hangmérnök kapott BAFTA-díjat

Viktor Prasil cseh hangmérnök kapta a legjobb hangért járó BAFTA-díjat a Nyugaton a helyzet változatlan című filmben végzett munkájáért. Az Erich Maria Remarque könyvéből készült új filmadaptáció összesen hét díjat nyert – nem angol nyelvű alkotás még sohasem kapott ennyit. A filmet egyébként nagyrészt Csehországban forgatták: szerepelt benne a prágai német