fbpx
Nyomj Entert

Élvezni a pillanatot egy bulle mellett – nor/ma grand

Skandináviában járva könnyű beleszeretni Észak letisztultságába. A természet fontossága és az ahhoz való közelség, az egyszerű dolgok tisztelete és egyfajta nyugodt derű sugárzik az itteni országok lakóiból. Dánia például évek óta biztos helyen szerepel azon a dobogón, ahol a világ legboldogabb országait találjuk. A hygge, azaz a könnyűség, jólét, elégedettség, derű egyvelege olyan fogalom lett, ami bejárta az egész világot, és aminek hatására egyre többen keresik tudatosan az életükben lévő nyugvópontokat és annak a módját, hogy az adott pillanatból kihozzák a lehető legtöbbet. A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2021/2. számában jelent meg.

Fotók: Balogh Kata


Ezek a felszabadító érzések valójában könnyebben előhívhatók, mint először gondolnánk. Gyakran nem kell hozzá más, csak egy nyugodt hely, egy finom kávé és friss, ropogós péksütemény, amit akár egymagunk csendjében, akár egy szeretett barát vagy rokon társaságában fogyasztunk el. Szükség van hát ilyen pontokra, ahol egy pillanatra megállhatunk, ahol nincsen zaj, rohanás, stressz. Bár már nem lehetetlen, hogy ilyenre bukkanjunk Budapesten, Gerzsenyi András és Metz Alexandra nem találták a számukra megfelelőt.

Kettejüket régi barátság fűzi össze és amikor a családjaik találkoztak, sokat gondolkodtak azon, hogy jó volna nyitni valamit, ahol ők maguk is szívesen elidőznének. Az eredetileg építész végzettségű Andrásnak már volt korábban is gasztronómiai tapasztalata, hiszen a nevéhez fűződik a népszerű budapesti Fekete kávézó, amely már évekkel ezelőtt a specialty-vonal zászlóshajója volt, valamint a budaörsi Major is, ami pezsgő, mégis családbarát kávézó-bisztróként tűnt fel a térképen. Adta magát a tapasztalat, sokáig mégsem jött szembe ideális lehetőség.

2018-ban bukkant fel a Gourmet Fesztiválon a nor/ma, amely a magyar főváros első északi stílusú kovászos pékségének ígérkezett. A Kecskeméti utca árnyas-fás miliőjében azonban csak nem akart megnyitni az üzlet, holott minden készen állt. Alexandra és András felismerték az ötletben rejlő lehetőséget és némi koppenhágai tapasztalatszerző utazást követve átvették a brandet. A fogadtatás pedig nagyon jól sikerült. “Nor”, mint “nordic” és “ma”, mint “magyar” – a könnyed harmónia nemcsak a névben, de az enteriőrben és a termékekben is érezhetően visszaköszönt, aminek hála, a pesti üzlet azonnal népszerű lett, mind a Kálvin tér környékén lakók, mind a turisták körében.

Már a nyitást követően nem ritkán sorok kígyóztak az ajtó előtt. Bár a bolt kicsi, a világos, letisztult belső terek és a látványkonyha azonnal megállította a járókelőket, nem beszélve a fahéjas és a kardamomos bulle, azaz tekercs vagy a croissant semmihez sem fogható illatáról. Az egy napig érlelt, természetes, magas minőségű alapanyagokból és persze kovásszal készülő kenyerek is nagyon népszerűek lettek, a félbarnától egészen a 100%-os rozslisztből készített, vagy még testesebb, magvakkal dúsított, savanykás skandináv kenyérig. Mindemellé a Feketéből ismert újhullámos, világos pörkölésű kávé került a csészébe, amit a Casino Mocca készít. Amikor pedig tavaly a járványhelyzet elkezdett egyre nehezebbé válni, akkor sem lankadt a szorgalmuk – nyitva voltak, sütöttek, házhoz szállítottak, maszkban, távolról, de töretlen lelkesedéssel. Ebben a változó időszakban találkoztak egy pályázattal, ahol a Millenáris új Széllkapu Parkjának sarkán álló üzlethelyiségébe kerestek vendéglátó egységet. Bár a termékeik nemcsak a pesti üzletben, hanem megannyi kávézóban voltak elérhetők, gyakran találkoztak a budai vásárlók igényével, hogy bizony jó volna egy nor/ma a Duna túlsó oldalán is, így jelentkeztek. A pályázatuk végül elnyerte a tulajdonos tetszését, így 11 hónapnyi előkészület, szakmai egyeztetés és alapos tervezés után, tavaly júniusban megnyithatott a nor/ma grand.

Nagyot álmodtak, de sikerült megugrani az elvárásokat: a gépesítésben a Skill Trade Kft., míg a vendégtér bútoraiban a Premium Design Kft. segédkezett. Aki kedvelte az első pékség atmoszféráját, de szeretett volna tágasabb teret és több ülőhelyet, az végre fellélegezhetett. A hatalmas üzlet szellős, világos, jó időben szélesre tárt üvegablakokkal és ajtókkal hívja a járókelőket. Gyakorlatilag eltűnt a határ a kint és a bent között, hiszen ha valakinek ahhoz van kedve, akár a teraszon, akár a Millenáris Széllkapu Park füves szigetein is elfogyaszthatja a reggelijét vagy vacsoráját. Itt is minden látható, a kenyerek a szemünk előtt kelnek, a pékek az előtérben dolgoznak, csak egy nagyobb termelő hely található hátul. A népszerű termékek persze itt is pultba kerülnek, hiszen ki mondana nemet egy édes vagy sós danish-re vagy egy házi leveles tésztából hajtogatott pisztáciás fonatra, de a hely adottságainak köszönhetően valódi kovásszal készült sütemények (például tarte-ok vagy gyümölcskenyerek) is kóstolhatók. A pesti egységben időnként kísérleti jelleggel árusított smørrebrød, azaz nyitott szendvics itt állandó szereplő: mindig szezonális és friss feltétekkel kínálva, legyen az kecskesajt, paradicsom, zeller vagy körte. Ráadásul a szakácsok elkezdtek kísérletezni egy olyan étlappal is, ami egy könnyű, mégis laktató ebédre is lehetőséget nyújt, erőteljes zöldség- és hal-fókusszal, megidézve a skandináv gasztronómia további vetületeit. A kávé egy ritkaságnak számító La Marzocco kávégéppel készül, míg az ételeket, italokat a lengyel ÅOOMI STUDIO egyedi tányérjaiból fogyaszthatjuk el. Amiben még rendhagyó a nor/ma grand, az a nyitvatartás: egészen este 11 óráig várják a látogatókat, a kávét pedig leváltja a hazai, valamint osztrák, spanyol és francia natúrborok széles kínálata, illetve az Ugar Brewery kisüzemi sörei. Így bármilyen céllal érkezünk (munka egy jó kávé mellett, baráti beszélgetés vagy randevú), lesz miből választani.

Kellett már a Széll Kálmán tér környékére egy ilyen pont, ahol nemcsak lelkileg töltődhetünk fel, de magas minőségű péktermékeket és nagyszerű kávét is kóstolhatunk, vagy éppen vihetünk magunkkal haza. Mint Alexandra és András mondják, olyan üzletet szerettek volna, amely amellett, hogy felkiáltójel a városban, illeszkedik is a kerület atmoszférájába. Nagy örömmel szemlélik a hazai pék- és kovászkultúra fejlődését és lelkes műkedvelőként tisztelik azokat a pékeket, akik velük együtt tapossák ezt az utat, mert hisznek benne, hogy együtt olyan közösséget építhetnek, ami erős szövetségként képviseli azt, ami valóban értékes: a tiszta alapanyagokat, a fáradhatatlan kézműves munkát, valamint a finom ízek és a békés helyek egyszerű örömét.

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin második számát a Store oldalunkról!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük