Építészeti installációval a kulturális párbeszédért

Építészeti installációval a kulturális párbeszédért

Öt emelet magasból, egy függőleges faiskolából tekinthetünk le Temesvár főterére – a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében megvalósult installáció a természet és az épített környezet harmonikus együttéléséről tesz tanúbizonyságot. A Faiskola. 1306 növény Temesvárnak projekt a barcelonai MAIO Architects tervei alapján készült, a helyi építészek egyesülete (OAR) és a Városháza, valamint a Városi Kertészet és a Mezőgazdasági Egyetem támogatásával.  

Temesvár nevezetes helyszínét, a város főterét (egykor Opera tér) ritkán használják pihenő- vagy tartózkodási helyként: tranzitzóna jellege miatt az erre járók leginkább vízszintesen, áthaladás közben érzékelik azt. Az itt helyet kapó Faiskola. 1306 növény Temesvárnak installáció új perspektívából láttatja Temesvár központi terét, ezáltal megkérdőjelezve a hozzá fűződő viszonyulásunkat. Az efemer, moduláris fémszerkezet egyes szintjei kilátópontként funkcionálnak, miközben Temesvár történetéről is mesélnek, továbbá különböző kulturális programok színtereként is szolgálnak. Az így megalkotott köztéri installáció valójában a funkcionalitást, a fenntarthatóságot és az esztétikát is ötvözi.

A város gazdag építészeti örökségét a stílusok sokszínűsége jellemzi, mint a barokk, a szecesszió és a modernizmus keveredése. Az installáció vázát alkotó állványok az ideiglenes építményekre vagy építkezésekre asszociálnak, ezáltal szembeállítva azt a város jellegzetes építészetével. Így a modern állványzat és az azt körülölelő építészeti sokszínűség kapcsolatot teremt a múlt és a jövő között, felhívva a figyelmet a város változó igényeire és törekvéseire. Ez a kontraszt egyfajta vizuális feszültséget is eredményez: az installáció szokatlan megjelenése magára vonzza a figyelmet, továbbá a hagyomány és az innováció viszonyáról hivatott párbeszédet indítani.

A faiskola további jellegzetessége, hogy az egyes szintjeit borító válogatott növényvilágot a városi biodiverzitás inspirálta. Mivel a növényállomány egy részét ehető növények is képviselik, így ezek a függőleges zöld rétegek nem csak az egészségesebb városi ökoszisztémához járulnak hozzá, de elősegítik a városi kertészkedés kialakulóban lévő gyakorlatát is.

A temesvári függőkert-installáció november végéig látogatható a város főterén. Ezt követően az installációt alkotó 1306 növényt Temesvár köztereire és parkjaiba helyezik át, az állványzatot pedig további kulturális, építészeti vagy performatív projektek keretében hasznosítják.

Fotók: Marius Vasile, Laurian Ghinițoiu

Forrás: ArchDaily

továbbiak
Követni sorsod fonalát – Terra Poetica
lifestyle

Követni sorsod fonalát – Terra Poetica

Sokféleképp lehet élni. Mehetünk azon az úton, amin illik vagy szokás, amit a környezetünk predesztinál számunkra. Vagy meghallhatjuk azt a bizonyos dallamot, a szívünk hangját, ami az ismeretlenbe hív minket – ki tudja, lehet, hogy épp ez a váratlan, új utazás adja meg a harmónia komfortját. Mert amikor a dolgok a
Kantin #8 – Savanyúságok
lifestyle

Kantin #8 – Savanyúságok

Nyáron tobzódunk a roppanós zöldségekben, gyümölcsökben, amiből jó megőrizni az őszi, téli zimankós időszakra is. Ez nem pusztán konyhai időtöltés, hanem fontos feladat is – jól tudták ezt elődeink, akik számára a különböző savanyúságok a hideg időben való vitaminpótlást jelentették. Nézzük meg együtt, mi kerülhet a kantinok pultjából a rántott hús
Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna
lifestyle

Egy barátságos otthon a természet ölelésében | Casa De Mi Luna

A Martin Zizka által tervezett épület otthonos menedékként szolgál a nyüzsgő város forgatagával szemben, és modernsége ellenére tökéletesen simul bele a táj látképébe. A cseh Český Kras természetvédelmi területén található Casa De Mi Luna a helyi örökséget és a legfrissebb kortárs építészeti és belsőépítészeti trendeket egyszerre foglalja magába. Ez nem