Erdei kápolna Pannonhalmán

Erdei kápolna Pannonhalmán

Se teteje, se oldalfala, mégis kápolna – nemrég ünnepelte második születésnapját a pannonhalmi Szent Imre-hegyen található szakrális tér, amelyet a MOME hallgatói és segítőik egy hét alatt építettek fel Illak-erdőben. A kápolna ugyanakkor nem csak a formabontó építészeti megoldás és a rekordsebességű megvalósítás miatt érdemel szót.

Fémlábakon álló, hajlított faellipszis és egy mozaikkal kirakott betonoltár együttese alkotja az Erdei kápolnát, amelynek ötlete 2018-ban, a MOME Kortárs szakrális művészet kurzusán fogant meg.

Sebestyén Noémi dobta be félig viccből, félig nagyot mondva, hogy építsünk egy kápolnát. Mindenkinek tetszett az ötlet, gondolatkísérletbe kezdtünk, hogy miből, hol, hogyan lehetne megvalósítani meséli a projektről egyik tervező, Pongrácz Anna.

A kurzuson készült szakrális designprojektekről már korábban írtunk: a sok izgalmas munka közül a legnagyobb volumenű egyértelműen az Erdei kápolna volt. Az elrugaszkodott ötlet idővel egyre inkább megvalósíthatónak látszott, hiszen a tervezőknek volt alapanyaguk, mivel a Hello Wood Építészmustrán a MOME csapata nyert néhány köbméter fát, és rövidesen helyszínt és partnert is találtak: Pannonhalma városa támogatta őket.

Miután a kurzus egyik résztvevőjétől hallottam a munkáról, én magam is meglátogattam a kápolnát. A tervezőkkel és oktatójukkal, Körösvölgyi Zoltánnal együtt utaztam, akik annak ellenére, hogy korábban nem találkoztunk, a lehető legtermészetesebbnek tartották jelenlétemet. Ez a befogadó, közvetlen hangulat kísért egész nap, beleértve a terepszemlét is. Noha számomra ismeretlenekkel töltöttem az időmet, mégsem esett olyan jól a csend soha, mint akkor és ott a Szent Imre-hegyen, a kápolna ellipszisén elnyúlva a tavaszi napsütésben. A közösség és a hely egyszerre árasztotta magából az idilli nyugalmat. Úgy tűnt, tényleg senkit nem zavar, hogy idegenként jöttem ide és ültem rá szoborszerű építményükre, hiszen az valójában éppen ezért készült: az Erdei kápolna amennyire az imádkozás, a meditálás és az elmélkedés helye, legalább annyira a közösségi élményeké, a szemlélődésé vagy éppen a megpihenésé is.

A felekezethez nem köthető kápolna magaslaton áll, mégsem felfelé tör; kijelöli saját terét, mégsem határolja el magát a környezetétől. Mintha lebegne a föld felett, mégis szerves kapcsolatot ápol a természettel, azzal együtt alakul, éppen ezért az időjárás viszontagságainak kitett építményt időről időre gondozni kell. Formabontó megoldással szakad el a kápolnák archetípusától, mégis megőrzi azok elemi lényegét: egy olyan teret képez, amely a közösség erejéből született és a közösségért van. A MOME építészein túl szép számmal, összesen közel negyvenen vettek részt létrehozásában: más egyetemek hallgatói, barátok és egyéb támogatók végeztek mindent kétkezi munkával. Cipelték a fenyőléc-kötegeket, öntötték a betont, készítették a hálaoltár mozaikját.

Az Erdei kápolna esetében nem csak azért beszélhetünk szakrális designról, mert egy kápolnáról szó, vagy azért, mert a társaság stílusosan a hetedik napon pihent meg az intenzív munka után, és még csak nem is azért, mert a szerencsés véletlennek köszönhetően felavatását egy keresztelővel köthették egybe; sokkal inkább azért (is), mert olyan közösségi együttműködés által jött létre, ami példás a maga nemében. Ezt a szakma is felismerte, az átadás után a kápolnáról több cikk jelent meg az írott és online sajtóban is. Később olyan kiállításokon és rendezvényeken szerepelt, mint a Budapesti Design Hét, a II. Építészeti Nemzeti Szalon vagy a Ljubljanai Month of Design, ahol a tervezők megnyerték a BigSEE Wood Award-ot.


Építész tervezők: Domokos Kázmér, Kaderják Eszter, Kéry Dorottya, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi Éva
Mozaik: Kelemen Bíborka
Konzulensek: Bene Tamás, Körösvölgyi Zoltán, Vass-Eysen Áron
Projektkoordinátor: Sebestyén Noémi Éva
Építők: Barna Gergely Péter, Benczúr Benedek, Bene Márton, Bene Tamás, Bessenyey Bertalan, Domokos Kázmér, Dresch Anna, Dzsákomó Béla, Farkas Sára, Heim Lehel, Horváth Patrik, Illés Andor Erazmus, Kaderják Eszter, Kelemen Bíborka , Kéry Dorottya, Király Csenge, Kiss Barnabás, Kopacz Hanna, Körösvölgyi Zoltán, Krusinszky Kitti, Kubinyi Aliz, Kubinyi Hanna, László Ágnes, Losonczi Márton, Lukovszki Bálint, Nagy Zoltán, Novák Máté Lénárd, Pintér Sára, Pongrácz Anna, Sebestyén Noémi Éva, Solymos Roland, Soóki–Tóth Anna, Suba–Faluvégi Szilárd, Suriny Balázs, Szabolcs Kíra, Szaksz Blanka, Tóth Fábián Patrik, Tudisco Júlia, Turi András, Vass–Eysen Áron

továbbiak
Banálisból költői | Palotai Gábor Red Dot-díjas poszterei
branding

Banálisból költői | Palotai Gábor Red Dot-díjas poszterei

Palotai Gábor a nemzetközi design- és művészeti szcéna egyik elismert alakja. Már szinte hagyománynak tekinthető, hogy a sajátos formavilágot képviselő tervezőgrafikus és képzőművész évente  újabb elismerésben részesül. Ezúttal a stockholmi Videgård étterem számára készített posztersorozatát mutatjuk be nektek, amellyel a 28. Red Dot díját nyerte el. Palotai Gábor kreatív környezetben
Szárnyak is hajthatják a jövő teherhajóit
news

Szárnyak is hajthatják a jövő teherhajóit

A svéd fejlesztésű, Oceanbird nevű  hajóprototípus akár 90%-kal kevésbé szennyezi a levegőt, mint a jelenlegi teherhajók. Az elmúlt tíz évben számos tanulmány látott napvilágot arról, hogy Európa levegőjét sokkal inkább a hajók, mint az autók szennyezik. Ezért létfontosságú, hogy a hajózás fenntarthatóbbá váljon. A svéd Wallenius Marine hajógyártó társaság
„Hiteles bolt szeretnénk lenni” | Retrohungary
design

„Hiteles bolt szeretnénk lenni” | Retrohungary

„Design az ötvenes évektől a retro szerelmeseinek” – így definiálja magát a budapesti Paloma udvarban működő Retrohungary, amelyet nevezhetnénk akár vintage boltnak is, de annál itt sokkal többről van szó. Sebők Judit és Borbély Tamás szenvedéllyel gyűjtik és mutatják be válogatott darabjaikat a mindössze néhány négyzetméteres üzletben. A mi szerencsénk pedig