Szárnyak is hajthatják a jövő teherhajóit

Szárnyak is hajthatják a jövő teherhajóit

A svéd fejlesztésű, Oceanbird nevű  hajóprototípus akár 90%-kal kevésbé szennyezi a levegőt, mint a jelenlegi teherhajók.

Az elmúlt tíz évben számos tanulmány látott napvilágot arról, hogy Európa levegőjét sokkal inkább a hajók, mint az autók szennyezik. Ezért létfontosságú, hogy a hajózás fenntarthatóbbá váljon. A svéd Wallenius Marine hajógyártó társaság egy szél hajtotta új teherhajótípussal válaszol a problémára.

A cég 2024-re ígéri, hogy elkészül az Oceanbird névre keresztelt hajóval. A száz méter magas, kétszáz méter hosszú és negyven méter széles hajó fedélzetét olyan szárnyakkal látták el, melyek a repülőgépekéhez hasonlóak. A nyolcvan méter magas szárnyak a szél energiáját hasznosítják, ami a hajó legfőbb újítása: ennek köszönhetően akár 90%-kal kevesebb kén-dioxidot bocsát majd ki, mint a hagyományos teherhajók.

Forrás: designboom

továbbiak
Bejártuk Újpest ikonikus kultúrtereit | Othernity
east

Bejártuk Újpest ikonikus kultúrtereit | Othernity

Az Othernity-projekthez kapcsolódó városi séták sorában ezúttal Újpest került a fókuszba. A bedeszkázott Ady Endre Művelődési Központ épületén túl a kerület első kulturális intézményét, a Polgár Centrumot és a 2018-ban átadott Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont épületét is szemügyre vettük. Kulturális intézmények térben és időben, Budapest IV. kerületében. Mutatjuk!
Indulj el! | Kabinok
architecture

Indulj el! | Kabinok

Ahogy azt az Indulj el! sorozatunkban megmutattuk, mozgalmas nyarat zárunk, számtalan olyan élményt gyűjtöttünk, amelyet szeretnénk átadni nektek. Az Indulj el! részeként egy hazai kabinokat bemutató sorozatot is megálmodtunk, amelyhez felkerestük és meginterjúvoltuk azok alkotóit és üzemeltetőit, hogy olyan szálláshelyeket ajánlhassunk nektek, ahol bátran megpihenhettek, ha már elindultatok. A kabinokról
„Hiteles bolt szeretnénk lenni” | Retrohungary
design

„Hiteles bolt szeretnénk lenni” | Retrohungary

„Design az ötvenes évektől a retro szerelmeseinek” – így definiálja magát a budapesti Paloma udvarban működő Retrohungary, amelyet nevezhetnénk akár vintage boltnak is, de annál itt sokkal többről van szó. Sebők Judit és Borbély Tamás szenvedéllyel gyűjtik és mutatják be válogatott darabjaikat a mindössze néhány négyzetméteres üzletben. A mi szerencsénk pedig