Essence of Hungary | A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep, avagy modernista ékszerdoboz Pasaréten

Essence of Hungary | A Napraforgó utcai kísérleti lakótelep, avagy modernista ékszerdoboz Pasaréten

Pasarét egy eldugott, különleges atmoszférájú, Napraforgó névre keresztelt utcája kiemelten értékes várostervezési és építészeti szempontból. Az 1931-ben átadott kísérleti telep ugyanis azt kívánta bebizonyítani, hogy kis telkeken, szerény méretű házakban, a fellengző luxust mellőzve is lehet korszerű és komfortos otthonokat létrehozni. Nemcsak építőművészeti, hanem gazdasági szempontból is innováció született. Az első világháború után ugyanis égető kérdéssé vált a lakáshiány, aminek megoldására Európa-szerte mintatelepeket kezdtek építeni, ahol a nagyközönség előtt prezentálták az új, funkcionális lakástípusok előnyeit. A Napraforgó utca a kor kiemelkedő építészeinek közreműködésével, korszerű anyagokból és szerkezeti megoldásokkal készült el.

Az alig 150 m-es utca beszédes neve a házak napra felé forduló kialakítására utal: a teraszokat, erkélyeket és ablakokat kifejezetten úgy tervezték, hogy minél több napfényhez juthassanak a lakók. Az utcát bár sokszor Bauhaus telepként emlegetik, ez szakmai szempontból hibás megnevezés. A Bauhaus egyrészt nem építészeti stílus, másrészt a tervezők közül egyedül Molnár Farkas volt valóban a weimari Bauhaus növendéke. Bár a kortárs építészeti tendenciákra és életmód-alakításra való törekvés közös volt, a 22 épületet 18 építész iroda 28 építésze tervezte, így sokszínű lett a vegéredmény. Felkértek például néhány konzervatívabb látásmódú, befolyásos építészt is, akik hagyományosabb megoldásokkal operáltak, míg a fiatalabb generáció teljes mértékben az új építészeti elveket próbálta meghonosítani. Az építészeti kiállításként 1931-ben megnyitott telep házait aztán a nagyközönség kívülről-belülről is megtekinthette.

illusztráció: Buzás Aliz

Bár a házak nem maradtak meg teljesen eredeti formájukban, mégis a mai napig markáns képet adnak a korabeli lakásépítési törekvésekről. A Napraforgó utca a hasonló európai lakótelepektől eltérően megmenekült a II. világháború sérüléseitől, 1998 óta pedig minden épületet védetté nyilvánítottak. Bizonyos szempontból nemcsak utca, hanem a tágabb környezet, a Pasarét is kísérleti jellegű. A környéken később számos újszerű villa épült, a városrész közönti terén pedig egy formabontó templomot és buszvégállomást emeltek. Sétatávolságra található a Bauhaus mozgalom kiemelkedő hazai képviselőjéről, Moholy-Nagy Lászlóról elnevezett művészeti egyetem is, aminek a megújult kampuszát 2019-ben adták át, a Bauhaus százéves alapításának évfordulóján.

fotók: Weiszkopf András

Az építészek listája: Vágó László, Wälder Gyula, Kaffka Péter, Bierbauer Virgil, Kozma Lajos, Wellisch Andor, Kertész K. Róbert, Münnich Aladár, Quittner Ervin, ifj. Masirevich György, Hegedűs Ármin, Böhm Henrik, Ligeti Pál, Molnár Farkas,  Tauszig Béla, Róth Zsigmond, Hajós Alfréd, Weichinger Károly, Gerlóczy Gedeon, Fischer József, Barát Béla, Novák Ede.

Forrás: Ferkai András: Modern házak és lakóik, A Napraforgó utcai kislakásos mintatelep története

Fotók forrásai

továbbiak
Nem a káprázat kell, hanem a valóság – Behind the scenes: Fekete Antonio ételfotós
business

Nem a káprázat kell, hanem a valóság – Behind the scenes: Fekete Antonio ételfotós

Aki követi a hazai gasztrovilágot, jó eséllyel találkozott már Fekete Antonióval. Csak lehet, nem tud róla. A részletek kiemelése, a letisztult, élettel teli látvány és azon átsugárzó üzenet, a tökéletesség keresése – csak néhány, ami nem csak fotográfiáit, de teljes életművét jellemzi, akár szakácskönyv-ritkaságokról, akár konyhai praxisáról van szó. Antonio Kolozsváron
Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Építészeti Intézet
design

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Építészeti Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk és ismerjétek meg az Építészeti Intézet hallgatóinak projektjeit! Hegyi Fanni I Építőművész MA1 Hegyi Fanni elsőéves építőművész mesterszakos hallgató a félév során
Ők vihették haza a Highlights of Hungary elismeréseit
community

Ők vihették haza a Highlights of Hungary elismeréseit

Február 24-én este az Eiffel Műhelyházban adták át az idei Highlights of Hungary elismeréseket. A tavalyi rekordot is megdöntve, közel százezer közönségszavazat érkezett a jelöltekre. A legkiválóbb, legszeretnivalóbb és leginspirálóbb történetek seregszemléjén a közönség fődíját ebben az évben a tavalyihoz hasonlóan egy, a bajbajutottakon segítő önkéntes szervezet, a Vérlovagok nyerte.