Essence of Hungary | Grecsó Krisztián: Budapestről

Essence of Hungary | Grecsó Krisztián: Budapestről

Budapestnek az a titka, hogy fiatal. Alig száz éve még dacos kisvárosok, falvak, grundok és bolgárkertek foglalták el mai tereit. Budapestnek az a titka, hogy öreg. A Margitszigeten már ezer éve is kiválasztottak korzóztak, törökfürdőiben sok száz éve csodálták Buda ormait, meg a nyújtózó, lusta túlpartot.

Budapestben az az isteni, hogy tele van misztériummal, a körfolyosók és világítóudvarok mögött kertek, magányos házak bújnak el, bokraik mögül szuterén ablakok kacsintanak rád kacéran, a város pincelabirintusok és csigalépcsők, gangok és templomi kripták, sziklakórházak birodalma. És az az emberi, ahogy lengén odaadja magát: a bohém belvárost olyan könnyű lángolóan szeretni.

Megtanulni már annál nehezebb.

Hűségesen és egy életen át kutatni, ahogy Krúdy járta, élte, falta fel minden apró zugát. És mi miatta (is) tudjuk, hogy a sok egykori kisváros, ipartelep, fürdőhely ma is őrzi identitását. Budapestben az a jó, hogy nem egyetlen város, hanem ezer szíve van, és ha közel enged magához, láthatod: polgárai ma is őrzik elődeik tüzes identitását. Mennyi boldog harcos lokálpatrióta Budafoktól Újpestig, büszke lakók, akik értik az utcák titkait, hol volt borospince, vagy káposztasavanyító, hol járt egykor villamos, lóvasút, mitől igazán más és egyedi az ő kerületük.

Budapest süldő lány, csinos és pimasz. Budapest tisztes őszes halánték, tapasztalt és nagylelkű. Ez a város a vágyott polgári erény, a hűség és tisztesség, Nemecsek Ernő hazája. Budapest kikapós és kokett, telis-tele van álmokkal, vágyakkal, az Ulpiusok bódult fővárosa.

Budapestinek lenni világnézet.

Vagy még inkább: egy életen át tartó, mégis lángoló szerelem.

Grecsó Krisztián

illusztráció: Buzás Aliz

Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író és költő gondolatai az Essence of Hungary projekt keretében az Essence of Budapest kiadványban jelentek meg.

továbbiak
Új showroommal ünnepeli 7. évfordulóját a The COAT
design

Új showroommal ünnepeli 7. évfordulóját a The COAT

A The COAT by Katya Silchenko ukrán ruhamárkát 2014-ben alapította a névadó tervező. A márka az időtlen, nőies stílusáról ismert, így jellemzően elegáns, trendi és formális darabokat találhatunk kollekcióiban. A sugárzó nőiesség és erőteljesség érzete visszatérő elem, ami nem véletlen, hiszen Katya maga profi versenytáncos volt tervezői pályafutása előtt, így
A nanoturizmusé a jövő? - Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava
architecture

A nanoturizmusé a jövő? - Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava

Mi is a nanoturizmus? Ez a fogalom egy helyspecifikus, kifejezetten a térség előnyeire fókuszáló alternatíva, amely túlmutat a turizmus kényelmi alapelvein: egy olyan attitűd, amely a mindennapi környezet javítására, illetve a helyi gazdaság új lehetőségeinek megnyitására irányul. Nevezhetnénk akár alternatív vidékfejlesztésnek és egyéb innovatív projekteknek is, de egy a lényege:
A hét kedvenc enteriőrjei_97
architecture

A hét kedvenc enteriőrjei_97

Hétről hétre megosztjuk a legszebb, leginspirálóbb, legkúlabb enteriőröket, melyekre az elmúlt napokban bukkantunk. A szombati kávé mellé tökéletes szemcukorkák következnek, amelyekből a saját lakásunkhoz is ihletet meríthetünk. A hét mottója a pozitív érzések stimulálása volt: megnyugtató összképek egy-két különleges részlettel vagy színfolttal megbolondítva. A minimalizmus mélységei egy orosz apartmanban | Nido