fbpx
Nyomj Entert

A nanoturizmusé a jövő? – Rendhagyó megoldásokkal gazdagodott Ausztria egyik legjelentősebb tava

Mi is a nanoturizmus? Ez a fogalom egy helyspecifikus, kifejezetten a térség előnyeire fókuszáló alternatíva, amely túlmutat a turizmus kényelmi alapelvein: egy olyan attitűd, amely a mindennapi környezet javítására, illetve a helyi gazdaság új lehetőségeinek megnyitására irányul. Nevezhetnénk akár alternatív vidékfejlesztésnek és egyéb innovatív projekteknek is, de egy a lényege: az adott közeg kreatív fejlesztése a lokális értékek segítségével. Ezt tökéletesen bemutatja az AA Visiting School nyári projektje is, ami egy új perspektívából közelíti meg az osztrák Wörthi-tavat.


Ausztria egyik legnagyobb tava a Wörthi-tó, amely az elmúlt években igazi felsőkategóriás üdülőhellyé avanzsálódott – ebből kifolyólag a romantikus családi nyaralók és szállodák helyét már-már tömegesen felváltották a privát villák, egyre jobban kiszorítva a part nyilvános szakaszait. Ugyanitt található a Bécsi Fiúkórus nyári rezidenciája, ami talán az egyik utolsó hely, amely elérhető a nagyközönség számára is. A bécsi kórus éneke közel két hónapon keresztül zengi be a hat hektáros birtokot, azonban az év többi részében kihasználatlanul áll. Ezt az alapanyagot felhasználva tárta fel a csapat az AA Nanotourism Visiting School meghívásával együtt a birtok meglévő természeti és kulturális lehetőségeit.

A projekt három installációt foglal magába: az Exchange Fence a kerítés fontosságát tárgyalja, és feltárja annak lehetséges átalakulását a helyi közösség társadalmilag összetartó, többcélú elemévé. A Sound Cannon felhívja a figyelmet a Bécsi Fiúkórus helyi kulturális jelenlétének hiányára. A Stare! bírálja a tópart túlzott privatizációját, és példát mutat a magántulajdonban lévő közterületeknek.

A meglévő monofunkcionális és elválasztó kerítést lecserélve, felismerve a tipológiájában rejlő társadalmi és gazdasági potenciált, a projekt egy másik típust javasol: a háromdimenziós szerkezet továbbra is keretet ad a helynek, amely emellett egész évben a kertben termelt természetes hulladékok tárolójaként, továbbá piactereként működik – ezzel fellendítve a helyi “cserekereskedelmet”, és a párbeszédet a földek privatizációjával és a fenntartható életmóddal kapcsolatban.

A Bécsi Fiúkórus tehetsége nemzetközileg elismert, de a tó közössége számára ismeretlen – azzal a törekvéssel, hogy a kórusnak hangot adjon, a projekt a tavat olyan hangközvetítőként képzeli el, amely egy billenő kürt segítségével a kórus magas kulturális identitását terjeszti a tó körül élő helyi közösségek között.

A bekerített, a tóparti kilátást privatizáló ingatlanok túlsúlyára reagálva a Stare! több alternatívát kínál: egyrészt kilátó, másrészt egy nosztalgikus objektum a tó egykori partszakaszai emlékére, harmadrészt pedig egy szűkkörű nézőtér, ami szintén erősítheti a kórus és a helyiek közti kapcsolat kialakulását.

AA nanoturism Visiting School | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Outsider

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük