fbpx
Nyomj Entert

Essence of Hungary | Rövid útmutató Szeged és térségéhez

Magyarország déli részén a legmagasabb a napsütéses órák száma, éjszaka pedig a csillagmintás ég alatt alszik, vagy épp mulat Szeged városa. Túl a költői giccseken, ez a vidék tele van természeti és kulturális különlegeségekkel. A régió központja Szeged, ami a közbeszéd szerint olyan, mint egy mediterrán kisváros: családias, pörgős és csordultig van gasztro helyekkel. Sőt, saját szalámija, halászleve, nyelvjárása és divatos népi papucsa is van. Tavasztól őszig szinte folyamatosan pezseg a város, hol gasztronómiai kavalkád tombol a főutcán, hol pedig hajnalig tartó szabadtéri színház honol a Dóm téren. A város kincsei a szecessziós bérpaloták, vidéken viszont falusi romantika rejlik. Ez a térség olyan, mint az alföldi délibáb: uralja a rónát, miközben tele van élettel és káprázattal.  


Fotó: Balkányi László

Alabárdos Bár Étterem és Borozó – Az Alabárdos jól ismert és nagyon kedvelt hely Szegeden, belterében egy bár, egy borozó és egy étterem különül el. Utóbbiban szezonális menüvel, séfajánlattal, rendszeresen változó desszertszekcióval várják a vendégeket, akik az eléjük tálalt fogásokat joggal gondolhatják igazi művészeti alkotásoknak. A modern konyha és a kísérletező kedv ugyanis nem csupán az ételek váratlan ízkombinációiban, hanem a tálaláson is visszaköszön.   

cím: 6720 Szeged, Oskola u. 13. 


Tiszavirág Szeged – A Tiszavirág Szeged több szempontból is különleges, de ami legszembetűnőbb az az, hogy  a design és a tradició fúziója az építészetben és a gasztronómiában is visszaköszön. Kétségkívül a belváros egyik legstílusosabb szálláshelye, ahol spa, konferenciaterem és országosan elismert étterem is várja az ízléses látogatókat. A tágasabb és kompaktabb méretű szobák együttes jellemzője az otthonos, nyugodt érzés, mely az eredeti tölgyfa parketta, üveg, márvány, len, bársony és bárányszőr használatának köszönhető.

cím:  6722 Szeged, Hajnóczy u. 1/B.


fotó: Wertán Botond

Móra Ferenc Múzeum – A Móra Ferenc Múzeumot Szeged szívében találjuk, a Tisza-part és a Belvárosi híd mellett. Az intézmény Szeged meghatározó épülete, illetve a régió kiemelkedő kulturális központja. Az 1883-ban alapított múzeum gazdag régészeti, természettudományi, néprajzi, képzőművészeti gyűjteménnyel rendelkezik, a látogatókat pedig állandó és időszakos kiállításokkal várja.

cím: 6720 Szeged, Roosevelt tér 1-3.


Local Touch – Szeged város és környékét illetőlen két dolog biztos: páratlan kulturális életét és gasztronómiai értékeit lehetetlen szónélkül hagyni. Ez a napsütéses dél-alföldi régió számtalan élményt nyújt, legyen az gasztro fesztivál, színház vagy hagyomány. Közép-Kelet-Európa egyik legmeghatározóbb nyári színházi élményének is Szeged ad otthont. A Szegedi Szabadtéri Játékok évek óta Magyarország legnagyobb befogadóképességű szabadtéri színpada, ahol műfajtól függetlenül mindenki megtalálhatja a kedvére való darabot: műsorkínálatában egyaránt megtalálható a próza, a musical, az opera, a táncmű és a szimfonikus zene is. A színpad a Dóm téren, Szeged egyik legjelentősebb helyszínén helyezkedik el, ahol a Fogadalmi templom magasodik a pódium fölé, ami szakrális hangulatot biztosít az egész színtérnek. A fülledt esték hangulatát igazán megfűszerezik ezek az előadások, hiszen pezsgőt kortyolgatva élvezni a színdarabot a város legpatinásabb terén már önmagában egy idilli élmény. Ha már kultúra és Szabadtéri, fontos megemlíteni egy másik páratlan helyet, a Reök-palotát. A Reök-palota a város legkáprázatosabb szecessziós épülete, ami magán hordozza a vízi növényvilág ornamentikáját. Továbbá a palota mesebeli belső terét évtizedek óta a művészet uralja: számos kiállítás, előadás és kisebb koncert zajlott már az épület falai közt, és folyamatosan újabbnál újabb eseményekkel gazdagítják Szeged kulturális palettáját. Pár éve azonban a kultúra és a gasztronómia fúzióba lépett egymással és kinyitotta kapuit a Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház, ami igazán pazar környezetet biztosít az édesszájú vendégek számára. A kézműves cukrászda a kivételes enteriőrjének köszönhetően tökéletes harmóniát alkot az épület többi részével. A sajátos hangulatú belső, illetve a díjnyertes desszertek hamar népszerűvé váltak, így a hely egészen korán felkerült a régió kulináris térképére. Szegeden a gasztronómia összeolvad a méltán híres halászlével, amit kötelező megkóstolni az idelátogatás során . A város egyik legnépszerűbb halászlevezője a tisza-parti Kiskőrössy Halászcsárda, ami hagyományos bájjal bűvöli el vendégeit. Élőzene, friss hal, ízletes ételek, egy kiépített falusi ház és a Tisza közelsége biztosítja a hamísíthatatlan autentikus hangulatot. 


illusztráció: Kalászi Benjamin

Az Alföld mindenkinek tud meglepetést okozni, vágyjunk közel a földhöz, a vízhez vagy a levegőbe. A Mórahalmi Bivalyrezervátum igazi kuriózum, ahol bárki megtekintheti a tájba illő bivalybeállót,a panorámás magaslest és a legfőbb látványosságokat, az alföldi bivalyokat. Az ország legnagyobb szikes tava, a Fehér-tó hihetetlenül nagy madárvilágnak nyújt élőhelyet. Fokozottan védett terület, viszont a madárkedvelők figyelemmel kísérhetik az itt tanyázó égi vándorokat. A Mártélyi Tanösvény misztikus világa szeretettel várja a túrázókat: a több méteres pallóút vezette útvonal a Tisza elmocsarasodott részeire visz el, ami igazán pazar látványt eredményez. A makói Lombkorona sétányon madártávlatból tekinthetünk körbe az erdő tetejéről, ahonnan nemcsak a látkép lenyűgöző, hanem a környezet is egészen új arcát mutatja. 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük