Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Elméleti Intézet

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Elméleti Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a MOME. A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjat 2020-ban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány hívta életre, mely gyakorlati megvalósulásán túl (hallgatók érdemi díjazása) a tanulók iparági és gyakorlati kompetenciáit, tapasztalatait is fejleszteni, erősíteni hivatott.

Most induló négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk és ismerjétek meg az Elméleti Intézet hallgatóinak projektjeit!


A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjról

A programban az egyetem minden hallgatója automatikusan részt vett egy, a félév során készült munkájával. A diákok szakonként más és más kurzusok során készült projektjeikkel vetélkedtek, melyeket azonban szorosan összekötött a pályázat szempontrendszere. A döntőbe minden szakról és évfolyamról két-két tanuló juthatott be féléves projektjeivel, saját szaktársaik és oktatóik szavazatai alapján. A végső megmérettetésen már az eredeti tervek továbbfejlesztési koncepcióját prezentálták a hallgatók. A projektek értékelésénél a szakmai zsűri tagjai, egyetemi vezetők és külsős szakemberek olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a társadalmi és kulturális értékteremtés, a szakmai innováció vagy a gazdasági hasznosság.

Stefan Lengyel emeritus professzor, az ösztöndíj névadója, remek lehetőséget lát a programban: az egyes szakok megismerhetik egymás munkáját, és akár több tudományterületen átívelő párbeszéd is kialakulhat mind az oktatók, mind a hallgatók között. A nyertes pályamunkák témájukat tekintve rendkívül széles palettán mozognak. Az ökológiai fenntarthatóság, a különböző társadalmi problémákra keresett és adott válaszok mellett elméleti kutatások is elnyerték a zsűri bizalmát. A következőkben kedvenc projektjeinket mutatjuk be!

Fényes Paula I Design- és Művészetmenedzsment MA1

Fényes Paula elsőéves design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató továbbfejlesztési koncepciójában az egyetem berkeiben többéves hagyományra visszatekintő MOME Fairt gondolta újra. 2021 szeptemberében harmadmagával vette szárnyai alá a programsorozatot. Paula hatásköre alá operatív és menedzseri feladatok is tartoznak: ő felel a szervező csapat összetartásáért, tartja a kapcsolatot a tervezőszakos hallgatókkal. Már az első “fennhatóságuk“ alatti, a MANYI – Kulturális Műhelyben megvalósuló karácsonyi momés vásár is nagy sikert aratott, amit a vásárlók és az eladók visszajelzései is megerősítettek.

Saját bőrünkön is érezhetjük, hogy az egyre súlyosbodó ökológiai krízis a fogyasztói társadalom kritikáját erősíti, ami egyúttal a hazai kisszériás vagy kézműves termékek felé fordulást is eredményezheti. A tömeggyártott, személytelen tárgyak kora leáldozni látszik, a design vásárok pedig virágkorukat élik, a MOME Fair pedig rendkívül jól rezonál erre.

„A MOME Fairre is egy fejlődő brandként gondolok: kialakulóban van az egységes arculat és koncepció, amelyet a kommunikációnkba is igyekszünk beépíteni. Fontosnak tartom, hogy már a vásár előtt, online is bemutatjuk a résztvevő alkotókat“ – fejti ki Paula gondolatait a projekt kapcsán.

Paula kiemelte továbbá annak más design vásárokkal szembeni előnyeit is. Itt a fiatal alkotók nem csak meghívásos alapon vehetnek részt, továbbá magas asztalbérleti díjat sem kell fizetniük. Remek terepet nyújt a hasznos tapasztalatok megszerzéséhez, a még saját branddel nem rendelkező, márkaalapítás előtt álló tervezőknek.

A legtöbb hazai vásár esetében viszonylag kevés diverzitás érzékelhető, gyakran ugyanazokkal a szereplőkkel találkozhatunk. A MOME saját szervezésű vásárán részt vevő árusok mindig az aktív hallgatókból kerülnek ki, ezáltal a fair folyamatosan megújuló, izgalmas koncepciójával különleges pozíciót foglal el a színtéren.

A jövőbeli kooperációs lehetőségek között a tervezőszakos hallgatókat segítő együttműködések, szponzorációs lehetőségek megteremtése is szerepel. A szervező csapat a tavaszi vásárt még tudatosabban szeretné felépíteni: edukatív kísérő programokkal (workshopok, kerekasztal beszélgetések, installációk) tennék még színesebbé azt.

Tendli Noémi I Design- és vizuálisművészet-tanár MA1

Tendli Noémi már a design- és vizuálisművészet-tanár szak előtt behatóan megismerte a kortárs design világát. Előbb ipari termék- és formatervezési mérnöknek, majd divat- és textiltervezőnek tanult. Már ekkor bekerült munkáinak fókuszába a cipőipar, illetve az egyéni motivációs utak feltárása, az absztrahálási képesség fejlesztése. Tanár szakos szakdolgozatában ezek módszertanát szeretné fejleszteni. Idei, első féléves tanítási gyakorlata is hasznos inspirációs forrást jelentett számára.

Pályázati anyagában kulcsfontosságú szerepet játszott a Csillagház iskolával való megismerkedése, ahol szellemileg és fizikailag fogyatékos diákok, a számukra megfelelő művészeti oktatásban részesülhetnek. Noémi megismerte projektfeladataikat, óratervezeteiket, valamint azokat a nagyrészt saját invenciójú és gyártású eszközöket, melyek segítik, támogatják a tanulókat az alkotásban. Az segédeszközök nagyfokú terhelésnek, gyakori igénybevételnek vannak kitéve. A tárgyalkotás felöl érkezve ekkor fogalmazódott meg benne, hogy ő is részt szeretne venni az új, egyszerre gazdaságosabb és praktikusabb megoldások megtalálásában, fejlesztésében. Noémi mégsem új tárgyak létrehozásával, hanem a régi, bevált eszközök javításával szeretne foglalkozni, gazdaságosabb és egyszerűbb utakat teremtve az elhasznált alkatrészek, tárgyak cseréjére. Következő gyakorlata alatt új ötletekkel és módszertani megközelítésekkel szeretné segíteni az iskolát.

„A tárgyalkotás és a tanítás párhuzamának gondolata motivál új ötletek, tervek kidolgozására. Személyes újítás és szakmai fejlődés, amely választ kíván adni a piaci tényezőkre, drága orvosi célú felszerelések alternatív megoldásaként“ – fogalmazta meg gondolatait Noémi a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj továbbfejlesztési koncepciójáról.


Sorozatunk következő három részében az Építészeti, a Design és a Média Intézet hallgatóinak nyertes projektjeiből mutatjuk be kedvenceiket.

Fotók: MOME, Fényes Paula, Tendli Noémi

MOME – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
A hazai kortárs művészet legígéretesebb alkotóival és új séffel várja a tavaszt a FELIX Budapest
art

A hazai kortárs művészet legígéretesebb alkotóival és új séffel várja a tavaszt a FELIX Budapest

Egyedülálló gasztronómiai és képzőművészeti élmény egy helyen – megnéztük, mit tartogat tavaszra a  FELIX Kitchen&Bar! Új kiállítás az AQVA teremben és új séf az étteremben: a FELIX Kitchen&Bar életében fontos változásoknak lehetünk szemtanúi. A 2021 végén nyílt AQVA teremben – mely nevét az épület Vízház múltjáról kapta és célja, hogy
Essence of Hungary | „Magyar fine dining nem tudna létezni a magyar tradíciók nélkül”
east

Essence of Hungary | „Magyar fine dining nem tudna létezni a magyar tradíciók nélkül”

Tóth Szilárd, a SALT étterem séfje és társtulajdonosa számára két dolog örök: a természet és a tradíciók. Sajátos értelmezése a konyhaművészetben immáron Michelin-csillagot eredményezett, de azt az otthonosságot, amit az étterem képvisel, lehetetlen csillagokban mérni. Interjú. Mi volt az, ami téged a gasztronómia irányába terelt? Akkor voltam kisgyerek, amikor megjelentek
Kifutóból kiállítótér – A párizsi Dior show utóélete
divat

Kifutóból kiállítótér – A párizsi Dior show utóélete

Maria Grazia Chiuri kreatív igazgató 2022 tavasz-nyári Dior Haute Couture bemutatóját egy elegáns fehér-kék dobozban rendezték meg a párizsi Musée Rodin kertjében. A homlokzaton Madhvi és Manu Parekh feketére festett motívuma fogadta a vendégeket, mely belül színes hímzéssé alakult át. Az alaprajz egy Bureau Betak által gyártott, hagyományos U alakú