Essence of Hungary | Sopron-Fertő tájain

Essence of Hungary | Sopron-Fertő tájain

Bor, mámor, Sopron. A magyarok a végletek emberei, az édes tokaji aszú és a soproni vörös kékfrankos között csak néha ismeri a középutat. De a Sopron és Fertő-táj fémjelezte észak-nyugati szeglete több érdekességet is tartogat a kíváncsi utazó számára. Egy történelmileg mélyen beágyazott, nagypolgári és alternatív kultúrától ugyanúgy élénk város és az ország egyik legfontosabb egybefüggő természeti kincse olyan, mintha csak a mi kedvünkre telepedtek volna ilyen közel egymáshoz. Ez a kettősség vonzotta a történelem során a nagy arisztokratikus családokat is, akik a főnemesség színe-javát vonultatták fel itt évszázadokon keresztül pompás barokk, rokokó és klasszikus kastélyaikban. Használjuk ki a látványt és használjuk a fantáziánkat. Másszuk meg a Tűztornyot, nézzünk szét a Leghűségesebb városban és próbáljuk meg elképzelni, hogy éltek a rizsporos parókás főurak, amíg az Esterházy-kastély fogadótermében álldogálunk.


Weninger Pincészet – A Weninger borászatnak egy aprócska falu, Balf ad otthont a Fertő-tó déli csücskénél. Miben rejlik boraik különlegessége? Saját bevallásuk szerint az elsősorban vörösboros soproni borvidék természeti erőinek munkája teszi igazán zamatossá az alapanyagul szolgáló szőlőt.

cím: 9494 Sopron, Fő u. 23.


Florand Rooms&Wine – A Florand a soproni Várkerület és a Szent Mihály gótikus templom szomszédságában található, műemlékké nyilvánított épületben. A családbarát vendégház jól felszerelt, természetes és letisztult enteriőrrel, illetve helyi termelőktől beszerzett alapanyaokból készülő, bőséges svédasztalos reggelivel várja a pihenni vágyókat.

cím: 9400 Sopron, Szent Mihály u. 1


fotó: László Mudra – Rockstar Photographers / fotó: Bodorkós Máté

VOLT Fesztivál – A VOLT Fesztivál Magyarország egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, amit Sopronban rendeznek meg 1993 óta minden évben. A rendezvény zenei felhozatala sokszínű, a fesztivál különböző területein találunk rock, világzenei, jazz és elektronikus zenei műfajt képviselő fellépőket, köztük minden évben nemzetközileg elismert előadókkal.


Lenck villa – A nagypolgári Sopronban nem nehéz elegáns villákat találni. Ilyen a Lenck villa is, amit a gazdag borkereskedő család építtetett a XIX. század végén. Ez a villa azonban több egy módos família rezidenciájánál, hála a leleményes soproniaknak. Ha ma belépünk ide, egy interaktív utazást tehetünk a múltba egy történeten keresztül. Az egyik családtag, Liza esküvőjének készülődését kísérhetjük végig, megismerve azt az etikettet, öltözködést, és étkezési szokásokat, ami a kort jellemezte. A család lázasan készülődik, a személyzet sürög-forog, amíg minden el nem készül, és már csak az ifjú párra várunk. Apró érdekesség, hogy a villában a dán király is élt egy darabig.

cím: 9400, Sopron, Deák tér 1


illusztráció: Kalászi Benjamin

Fertő-táj – Az UNESCO világörökséghez tartozó Fertő-tájról egy külön kiadványba se férne bele minden, amit mondhatnánk róla. Egy ezerarcú, páratlanul gazdag élővilágtól nyüzsgő tájba léphetünk be itt, de teljesen megismerni csak keveseknek sikerül. Egy külön világ épült fel itt évmilliárdok alatt, ahol mindennek a közepe a tó. Bármerre indulunk, nem tudjuk levenni a szemünk a horizontról, az alján a végtelen nádas, az égen pedig fel-felszálló madárrajok töltik ki a láthatárt. A legjobb, ha mielőbb biciklire szállunk, és megfontoltan tekerünk, ameddig tudunk, vagy ameddig nem látunk valami olyat, ami miatt muszáj leszállni és közelebb menni. Az utóbbiból nem lesz hiány, szinte bárhol akad egy pohár bor, egy kastély sziluettje, vagy egy hívogató ösvény a rengetegbe.

továbbiak
Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Design Intézet
design

Best of Stefan Lengyel 2022 | MOME – Design Intézet

Idén februárban másodszor díjazta kiemelkedően tehetséges hallgatóit a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem. Négyrészes sorozatunkban sorra vesszük és bemutatjuk kedvenceinket a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj nyertes pályamunkái közül. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a Design Intézet hallgatóinak projektjeit! Az egyetem Design Intézetében összesen öten nyerték el a kiválósági ösztöndíjat. A nyertes projektek
Nem várt helyről érkező inspiráció: divatdiktátor NBA-játékosok
divat

Nem várt helyről érkező inspiráció: divatdiktátor NBA-játékosok

Az évnek ebben a szakaszában azt gondolná az ember, hogy New York, London, Milánó és Párizs divatheteinek kifutóit kell figyelni ahhoz, hogy naprakészek legyünk az öltözködést illető trendekkel és a legújabb kollekciókkal kapcsolatban. Azonban még ennél is sokkal inspirálóbb lehet az NBA-játékosok elképesztő stílusát követni! Nem viccelünk, tényleg kosárlabdázókról beszélünk,
„Kíváncsi ember vagyok, minden érdekel, ami a szakmával, a fával kapcsolatos” | Hegedűs Fanni asztalos, restaurátor
design

„Kíváncsi ember vagyok, minden érdekel, ami a szakmával, a fával kapcsolatos” | Hegedűs Fanni asztalos, restaurátor

Megfordult a MOME és a Képző falai között is, otthonosan mozog a kortárs képzőművészeti életben, ő végül mégis (vagy tán éppen ezért) a szalagfűrészt és az asztalos vésőt választotta. Hegedűs Fanni története több szempontból is inspiráló. Hogy miért? Elmeséljük! A Pénzverde egyik raktárépületében vagyunk: idebenn faforgács illat és kivételesen csend