Európa legerősebb hadseregének születése

Európa legerősebb hadseregének születése

A lengyel hadsereg fejlesztése már az orosz-ukrán háború előtt is a régió biztonságpolitikájának egyik legfontosabb eleme volt, az elmúlt hat hónapban pedig Varsó hatalmas fejlesztéseket jelentett be: a lengyel kormány Európa egyik legerősebb hadseregét építi fel. A tavaszi becslések szerint Lengyelország eddig 48 milliárd dollár összértékben vásárolt fegyvereket, de ez a szám nem tartalmazza sem az azóta történt vásárlásokat sem a történelmi jelentőségű dél-koreai szerződést: Varsó 980 K2 típusú harckocsit, 648 K9 önjáró löveget, és 48 FA-50 vadászrepülőgépet rendelt Dél-Koreától. Az első 180 darab, a Hyundai Rotem által gyártott 120 milliméteres automatizált ágyúval felszerelt harckocsi várhatóan még 2022-ben megérkezik, a 800 további továbbfejlesztett tank gyártása pedig 2026-ban fog kezdődni.

„Azt akarjuk, hogy a lengyel hadsereg elég erős legyen ahhoz, hogy elrettentse a keleti határainknál ismét felemelkedő gonosz birodalmat” — mondta Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter. A lengyel politikai szereplők elkötelezték magukat arra, hogy minél gyorsabban haladjon az ország fegyveres erőinek modernizálása. Varsó már eddig is a GDP több mint 2%-át költötte a hadseregre, de jelenleg már a 3%-hoz közelít a lengyel honvédelmi kiadás. A rendkívül drága dél-koreai beszerzés ezen is túlmutat, de a kormány ennek ellenére teljes nemzeti támogatást élvez ezen a téren. Mégis felmerül a kérdés, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben Lengyelország hogyan fogja tudni finanszírozni ezeket a védelmi fejlesztéseket. Név nélkül nyilatkozó kormányzati források szerint a kormány a költségvetésből veszi ki a pénzt, és pénzügyi konstrukciókat dolgoznak ki az összeg minél előbbi előteremtésére. „Az összeg egy részét a költségvetésből fogják finanszírozni, a többit pedig a lengyel központi bank fogja háborús kötvények kibocsátásával hozzátenni, amelyeket vállalatok és magánszemélyek vásárolhatnak majd meg. Ezzel a megoldással az államadósság nem fog növekedni — nyilatkozta egy az ügyre rálátó forrás a Hype&Hyper-nek. Lengyelország eddig nyugati beszállítókkal működött együtt, több amerikai és német védelmi vállalatnak van lengyel üzeme is, így a Távol-Kelet és Dél-Korea elsőre érdekes választásnak tűnhet. Az indok azonban egyszerűbb, mint gondolnánk: Dél-Korea az egyetlen olyan gyártó, amely nagyon rövid időn belül képes a fegyvereket leszállítani. Oroszország állítólag készen áll arra, hogy a következő három évben újjáépítse haderejét, így Varsónak is követnie kell Moszkva tempóját. Anonim forrásunk szerint „az amerikai cégek 2030-ra tudták volna azt teljesíteni, amit a dél-koreaiak már idén képesek szállítani.” Továbbá a nyugati védelmi cégekkel kapcsolatban negatív tapasztalatai is vannak a lengyeleknek; a lengyel hadsereg német Leopard harckocsijainak modernizációját már két éve be kellett volna fejezni, de a németek még mindig csúszásban vannak. „Ez számunkra elfogadhatatlan. Nem tudunk több időt vesztegetni, amikor a holnap eseményeire kell felkészülnünk” — magyarázta forrásunk.

A fegyverek beszerzése azonban csak az első lépés, emberekre is szüksége van a lengyel hadseregnek. A kormány a haderő jelenlegi 115 000 fős létszámát 2025-re 300 000 főre kívánja bővíteni, amelyből 250 000 fő hivatásos katona lesz, míg 50 000 fő a területvédelmi egységekhez (Wojska Obrony Terytorialnej; WOT) fog csatlakozni. A WOT ereje abban rejlik, hogy civilek a tagjai. A hadsereg bővítésével mérnököknek, pilótáknak és katonáknak kell otthagyniuk a magánszektort, ami hatalmas gazdasági terhet jelent, hátrányos helyzetbe hozva az ország munkaerőpiacát. A WOT tagjai megtarthatják a polgári foglalkozásukat miközben értékes honvédelmi tudásra tesznek szert, amely konfliktus esetén a lakosság ellenálló képességét is javíthatja. „Bár most békés időket élünk, a kérdés mindig szóba kerül: hogyan készülhet fel a társadalom a nehezebb időszakokra? Felmerült az egész társadalom militarizálásának ötlete, de inkább a területvédelmi egységeket tartjuk a helyes útnak. Ennek ellenére a társadalom egészének fel kell készülnie, hogy szükség esetén felelősségteljesen és szervezetten cselekedjen a nemzet védelme érdekében — tette hozzá forrásunk.

Jakub Wiech elemző egy kormányzaton kívüli nézőpontot osztott meg velünk a lengyel haderővel kapcsolatos legutóbbi fejleményekkel kapcsolatban:

Lengyelország Európa egyik legerősebb hadseregét építi, és hatalmas beruházásoknak vagyunk ma tanúi, amelyek fenntarthatósága azonban a jelenlegi gazdasági környezetben kérdéses. Hogyan biztosítható a hadsereg fejlesztésének stabil anyagi háttere?

A lengyel gazdaság a nehéz idők, válságok (a koronavírus-járvány és az azt szinte azonnal követő orosz-ukrán háború) ellenére jól teljesít. A hadseregfejlesztés viszont más kiadások lefaragását és a gazdasági növekedés garantálását teszi szükségessé. A kívánt növekedési szint fenntartása azonban szinte esélytelennek tűnik a következő hónapokban. A kormány bizonyos kiadásokat átcsoportosít, így a pénzáramlás biztosíthatva lesz anélkül, hogy az adósság alkotmányban rögzített szintjét elérnénk. Bár ez a mechanizmus kifejezetten veszélyes Lengyelország pénzügyi politikájára nézve, meg kell értenünk a geopolitikai helyzetünkből adódó különleges körülményeket. Európa részeként a védelmi után az energiaszektort is át kell szerveznünk, és ez az a terület, amely mentén az európai gazdaságot teljesen újra kell formálnunk, hiszen február 24-e óta látjuk, hogy az EU liberális energiapolitika doktrínája megbukott.

Nemcsak Lengyelország, hanem egész Közép- és Kelet-Európa militarizálódik. Kormányzati kapcsolataink szerint a cél egy olyan haderő kiépítése, amely önállóan, tehát az USA NATO-n keresztül történő támogatása nélkül is képes elrettentő erőt képezni.

Nagyon bízom a NATO-ban. A Fehér Ház megítélése is jelentősen megváltozott a háború kitörése óta: Biden „Álmos Joe-ból” a szabad világ vezetőjévé kezdett válni. Az Egyesült Államok idén majdnem teljesen kivonult a Közel-Keletről, az Afganisztánból való távozás volt ennek a legnyilvánvalóbb jele. Lengyelországban attól tartottunk, hogy az amerikai hadsereg kivonása Afganisztánból azt jelenti, hogy Washington innentől csak Kelet-Ázsiára fog koncentrálni, de végül a Távol-Kelet mellet Közép- és Kelet-Európára is több figyelem irányul. Az ukrajnai helyzet arra ösztönzi az Egyesült Államokat, hogy még nagyobb figyelmet összpontosítson a régióra. Meg kell azonban értenünk, hogy a NATO akkor lesz vonzóbb Washington számára, ha mi is rendelkezünk saját védelmi kapacitással az orosz agresszióval szemben. Továbbá azt is figyelembe kell venni, hogy az elmúlt hónapokban sokat változott az orosz hadsereg nemzetközi megítélése: az orosz haderő a világ második legerősebb hadseregéből, a második legerősebb hadsereg lett Ukrajnában. Február 24-e előtt sok lengyel félt attól, hogy Oroszország 48 óra alatt el tudná foglalni a fővárosunkat, de mára nyilvánvalóvá vált, hogy Oroszország Ukrajnát sem tudja legyőzni.

A cikk szerzőjét az anyag elkészítésében a Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet támogatta.

Grafika: Bárdos László

továbbiak
Itt a könyv, amely az Eufória sorozat ruhatárát mutatja be!
design

Itt a könyv, amely az Eufória sorozat ruhatárát mutatja be!

A Heidi Bivens, a sorozat jelmeztervezője által írt könyv a szereplőkkel folytatott beszélgetéseket, kulisszák mögötti titkokat és sok más érdekességet tartalmaz. Az A24 kiadásában megjelent Euphoria Fashion című könyv a sorozat jellegzetes stílusának kialakítását, annak folyamatát mutatja be. A könyv Jeremy Scott bevezetőjével kezdődik, majd Bivens és a szereplők, köztük
Karim Rashiddal és Arthur Mamou-Manival tér vissza a Hello Wood építészeti fesztiválja
design

Karim Rashiddal és Arthur Mamou-Manival tér vissza a Hello Wood építészeti fesztiválja

A különleges építészeti alkotótábort, a Builder Summitot, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával rendezik meg július 6. és 15. között a zalahalápi poszt-apokaliptikus bazaltbányában. A nyári alkotótáboron több mint 200 résztvevő vesz részt, míg a záró zenei fesztiválra több mint 1000 látogatót várnak. A rendezvényhez olyan nemzetközi dizájn-szupersztárok csatlakoznak
Kívül-belül food design #5 – húsvéti csemegék
lifestyle

Kívül-belül food design #5 – húsvéti csemegék

Akár tartod a húsvét előtti böjtöt, akár nem, abban talán mind egyetértünk , hogy az ünnepkor asztalra kerülő finomságokra megéri várni. Nemzetközi konyha ide vagy oda, a hagyományos ételek jelenléte ma is gyakori, és számtalan hazai manufaktúra, termelő készít olyan csemegéket, amik illenek az ünnepi menüsorba. Eredeti receptúra szerint vagy egy