Kívül-belül food design #5 – húsvéti csemegék

Kívül-belül food design #5 – húsvéti csemegék

Akár tartod a húsvét előtti böjtöt, akár nem, abban talán mind egyetértünk , hogy az ünnepkor asztalra kerülő finomságokra megéri várni. Nemzetközi konyha ide vagy oda, a hagyományos ételek jelenléte ma is gyakori, és számtalan hazai manufaktúra, termelő készít olyan csemegéket, amik illenek az ünnepi menüsorba. Eredeti receptúra szerint vagy egy kis csavarral, bármilyet is szeretnél, széles a választék. Az egészben talán éppen az egyszerűség a legszebb – sorozatunk ötödik epizódjában ezekből szemezgetünk. Ha a korábbi epizódokat is elolvasnád, itt találod őket!


ne pazarolj – tojás

A húsvéti tojás több szempontból is a magyar hagyománykörbe tartozik. Krisztus feltámadását szimbolizálja, de pogány gyökerei is vannak, hiszen a világ keletkezésének és a termékenységnek szintén jelképe. Amellett, hogy különböző díszítési technikákkal (festés, batikolás, írókázás, patkolás) csinosítják a locsolók nagy örömére, főtt formában fel is tálalják, de korántsem mindegy, előtte honnan érkezik. A nagyüzemi állattartás helyett van más út: a termelői piacok mellett a csomagolásmentes boltok, például a ne pazarolj kínálatában is van magyar, szabad tartású, egészségesen takarmányozott tyúkoktól tojás.

A méret és a héj színe is sokféle lehet, de innen tudod, hogy valóban autentikus, kistermelői környezetből érkezett. A ne pazaroljban egyébként más húsvéti alapanyagokat, például termelői tejtermékeket, olajos magvakat, ecetet, tormát is beszerezhetsz, de ha nekiállnál kalácsot sütni, ahhoz is megtalálsz mindent. Fontos, hogy utoljára április 6-án vannak nyitva az ünnep előtt.

ne pazarolj | Web | Facebook | Instagram


Henteslány – füstölt sonka

A böjtöt igazi lakomával illik lezárni, aminek egyik eleme, hogy a télire eltett és nagy becsben tartott ételeket is feltálaljuk. A bükkfán (vagy akácon) füstölt sonka éppen ilyen, amit fogyasztás előtti este be kell áztatni, majd másnap tiszta vízben hagymával, borssal, babérlevéllel megfőzni. Semmi gyorspác vagy adalékanyag, ha kiváló minőségű a hús, semmi ilyenre nincsen szükség – ebben hisz Sztrehalet Oxána is, aki fotográfus-művészből és tanárból váltott karriert, meg sem állva saját hentesüzletének, a Henteslánynak a pultjáig.

Amellett, hogy magyar termelők kifogástalan minőségű hústermékeit forgalmazza, maga is kitanulta a szakmát az elmúlt évben, ezért az üzletben saját portékák is kaphatók, például a konyhakész bárányburger, tatár beef steak, mangalicavirsli vagy párizsi. A hentesüzlet egyébként deliként is funkcionál, a polcokon mindenféle gourmet termékek (tormák, gombaolajok és esszenciák, fűszerkeverékek, savanyúságok) sorakoznak, így egyetlen körben a teljes ünnepi bevásárlást letudhatjuk. Ha pedig húsügyben szeretnénk informálódni, kérdezzük bátran Oxánát, szívesen (és érthetően) avat be minket a konyhai praktikákba.

Henteslány | Facebook | Instagram


Szorgos Gazda – kápiapaprikás torma

Egy kertet művelni nagy kihívás, de igazán hálás feladat – amikor eljön a tavasz-nyár, és látjuk a pirosló paradicsomot, lilán gömbölyödő padlizsánt megbújni a levelek között, az mindenért kárpótol. Egy jó gazda azonban nemcsak a pillanatnyi örömre és bőségre gondol, hanem megbecsüli, amit a természet ad, azzal, hogy a lehető legtöbb formában igyekszik megőrizni annak kincseit. A savanyítás, befőzés, ecetes pácolás régóta velünk élő konyhatechnológiai módszerek, és ezeknek köszönhetően épült be konyhánkba a savanyúság és a lecsó is, vagy a reszelt torma, ami igazi tavaszi immunerősítő.

A Szorgos Gazda, azaz Gulyás Gergely és felesége, Melinda egy hektáron termeszt mindenféle zöldséget és gyümölcsöt Nagykátán, vegyszermentesen, biointenzív módszerrel. Ami nem talál gazdára a piacon, abból bizony befőttesüvegbe kerül, természetes, de feldolgozott formában: a vargányagombás zakuszka, a sültparadicsomszósz, kovászos uborka vagy szörpök mellett izgalmas tormakülönlegességek is vásárolhatók náluk, céklás, almás vagy éppen kápiapaprikás verzióban, egyenesen a kertből, szeretettel. Tipp: bár piacoláshoz más késő van húsvét előtt, a kamrakincseket a bioboltok vagy a Müller polcain is megleled.

Szorgos Gazda | Web | Facebook | Instagram


Hearty Vegan Cakes – babka

A különféle kalácsok biztosan azok, amik nem maradhatnak el egyetlen húsvéti asztalról sem, hiszen a hagyományos fonott kalács a jólétet, bőséget szimbolizálja. Hasonlót azonban nemcsak a magyar gasztronómiában találunk, hiszen rengeteg változata van, ami szerte a világon népszerű. A babka vagy jeruzsálemi kalács tulajdonképpen egy rafináltan tekert-font kelt tésztás sütemény, ami lehet édes vagy sós, főszereplő vagy desszert, tej helyett akár olajjal, vízzel készítve. Sokan a zsidó hagyományokhoz kötik (a népszerűvé válását is Yotam Ottolenghihez köthetjük, aki egy izraeli születésű, ismert londoni szakács), de szláv eredet is felmerül.

A gazdag töltelék és a fonási technika mellett gyakran még morzsatészta vagy valamilyen szirup, esetleg krém is kerül rá, a lehetőségek száma pedig végtelen – a kakaós vagy diós változatok mellett a csodás vegán sütikről ismert Hearty Vegan Cakes frangipán és citromkrémes, valamint epres-pisztáciás fajtákkal rukkolt elő, természetesen állati eredetű összetevőktől mentesen. Flóráék kalácsa annyira népszerű, hogy egész évben sütik. Náluk, valamint a partnerkávézók (pl. OHANA vagy Budapest Baristas) kínálatában is megkaparinthatsz egy szelettel.

Hearty Vegan Cakes | Facebook | Instagram


Bzzz Méz – mézkülönlegességek

Van-e olyan dolog, ami jobban megőrzi a tavaszt, mint egy üveg méz? Talán bele se gondolnánk, mennyi apró tényezőnek (és mennyi szorgos méhecskének) kell jó helyen lennie ahhoz, hogy a végén hozzájussunk az aranyló nektárhoz. Jellemzően mézből az is szívesebben termelőit választ, aki egyébként nem gyakran jár piacra, de talán sokan nem tudják, hogy a klasszikus akác-, hárs- és repceméz mellett milyen különlegességek vannak... Liviu Burlacu, a Bzzz Méz méhésze hétről hétre sorakoztatja a ragyogó üvegcséket a Pancs Gasztroplacc asztalán (de a Taste the World – korábban Ázsia Bt. – üzletének kínálatában is szerepel), ahol kóstolhatsz málnamézet, szőlőmézet, gesztenyemézet, feketedióharmat-mézet, zsályamézet és még sorolhatnánk.

Ezek nem aromatizált fajták, hanem az adott virágból gyűjtött nektárból készítik a méhek. A módszer a következő: a méhész pontosan tudja, hol mikor, mi virágzik. A méhek vándoroltatásához először felveszi a kapcsolatot az adott terület tulajdonosával és engedélyt kér a kaptár kihelyezésére. Mivel a méhek napközben dolgoznak, este, miután visszatérnek a kaptárba, kezdődik az utazás. A méhész elviszi őket és kihelyezi a kaptárt – másnap a méheknek szükségük van kb. fél napra a tájoláshoz, de ezután munkába állnak. Egy méh 42 napig él, viszont egy-egy kirepüléssel több száz virágot is meg tud látogatni, így rövid idő alatt is nagyon sok nektárt tud szállítani (kb. saját súlyának megfelelőt). A testükön és a lábukon lévő szőrrel pollent is visznek magukkal, majd visszaérve a kaptárba, „kiköpik” a nektárt, ami már elkezdett a gyomrukban átalakulni.

A hatszögletű méhsejtekben ez alakul mézzé, ahol csökken a víztartalma és cukorrá válik. Amikor a lép tele van és lezárult a folyamat, egy hártyával fedik le, innen tudja a méhész is, hogy ki lehet pergetni a mézet. Ez manuális folyamat, utána egyébként a lép visszakerül, a méhek pedig újra tudják használni. Az eredmény minden cseppje kincs, amit már az illatból is érzel: intenzív gyümölcs vagy fűszer csapja meg az orrod, amint kinyitod az üvegcsét. Emiatt igazából különböző is egy-egy adag, hiszen csak részben irányított folyamat, a méhecskék időnként véletlenszerű területről is gyűjtenek pl. gyógynövénynektárt. Az íze mellett a hatás miatt is érdemes választani: gyulladáscsökkentés, immunerősítés, energetizálás – csak néhány szuper képesség közülük.

Bzzz Méz | Facebook

Fotók: Gaál Dániel


Kívül-belül food design – különlegességek a konyhádban
Ha úgy érzed, hiányzik egy kis szín, egy kis fűszer a konyhádból, a megoldás se nem bonyolult, se nem elérhetetlen. Ugyanis egy kis utánajárással igazi kincsekre bukkanhatsz budapesti delikáteszekben, amelyek nemcsak esztétikailag mutatnak majd jól a polcon, hanem használatukkal az ételek is egészen…
Kívül-belül food design #2 – különleges italok a téli szezonra
A hideg és a korai sötétedés miatt még a legelhivatottabbak is csak limitált időt töltenek a szabadban, nem is vitás, hogy milyen jó érzés megérkezni egy meleg helyre, majd elkortyolni egy bögre forró italt. Természetesen ha valaki inkább a társaság kedvéért vagy a hangulatért ragad poharat/csészét,…
Kívül-belül food design #3 – gasztroajándékok
Ha még az utolsó pillanatban szükséged van néhány ötletes ajándékra, amit nem mellesleg meg is lehet enni, akkor jó helyen jársz! A karácsony előtti ajánlónkban olyan finomságokat hoztunk, amik magyar séfek, cukrászok és manufaktúrák munkáját őrzik, és bárki asztalán jól mutatnak, köszönhetően az öt…
Kívül-belül food design #4 – vegán csemegék
Ha január, akkor veganuár – a kezdeményezés 4 éve indult, célja pedig, hogy globálisan megismertesse az emberekkel a vegán életmód és étrend lehetőségeit, előnyeit, hatásait. A kihívás során mindenki önkéntesen vállalhatja, hogy egy hónapra (vagy akár egy hétre/napra) kipróbálja, mit is jelent az ál…

továbbiak
Új betűtípusokkal a jövőért és a kultúráért: bemutatkozik a Threedotstype!
design

Új betűtípusokkal a jövőért és a kultúráért: bemutatkozik a Threedotstype!

Mi minden rejlik egy betűtípus mögött? Egy platform, amelynek betűkészletei gondos kutatómunka eredményeként születnek: íme a Threedotstype, avagy betűtípusok történetekkel! Marian Misiak lengyel betűtervező és kutató a lengyel tipográfia egyik rajongója. Mint mondja, a betűtípusok iránti szeretete az utcákról és közterületekről származik. „Fiatalon, majd később tervezőként is ez jelentette számomra
Mindig is kétségeim voltak az európai integráció értelmével kapcsolatban—interjú Václav Klausszal
strategy

Mindig is kétségeim voltak az európai integráció értelmével kapcsolatban—interjú Václav Klausszal

Posztdemokráciában élünk, ahol a fontos döntéseket nem otthon hozzák meg, hanem valahol máshol—mondja Václav Klaus, a Cseh Köztársaság volt elnöke, aki szerint Oroszországot provokálták, hogy elindítsa ukrajnai invázióját. Interjúnk. Klaus úr, Ön Csehország miniszterelnöke majd köztársasági elnöke volt, amikor az ország csatlakozott a NATO-hoz és az EU-hoz. Ez egy
Rendhagyó útikalauzokat készített a Zara és a Wallpaper*
design

Rendhagyó útikalauzokat készített a Zara és a Wallpaper*

A Zara és a Wallpaper* Where To Now című útikönyvei öt, a megszokottól eltérő kalandot tartalmaznak Kaliforniától Galícián át Naoshimáig, az otthon ülő és a valódi felfedezők számára. A Zara és a Wallpaper* öt kevésbé ismert úti célt választott ki öt különböző kontinensről, hogy egy könyvsorozatot készítsen leendő kalandorok számára.