Európában először, Debrecenben rendeznek generatív NFT hackathont és konferenciát

Európában először, Debrecenben rendeznek generatív NFT hackathont és konferenciát

AZ NFT DEB Generative Dimensions az első generatív hackathon és konferencia rendezvény Európában, mely feltérképezi a blokklánc technológia és a mesterséges neurális hálózatok legújabb fejlesztéseit, valamint azok kreatív alkalmazási lehetőségeit a művészet területén. Hogyan lehet a Hortobágy vándormadarait mentesíteni az ember által okozott károktól? Az ötletverseny idei résztvevői erre keresik a választ.

A pandémia miatt takaréklángra kapcsolt kulturális életet Debrecen városa előremutató kezdeményezésekkel pezsdíti fel – a városvezetés, a Debreceni Egyetem és a MODEM közös programjaként itt valósul meg Európa első, generatív művek létrehozását célzó hackathonja, melynek fókuszában a klímaváltozás egyik égető problémája áll. A Hortobágyi Nemzet Park ornitológusai folyamatosan figyelik a vándormadarak viselkedését és vonulását, melyek alapján elmondható, hogy az egyedek száma drasztikusan csökken, fészekrakási szokásaik, útvonaluk és tartózkodási idejük is módosult az elmúlt negyven évben az extenzív iparosodás, a környezetszennyezés és az illegális vadászat következményeként. A hackathon során a résztvevők erre a problémára keresnek kreatív és fenntartható megoldásokat, méghozzá blokklánc technológiák és mesterséges neurális hálózatok felhasználásával.

A hackathonra kutatók, mérnökök és művészek jelentkezését várták, akik csapatokba verődve, a téma szakértői által vezetett heti megbeszéléseken vettek részt, a hackathon végén pedig prezentálják az általuk tervezett témaspecifikus és generatív, azaz algoritmusok segítségével létrehozott műveket. Az alkotás blokklánc-technológia segítségével kap jogvédelmet, majd kiállításra, végül árverésre kerül.

A hackatonra negyvennégyen jelentkeztek a világ különböző országaiból, többek között az USA-ból, Németországból és Indiából is. A csapatokat Daïm Aggott-Hönsch, Olive Allen, BarabasiLab, Nikita Freeboid, Navratil Judit, Sós Gergő és Weiler Péter vezeti. A hackathont egy online és a MODEM épületében is követhető kétnapos konferencia kíséri november 25-én és 26-án, ahol a számítástechnika, a hálózattudomány, üzleti adminisztráció, európai szerzői jogok területeiről érkező szakemberek, illetve a művészet és a kreatív iparágak jeles képviselői adnak elő, így támogatva egy szélesebb körben érthető és értelmezhető társadalmi párbeszéd kialakulását a mindennapokban láthatatlanul teret hódító forradalmi technológiákról.

A létrejövő generatív műalkotások részleteit Debrecen főterén mutatják be az adventi időszakban, emellett kiállítás is készül az egyetemi könyvtárban, továbbá tavasszal elérhető lesz egy, a művekből álló NFT kollekció is.

Hogyan lehet összeegyeztetni a gazdaságot és az ökológiát? Hogyan segíthet ebben a generatív művészet és a blokklánc-technológia? Többek között ilyen kérdésekkel foglalkoznak a kétnapos konferencia meghívott előadói. A konferencia online paneljeire ingyenesen regisztrálhatunk.

Előadók: Dr. Tamás Vicsek, Prof. Liz Haas, Vladan Joler, Tamás Banovich, Kenny Schachter, Warren Neidich, Eduardo Salazar, Adriano Picinati de Torcello, Alana Kushnir, Refik Anadol, Teresa Retzer, Anika Meier

Moderátor: Lukács Viola

NFT DEB Generative Dimensions | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel
design

Asterisk* – ahol művészet, mesterség és gasztronómia találkozik | Interjú Fazakas Ágnessel

Nemrég nyílt meg Budapest belvárosában az Asterisk, The live in Gallery nevű hely, amely egyszerre művészeti galéria, bisztró és bár. Azt, aki ide betéved, egészen biztosan elvarázsolja a különleges design, az egyedi megoldások, és persze az itt kapható alkotások. Honnan jött az ötlet? Mely darabok köré épült az enteriőr? Milyen
Szerbia – a művészet hídja Délkelet- és Nyugat-Európa között
art

Szerbia – a művészet hídja Délkelet- és Nyugat-Európa között

A hétvégén néhány napig ismét Magyarország volt Közép-Kelet-Európa művészeti központja: az Art Market Budapesten négy kontinens kiállítói gyűltek össze a Duna-parti Bálnában. A díszvendég Szerbia volt, kortárs művészeti szcénája a kiállítók mellett konferenciabeszélgetéseken is megjelent. A Szerbiából érkező alkotók nemcsak a vásár területén állítottak ki, de díszvendég szerepük MOST.SERBIA
Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól
art

Krakkóban éled újjá Rembrandt művészete – különleges installáció a NARchitekTURA stúdiótól

A NARchitekTURA csapata újabb egyedi installációval lepte meg a művészetkedvelőket: a nyáron kiállított reneszánsz gyűjtemény és Botticelli Virginia története című műve után megint egy nagy múltú alkotást láthatunk rendhagyó megvilágításban. Ezúttal Rembrandt igazán kivételes festményét, A lengyel lovast csodálhatjuk meg, kicsit sem megszokott környezetben. Rembrandt alkotását ezúttal a krakkói Wawel