fbpx
Nyomj Entert

Európában először, Debrecenben rendeznek generatív NFT hackathont és konferenciát

AZ NFT DEB Generative Dimensions az első generatív hackathon és konferencia rendezvény Európában, mely feltérképezi a blokklánc technológia és a mesterséges neurális hálózatok legújabb fejlesztéseit, valamint azok kreatív alkalmazási lehetőségeit a művészet területén. Hogyan lehet a Hortobágy vándormadarait mentesíteni az ember által okozott károktól? Az ötletverseny idei résztvevői erre keresik a választ.

A pandémia miatt takaréklángra kapcsolt kulturális életet Debrecen városa előremutató kezdeményezésekkel pezsdíti fel – a városvezetés, a Debreceni Egyetem és a MODEM közös programjaként itt valósul meg Európa első, generatív művek létrehozását célzó hackathonja, melynek fókuszában a klímaváltozás egyik égető problémája áll. A Hortobágyi Nemzet Park ornitológusai folyamatosan figyelik a vándormadarak viselkedését és vonulását, melyek alapján elmondható, hogy az egyedek száma drasztikusan csökken, fészekrakási szokásaik, útvonaluk és tartózkodási idejük is módosult az elmúlt negyven évben az extenzív iparosodás, a környezetszennyezés és az illegális vadászat következményeként. A hackathon során a résztvevők erre a problémára keresnek kreatív és fenntartható megoldásokat, méghozzá blokklánc technológiák és mesterséges neurális hálózatok felhasználásával.

A hackathonra kutatók, mérnökök és művészek jelentkezését várták, akik csapatokba verődve, a téma szakértői által vezetett heti megbeszéléseken vettek részt, a hackathon végén pedig prezentálják az általuk tervezett témaspecifikus és generatív, azaz algoritmusok segítségével létrehozott műveket. Az alkotás blokklánc-technológia segítségével kap jogvédelmet, majd kiállításra, végül árverésre kerül.

A hackatonra negyvennégyen jelentkeztek a világ különböző országaiból, többek között az USA-ból, Németországból és Indiából is. A csapatokat Daïm Aggott-Hönsch, Olive Allen, BarabasiLab, Nikita Freeboid, Navratil Judit, Sós Gergő és Weiler Péter vezeti. A hackathont egy online és a MODEM épületében is követhető kétnapos konferencia kíséri november 25-én és 26-án, ahol a számítástechnika, a hálózattudomány, üzleti adminisztráció, európai szerzői jogok területeiről érkező szakemberek, illetve a művészet és a kreatív iparágak jeles képviselői adnak elő, így támogatva egy szélesebb körben érthető és értelmezhető társadalmi párbeszéd kialakulását a mindennapokban láthatatlanul teret hódító forradalmi technológiákról.

A létrejövő generatív műalkotások részleteit Debrecen főterén mutatják be az adventi időszakban, emellett kiállítás is készül az egyetemi könyvtárban, továbbá tavasszal elérhető lesz egy, a művekből álló NFT kollekció is.

Hogyan lehet összeegyeztetni a gazdaságot és az ökológiát? Hogyan segíthet ebben a generatív művészet és a blokklánc-technológia? Többek között ilyen kérdésekkel foglalkoznak a kétnapos konferencia meghívott előadói. A konferencia online paneljeire ingyenesen regisztrálhatunk.

Előadók: Dr. Tamás Vicsek, Prof. Liz Haas, Vladan Joler, Tamás Banovich, Kenny Schachter, Warren Neidich, Eduardo Salazar, Adriano Picinati de Torcello, Alana Kushnir, Refik Anadol, Teresa Retzer, Anika Meier

Moderátor: Lukács Viola

NFT DEB Generative Dimensions | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük