Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 2.

Ezeket várjuk a Velencei Biennálén | A régióban 2.

2022-ben újra a művészet körül forog minden Velencében, hiszen április 23-án startol az 59. Velencei Biennálé. Most induló sorozatunkban a régió és a nemzetközi színtér legizgalmasabbnak ígérkező projektjei közül mutatjuk be hétről hétre, hogy mi melyik kiállításokat, hivatalos kísérő eseményeket és pavilonokat várjuk leginkább. Tartsatok velünk, és a második részben ismerjétek meg az Osztrák és a Szerb Pavilon kiállítási programjait!


Cikksorozatunk most következő részében elsőként az Osztrák Pavilon kiállítási programját ajánljuk az olvasóink figyelmébe. Ám ehhez érdemes a 2022-es biennálé tematikájáról is szót ejtenünk, amely a The Milk of Dreams címet viseli, és Leonora Carrington szürrealista művész, író azonos című kötete ihletette. A könyv egy varázslattal teli világot fest le, ahol mindenki megváltozhat, átalakulhat bármivé és bárkivé. Az idei év képzőművészeti programja a titokzatos mesékből kiindulva három fő témára összpontosít: a testek és metamorfózisuk ábrázolására, az egyének és a technológiák, illetve a testek és a Föld közötti kapcsolatra.

Az 59. Velencei Biennálé nemcsak azért különleges mert a második világháború óta ez az első, amelyet nem az eredeti időpontban, hanem egy év késéssel rendeznek meg a világjárvány következtében. Emellett a biennálé kurátorának személye is különleges: Cecilia Alemani a történelem során az első olasz nő és az ötödik nő a rangos művészeti esemény élén. A koncepció részeként pedig idén kiemelt helyet kapnak a női és nem-bináris művészek, a reflektorfény így az Osztrák Pavilonnak is kijár.

Jakob Lena Knebl és Ashley Hans Scheirl – Invitation of the Soft Machine and Her Angry Body Parts | Osztrák Pavilon

Jakob Lena Knebl és Ashley Hans Scheirl osztrák művészek Invitation of the Soft Machine and Her Angry Body Parts című művészeti programjukkal játékos módon közelítik meg és tárják a közösség elé a kortárs testdiskurzusok különböző aspektusait. Jakob Lena Knebl Bécsben előbb Raf Simonsnál tanult divatot, majd szobrászatot Heimo Zobernig keze alatt. A művészet és design területeiből merítve az ihletet hozza létre a különböző esztétikai minőségek, médiumok, anyagok és intenzív atmoszférák jellemezte installációit, amelyek a test, az identitás és a vágy fogalmait a szobrászat nyelvén teszik látható konstrukciókká.

A duó másik tagja, Ashley Hans Scheirl bécsi tanulmányai után a neves londoni intézményben, a Central Saint Martins College-ban szerzett mesterdiplomát. Számos médiumban kipróbálta magát, végül a mozgóképek világában talált rá igazi „hangjára“, ezzel egyidőben a queer mozgalom egyik művészeti úttörőjévé vált. Az utóbbi időkben művészetének homlokterében installációként megtapasztalható festmények létrehozása áll.

“Az osztrák pavilonban most először láthatnak művészpárost. Az osztrák pavilon tereit erre hozták létre. Jakob Lena Knebl és Ashley Hans Scheirl kihasználta a pavilon szimmetrikus adottságát, amelyet elválaszt, mégis összeköt egy portikó. Mindkét rész viseli a művészek kéznyomát. Ez teszi őket megkülönböztethetővé, mégis reflektálnak egymásra, így jelölve meg a művészpárost” – jelentette ki Karola Kraus kurátor.

Az Osztrák pavilont megnyitva egy ideiglenes, nyitott színpadon enged betekintést Knebl és Scheirl legbensőbb művészi univerzumukba a kiállítás alatt. Az átalakított pavilon “heterotópikus” térként hívogatja a látogatókat és ad otthont művészet, performansz, design, divat és építészet hibrid találkozásának. A Soft Machine szinte élő kiállítási lényként, izgalmas, olykor ironikusan humoros, olykor futurisztikus hibrid formákban materializálódik a művészpáros és Karola Kraus kurátor munkája által.

Vladimir Nikolic – Walking with Water | Szerb Pavilon

A Szerb Köztársaság Pavilonjára is érdemes lesz figyelmet fordítani. Biljana Ciric kurátor rendezésében a Walking with Water című kiállítás Vladimir Nikolic művész új munkáinak válogatását mutatja be. A Belgrádban élő és dolgozó képzőművész technikai palettája igen széles, művei kiterjednek a videó, videóperformansz, film és fotográfia médiumaira. Emellett munkáiban folyamatosan megkérdőjelezi a művész célját és helyét a művészeti szcénában. Az intézménykritikus hangnem megütése után a vizuális érzékelés témája került érdeklődésének középpontjába, amely során a tér-idő fogalompár az optika történetének és az új technológiáknak való alávetettségét vizsgálta.

Vladimir Nikolic, 800m, 2019. CinemaDNG képsorozat 4K videóra átültetve. © Vladimir Nikolic.

Az idei biennálé tematikájához kapcsolódóan a Szerb Pavilon kiállítása, Nikolic 800m és A Document című műveivel is a technológia és a testünk, illetve a természet közötti kapcsolatot járja körül, az összefonódottságot és egymásra utaltságot szimbolizálva. A pandémia okozta elszigeteltségben a technológia egyszerre vált a kapcsolattartás és az elkülönülés eszközévé. A kiállítás tükörként láttatja az egymástól egyre távolabb kerülő világokat: a kiváltságosok és a nem olyan szerencsések között húzódó ellentéteket. A két szóban forgó, újonnan készült művön keresztül a látogatók a festészet két domináns formátumával és két különböző viszonyrendszerrel találkozhatnak: a távoli, mentális megfigyelő nézőpontjával és az alkotás részévé váló, nézői testtel. Az munkák központjában álló végtelen víztömegek áramlása megkérdőjelezi a lineáris idő felfogását – mozgása állandó, nincs se kezdő-, se végpontja. Mindehhez a technológia tesz javaslatot a művek lehetséges olvasatára – arra, hogy hogyan hallgassuk a képeket, és hogyan hallgassuk a csendet.

Vladimir Nikolic, A Document (részlet) © Vladimir Nikolic.

Jakob Lena Knebl és Ashley Hans Scheirl “Invitation of the Soft Machine and Her Angry Body Parts“ című kiállítása az Osztrák Pavilonban, valamint Vladimir Nikolic “Walking with Water“című kiállítása a Szerb Pavilonban az 59. Velencei Biennálé ideje alatt, 2022. április 23. és november 27. között látogatható.


Képjegyzék:
1-2-3. kép: Jakob Lena Knebl, Ashley Hans Scheirl és Karola Kraus kurátor. Fotó: Christian Benesch.
4. kép: Jakob Lena Knebl és Ashley Hans Scheirl. Fotó: Christian Benesch.
5. kép: Jakob Lena Knebl és Ashley Hans Scheirl Karola Kraus kurátorral. Fotó: Christian Benesch.
7-8. kép: Vladimir Nikolic és Biljana Ciric portréja. Fotó: Bojana Janjić – MSUB.


Forrás: E-Flux, Artnet News, Austrian Pavilon

59. Velencei Biennálé | Web | Facebook | Instagram
Osztrák Pavilon | Web | Facebook | Instagram
Jakob Lena Knebl | Instagram
Szerb Pavilon | Facebook | Instagram
Walking with Water | Instagram
Vladimir Nikolic | Web

továbbiak
Űradatokkal írhatják újra a kontinens turizmusát a CASSINI ötletverseny résztvevői
news

Űradatokkal írhatják újra a kontinens turizmusát a CASSINI ötletverseny résztvevői

Újabb űriparral kapcsolatos, nemzetközi pályázatot nyert el a Design Terminal. Az innovációs ügynökség szervezi a 3. CASSINI Hackathon magyarországi fordulóját, melynek fő célja, hogy a résztvevők fenntarthatóbbá alakítsák Európa turizmusát. Mindebben európai űradatok és szolgáltatások segítik a jelentkezőket. A 3. CASSINI Hackathon arra fókuszál, hogyan tudjuk megóvni, megőrizni a jövőnek
Tel-Aviv fehér városa –  Nemzetközi utazótárlat érkezik a Deák17 galériába
art

Tel-Aviv fehér városa – Nemzetközi utazótárlat érkezik a Deák17 galériába

A Tel-Aviv rendezésében létrejött Tel-Aviv fehér városa című kiállítás Róma, London, Helsinki és számos további helyszín után első alkalommal mutatkozik be Magyarországon, a Deák17 Galériában. Tel-Aviv városának történelmi központja 2003 júliusa óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A tengerparti izraeli város páratlan, több mint 4000 Bauhaus-épületből álló építészeti örökséggel büszkélkedhet.
Kontextus a tervezésben: a várostól a tárgyig és vissza
community

Kontextus a tervezésben: a várostól a tárgyig és vissza

A következő írás alapjául egy New York-i tudományos eseményre tervezett konferenciaelőadás kivonata szolgált, mely előadást Probstner Petra építész, illetve Kulcsár Géza jegyzi. Céljuk, hogy egy vállaltan kezdeti és tapogatózó, de egyetemes elvi igénnyel megfogalmazott designprogram keretében egyszerre legyenek képesek megmutatni a tervezési folyamatok mögött meghúzódó, gyakran rejtve maradó alapelveket, illetve