fbpx
Nyomj Entert

Felnőtteket is bevonó játszótérrel bővült a berlini Zsidó Múzeum

A berlini Zsidó Múzeumban található új ANOHA Gyermekvilág elnevezésű játszótér nemcsak a gyerekeknek készült, a felnőtteket is megszólítja. Az interaktív tér Kreuzberg kerületben egy korábbi virág-nagykereskedésben kapott helyet, és annak koncepciója Noé bárkájának történetéből inspirálódik. Mutatjuk!

A Noé bárkáját rekonstruáló építményt az amerikai Olson Kundig építészeti és tervezőiroda álmodta meg: a hét méter magas és huszonnyolc méter átmérőjű szerkezet fából készült. Az ANOHA-t továbbá százötven fa állatszobor veszi körül, amelyek együttese olyan színteret teremt, amit a gyerekek vagy felnőttek szabadon értelmezhetnek.

„A legfontosabb szempont, hogy ne csak a gyerekeknek, hanem mindenkinek tervezzünk. A kutatások alátámasztják, hogy a gyerekek akkor élik át a legemlékezetesebb módon múzeumi élményeiket, amikor a családdal és a barátokkal osztják meg azokat. Tervezőként az a célom, hogy a szülők letegyék a mobiltelefonjukat és együtt játsszanak a gyerekeikkel. Az ANOHA célja, hogy a felnőttek számára éppoly érdekes, magával ragadó és meggyőző legyen, mint az egészen kicsiknek, és hogy a játék minden korosztály számára vonzó legyen” – mondta el az Olson Kundig vezető tervezője, Alan Maskin a Wallpapernek adott interjújában.

Az Alan Maskin által megfogalmazott filozófia jól tükröződik a tér kialakításában, amelyben a játék és a funkcionalitás összekapcsolódik: a gyerekek csúszdákon, mászókákon és munkapadokon közlekedhetnek, valamint megépíthetik saját hajójukat, és kipróbálhatják azt egy árvízszimulátorban, továbbá saját állatokat készíthetnek természetes anyagokból és interaktív játékokon keresztül megismerhetik a komposztálás folyamatát is. A játszótér használatának egészében a gyerekek teljes mértékben maguk irányíthatnak: az egyes elemek megadják az irányítás és személyes választás, valamint a cselekvőképesség lehetőségét.

Forrás: Wallpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük