fbpx
Nyomj Entert

Fenntarthatóvá válhat a repülés | Rolls Royce

A brit cég szándéka szerint 2050-re nulla lesz repülőgépmotorjaik károsanyag-kibocsátása.

A cél elérésnek érdekében fenntartható üzemanyagot vezetnek be már 2023-tól, amely 2030-ra az üzemanyag-felhasználás 10 százalékát teszi majd ki terveik szerint. Az újfajta üzemanyag nem fosszilis alapanyagokból készül, hanem élelmiszer- és erdészeti hulladékokat, valamint célzottan termesztett energianövényeket, például a füzet és az algát tartalmaz majd. Egy ilyen típusú bioüzemanyag bár ötször annyiba kerül, mint az, amivel jelenleg meghajtják a repülőgépeket, kulcsszereppel bír a repülés szénszármazék-mentesítésében.

A fenntartható üzemanyag keverhető a jelenleg használatossal, de legfeljebb fele-fele arányban engedik ezt a jelenlegi szabályozások. A Rolls Royce szeretné ezt 100 százalékra emelni. Elhivatottságukat jellemzi, hogy a jelenleg kutatás-fejlesztésre fordítható keretük hetven százalékát ebbe az irányzatba szeretnék invesztálni.


A repülés egyike azoknak az irányzatoknak, amelyek esetében nehéz a karbonsemlegesség elérése: az elektromos repülőgépek csak rövid távon használhatók, mivel a jelenleg elérhető akkumulátorok túl nehezek ahhoz, hogy hosszabb repülőútra is biztosítani tudják a megfelelő mennyiségű energiát.

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük