Önkéntes munkában épült kabin Erdélyben | MuMa Hut

Önkéntes munkában épült kabin Erdélyben | MuMa Hut

Egy kis erdélyi településen, Örményes község Ófalu nevű részében található ez a fából készült apró ház, amely a MuMA Hut elnevezést kapta. A kabin lehetőséget ad arra, hogy zavartalanul és kényelmesen elmerüljünk a tájban, miközben felhívja a figyelmet a környezettudatos és fenntartható fejlődésre. A projekt a WeWilder csapatának kezdeményezésében a helyiekkel karöltve, önkéntes alapon valósult meg.

A WeWilder kezdeményezést a WWF Románia működteti Örményes község lakosaival együttműködve: a Kárpátok hegyvonulatai közötti falu a bölények újjátelepítésének egyik helyszíne. A WeWilder egy sor fenntartható ökoturisztikai szolgáltatást nyújt, amelyek társadalmi-gazdasági szempontból segítik a helyi közösség fejlődését, miközben a természetet védik. Az ilyen szolgáltatások közé tartozik a szálláshelyet adó Village Campus, ahol a helyiek bérelhető házai találhatók. A lakosok segítségével helyi készítésű ételspecialitásokat is megkóstolhatunk, valamint olyan, a természethez kapcsolódó élményekkel is gazdagodhatunk, mint a bölények követése vagy a madarak, zergék és medvék megfigyelése. Ezen a festői, békés és csendes vidéken, a Village Campus területén található a MuMA Hut miniház (tiny house), amelynek közelében alkalomadtán rókát és mezei nyulat is láthatunk – tökéletes hely, messze a város zajától.

A MuMa Hut közös alkotói folyamat eredményeként született meg. Valójában az egyik helyi vadőr, Danu Hurduzeu a gyerekkorát felidéző faházakból inspirálódva álmodta meg a kabint, majd felajánlotta saját gyümölcsösét, hogy helyet adjon annak. Az épület kialakításáért Miodrag Stoianov román építész felelt, és számos, egyéb területről érkező önkéntes is csatlakozott a MuMA Hut megvalósításához. Oana Mondoc, a WWF és a WeWilder innovációért és közösségfejlesztéséért felelős tagja hozta össze a csapatot. A kunyhó nagy részét Ioan Moldovan, egy tehetséges faépítő segítségével készítették el. A kezdeményező csapat része volt továbbá Bokos Krisztina építész is, aki segített az építkezés részleteiben, valamint Alina Floroi, a WeWilder csoportvezető facilitátora. Az önkéntesekért a Hurduzeu család felelt: Daniel, Maria, Ana, Iacob és Ana-Muma, a nagymama.

A kabin végső elnevezését is a Hurduzeu család egyik tagja, a nagymama inspirálta, akit Mumának hívnak. „Egy nagyon bölcs hölgy, aki az önkénteseket is ösztönözte” – emelte ki Alina. „A MuMA Hut azon a földön épült, ahol Muma egész életét töltötte. Ő a föld igazi szelleme és tisztelegni akartunk előtte”  – tette hozzá.

A kunyhó építése a járványhelyzet ideje alatt kezdődött el, helyi önkéntesek segítségével egy 2020. májustól egészen augusztusig tartó workshop keretében építették meg. A folyamat jó példaként szolgál olyan gyakorlatokra, amelyekben az önkéntes részvétel növeli a helyiek bizalmát.

Nem csak a helyszín és az építés folyamata, de a kabin kialakítása is egyedülálló. Amellett, hogy a kunyhót teljes egészében helyi forrásból származó faanyagból építették, letisztult és minimalista külseje hagyományos építészeti megoldásokkal is társul: a kabin alapja akácoszlopokon nyugszik, a tetőt és a homlokzatot pedig kézzel készített fazsindely borítja. Szigetelőanyagként az üveggyapotot választották. A MuMa Hut további jellegzetes elemei közé tartozik hatalmas ablaka, ami kapcsolatot teremt a környező tájjal.

„A ház célja, hogy annak kialakítása példa értékűvé váljon a felhasznált anyagok és a hagyományos eljárások tekintetében. A munka folyamata a régi időkre emlékeztet: a helyiek élelmet és szállítást biztosítottak az önkéntesek számára. Ez az ambiciózus projekt a munkaerő és az élelem finanszírozásának hiányában újjáélesztette a kaláka régi gyakorlatát, amikor is az emberek társas munka formájában segítették a közösség egy tagját. Ezzel a kísérletező megközelítéssel a WWF és a MuMA Hut csapata olyan modellt és inspirációt formál, amely bizalmat ad a helyieknek és áthidalja azokat a gazdasági és pénzügyi akadályokat, amelyekkel a vidéki térségek és az ott élő társadalmak szembesülnek” – mondta el Oana.

A kezdeményezők az elkövetkező években szintén a helyiekkel együttműködve további új kunyhók építését is tervezik a MuMA Hut közelében, valamint remélik, hogy a projekt más olyan helyeket is inspirál, ahol a WWF Románia működik, mint például a Duna-delta vagy Máramaros települései.

Ha szeretnétek ti is kipróbálni a MuMa Hut kunyhót, akkor azt a kezdeményezés weboldalán tudjátok lefoglalni. A kabin tökéletes pároknak, barátoknak vagy akár egy gyermekkel utazó családok számára is, továbbá annak közelében fürdőszoba is található forró vízzel ellátott tusolóval, amely szintén a kunyhó koncepcióját követi: zuhanyzás közben a folyó szikláiból készült padlón állva csodálhatjuk a környező fákat.

Fotók: Eduard Tersak, Răzvan Dima

WeWilder | Web | Facebook | Instagram


A projektben résztvettek: Miodrag Stoianov, Oana Mondoc, Daniel Hurduzeu, Alina Floroi, Ioan Moldovan, Bokos Krisztina Mária, Felix Pantalici, Raoul Chiricheș, Florin Gherman, Pepe Peralta Guerrero, Buse Ioan, Joachim Cotaru, Gabi Cotaru, Marijus Pudar, Maria Sgîrcea, Vlad Servan, Filip Baciu, Marcel Baciu, Răzvan Dima, Nea Ilie, Muma Ana, Iacob Hurduzeu, Ana Hurduzeu, Maria Hurduzeu, Ion Vela, Dl. Ion, Matei Miculescu, Zeno Rumpel, Tavi Bota, Nicolae Lupu, Mihai Veg, Andrei Tache, Ioana Covali, Călin Țâru, Robert Böhm

továbbiak
A formatervezők lehetséges karrierútjait mutatja be a Forma Norma programsorozat
community

A formatervezők lehetséges karrierútjait mutatja be a Forma Norma programsorozat

Június 25.-én előadások, 26.-án workshopok várják a formatervezés iránt érdeklődőket – a Forma Norma programsorozat célja, hogy támogassa a hallgatók jövőbeli elhelyezkedését a kreatív iparban kapcsolatépítés, inspiráló karrierutak bemutatása, különféle workshopok és bemutatkozási lehetőségek révén. Az előadásokon önálló vállalkozásba belevágó, nagy cégek termékfejlesztő csapatait erősítő és designstúdiókat vezető volt
Poszt-Covid optimizmus nyári kollekcióba ültetve | Kamay Ko
egyéb

Poszt-Covid optimizmus nyári kollekcióba ültetve | Kamay Ko

Frissen debütált a budapesti bázisú Kamay Ko márka nyári kollekciója, az It’s Fine, azaz Minden rendben van. Jól variálható fazonok, természetes matériák, megnyugtató pasztellszínek és különleges kollaborációk születtek az élhető fenntarthatóság jegyében. A márka alapítójával a kollekció Launch Party-ján beszélgettünk. Sziládi Noémi tervező és jobbkeze, Eichner Viktor idén januárban
HIGHLIGHTS | Vonal és betű
branding

HIGHLIGHTS | Vonal és betű

Amióta volt egyszer egy Bauhaus és svájci grafika, azóta nem meglepő senkinek, ha egy vállalkozás a teljes minimalizmust választja vizuális identitásául. Az azonban, ha valaki írott nyelvi eszközeink alapjaihoz, a betűkhöz és csupán pár vonalhoz nyúl, még ma is az újdonság erejével hathat. Olyan projekteket válogattunk össze, amelyek a maximális