fbpx
Nyomj Entert

East by MADA_Belgrád | 5 zene és 1 film, ami elhozza Belgrád hangulatát

Belgrád zenei szimbóluma, a város kedvenc előadója és egy nyolcvanas éveket idéző dal, vagy egy film, pontosabban egy városi komédia a belgrádi éjszakában: ma zenéket és filmet ajánlunk. A MADA építészeti stúdió alapítói, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović filmeket és zenéket ajánlva segítenek ráhangolódni a belgrádi életérzésre.


ZENE

Đorđe Marjanović: Zvižduk u osam
Az egyike azoknak a daloknak, amelyekről nem szeretnéd tudni, hogy feldolgozások.

Darkwood Dub: Dorćolac
Ez a banda egész tinikorunk és egyetemista éveink alatt végigkísért minket. Feloszlásuk hommage-aként választottuk ezt a dalt – még mindig reméljük, hogy ez az állapot csak szünet a banda életében.

Bajaga i Instruktori: Grad
Belgrád egyik alapdala: a város, amelyben „nincs szükség arra, hogy egyedül légy”. Az emberek a Bajagát Belgrád egyik szimbólumaként is szokták emlegetni, ezért úgy gondoljuk, hogy valamelyik daluknak mindenképp szerepelnie kell ebben a listában.

Vlada Divljan: Moj grad
Ennek a dalnak minden pillanata elég szomorú, de mi mégis egyre jobban szeretjük. Vlada Divljan „a város kedvence”, ez a dal csak egy a sok csodás dolog közül, amit maga után hagyott.

Boban Petrović: Prepad
Boban a belgrádi éjszakai élet úttörője és hőse, dalai még most is képesek minket meglepni. Ez a dal valósággal visszarepít a nyolvanas évek elejére, pedig sosem jártunk ott.

A MADA egy egyedi lejátszási listával is készült, amit ezen a linken tudtok meghallgatni!


FILM

Munje!
Annak ellenére, hogy ez a film egy éjszakai kiruccanásról szól, tökéletesen ábrázolja a klubba járó generációk és a rég elfeledett barátok közötti kapcsolatok természetét. Muszáj kiemelnünk, hogy hárman együtt több mint húszszor megnéztük már.


A STÚDIÓRÓL

A belgrádi MADA építészeti stúdió munkáit a részletekre való odafigyelés és az érvelésen alapuló gondolkodásmód határozza meg a koncepció felépítésétől kezdve a megvalósításig. Részt vettek többek között a Velencei Biennálén, valamint nevükhöz fűződik a 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából tervezett szerb pavilon, de dolgoztak már kuvaiti emlékparkon, többfunkciós belgrádi épületkomplexumon vagy lakótelepen Užice városában. Építészeti kísérleteiket és ötleteiket számos nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták már.

MADA | Web | Facebook

Fedezzétek fel East by MADA sorozatunk előző részeit is, amelyben a MADA személyes könyvajánlója mellett kedvenc épületeiről és helyeiről is olvashattok.


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük