East by MADA_Belgrád | 5 zene és 1 film, ami elhozza Belgrád hangulatát

East by MADA_Belgrád | 5 zene és 1 film, ami elhozza Belgrád hangulatát

Belgrád zenei szimbóluma, a város kedvenc előadója és egy nyolcvanas éveket idéző dal, vagy egy film, pontosabban egy városi komédia a belgrádi éjszakában: ma zenéket és filmet ajánlunk. A MADA építészeti stúdió alapítói, Nikola Andonov, Aleksandar Ristović és Stefan Stojanović filmeket és zenéket ajánlva segítenek ráhangolódni a belgrádi életérzésre.


ZENE

Đorđe Marjanović: Zvižduk u osam
Az egyike azoknak a daloknak, amelyekről nem szeretnéd tudni, hogy feldolgozások.

Darkwood Dub: Dorćolac
Ez a banda egész tinikorunk és egyetemista éveink alatt végigkísért minket. Feloszlásuk hommage-aként választottuk ezt a dalt – még mindig reméljük, hogy ez az állapot csak szünet a banda életében.

Bajaga i Instruktori: Grad
Belgrád egyik alapdala: a város, amelyben „nincs szükség arra, hogy egyedül légy”. Az emberek a Bajagát Belgrád egyik szimbólumaként is szokták emlegetni, ezért úgy gondoljuk, hogy valamelyik daluknak mindenképp szerepelnie kell ebben a listában.

Vlada Divljan: Moj grad
Ennek a dalnak minden pillanata elég szomorú, de mi mégis egyre jobban szeretjük. Vlada Divljan „a város kedvence”, ez a dal csak egy a sok csodás dolog közül, amit maga után hagyott.

Boban Petrović: Prepad
Boban a belgrádi éjszakai élet úttörője és hőse, dalai még most is képesek minket meglepni. Ez a dal valósággal visszarepít a nyolvanas évek elejére, pedig sosem jártunk ott.

A MADA egy egyedi lejátszási listával is készült, amit ezen a linken tudtok meghallgatni!


FILM

Munje!
Annak ellenére, hogy ez a film egy éjszakai kiruccanásról szól, tökéletesen ábrázolja a klubba járó generációk és a rég elfeledett barátok közötti kapcsolatok természetét. Muszáj kiemelnünk, hogy hárman együtt több mint húszszor megnéztük már.


A STÚDIÓRÓL

A belgrádi MADA építészeti stúdió munkáit a részletekre való odafigyelés és az érvelésen alapuló gondolkodásmód határozza meg a koncepció felépítésétől kezdve a megvalósításig. Részt vettek többek között a Velencei Biennálén, valamint nevükhöz fűződik a 2015-ös milánói világkiállítás alkalmából tervezett szerb pavilon, de dolgoztak már kuvaiti emlékparkon, többfunkciós belgrádi épületkomplexumon vagy lakótelepen Užice városában. Építészeti kísérleteiket és ötleteiket számos nemzeti és nemzetközi díjjal jutalmazták már.

MADA | Web | Facebook

Fedezzétek fel East by MADA sorozatunk előző részeit is, amelyben a MADA személyes könyvajánlója mellett kedvenc épületeiről és helyeiről is olvashattok.


Újonnan induló East by cikksorozatunkban kelet-európai városokat mutatunk be kreatívok szemszögéből. Olyan könyveket, épületeket, helyeket és egyéb kreatív tartalmakat gyűjtöttünk össze, amelyek új perspektívát nyújtanak a városok felfedezésére. A sorozatban az Othernity-ben, a 2021-es Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításában résztvevő építészeti stúdiókat kérdeztük.

továbbiak
A gazdaságilag is működőképes design hazai élharcosai | Position Collective & Concept
business

A gazdaságilag is működőképes design hazai élharcosai | Position Collective & Concept

A lámpa- és enteriőr tervezésben utazó, tekintélyes külföldi népszerűségnek örvendő Position Collective nemrégiben egy új, Position Concept névre hallgató brandet hozott a napvilágra. Megkérdeztük a tervezőket, hogy milyen koncepció húzódik az újítás hátterében. A 2010-ben alakult Position Collective alapvetően Kertész Attila bútortervező és Simonfalvi Bence építész nevéhez fűződik, miközben Jónás
Építészet és szemüvegdesign házassága | Kengo X Vava
design

Építészet és szemüvegdesign házassága | Kengo X Vava

Struktúra és funkcionalitás: két olyan jelző, amely mind az építészetben, mint a szemüvegkeret-tervezésben kiemelt fontosságú. Kengo Kuma vezető japán építész és a Vava portugál szemüvegmárka most arra vállalkozott, hogy a két területet a gyakorlatban is egyesítse. A napszemüveg kapszulakollekció 3D-nyomtatott, ricinusolajból készült darabokat tartalmaz. A CL0013 modell a hagyományos japán
Lebegő vakáció flandriai tutajhotelben
architecture

Lebegő vakáció flandriai tutajhotelben

A Vlotkamp, ami hollandul tutajtáborozást jelent, egy flandriai tavon épült popup-hotel Belgiumban. Tobias Knockaert és Kika Merlin a gyermekkori álmok újraélésére és a pandémia utáni bezártságból való szabadulás élményére helyezték a hangsúlyt, amikor megtervezték a nyolc tutajból álló szálláskomplexumot. A tó közepén lebegő építmények tutajelemekre helyezett sátrakból állnak, megközelíteni pedig