Frank Gehry új szintre emeli a felhőkarcoló-építést

Frank Gehry új szintre emeli a felhőkarcoló-építést

A kanadai építész egy igazán egyedi épületpárost tervezett Torontóba: a Gehry-projekt két toronyházát fémmel és üveggel borítja majd be, a szinteket pedig tömbönként forgatja el.

A két felhőkarcoló magassága sem mindennapi: 289 és 262 méterig ívenek majd fel, de a látványterveken bemutatott épületek egyáltalán nem ennek révén ragadják meg a szemlélőt. A 2017-ben engedélyeztetett toronyházak tervein az építész most változtatott, az újítások közt szerepel a fénylő felület és az emeletek elforgatása is.

A Gehry-projekt házainak története 2012-ig nyúlik vissza: eredetileg három, 80-85 méter közti magasságú épületet szánt ide, melyeket később szalagszerű homlokzattal terveztek összekötni. 2014-ben lett a három toronyból kettő, végül mostanra talán azok végleges formája is megszületett.

„Olyan épületeket akartam tervezni, amelyek hűek a városhoz és azt a a Torontót mutatják be, amelyet egykor ismertem” – mondta el Frank Gehry.

Az építész a projekt kapcsán elmondta, hogy különböző személyiséggel rendelkező, egymással mégis interakcióban álló épületeket akart tervezni, amelyek dinamikus módon változtatják meg Torontó várossziluettjét: bármerről is szemléljük őket, mindig kicsit más arcukat mutatják meg. A belső terek léptéke már sokkal emberibb lesz elmondása szerint, mint a toronyházak magassága.

Az épületpárban hotel és lakások mellett egy új egyetemi campus és egy művészeti galéria is helyet kap majd. Gehry azt mondja, reméli, szülővárosa, Torontó büszke lesz majd a két felhőkarcolóra, melyeket az egyébként Los Angelesben élő, a hónap végén 92 éves építész ide tervezett.

Forrás: Dezeen

továbbiak
Magas minőség klasszikus megjelenésben | ABO
east

Magas minőség klasszikus megjelenésben | ABO

Vibráló, élénk, nyári színek vagy éppen a tél hangulatát megidéző halvány, pasztell tónusok: a szerb ABO márka klasszikus és időtlen formavilágú cipői kortárs stílust öltenek, amelyben nemcsak a minőség, de a környezettudatosság is fontos szerepet játszik. Az ABO-t 2013-ban egy szerb testvérpár, Iva és Ana Ljubinkovic alapította, akik a márkával
Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve
art

Egy ember élete egy teljes univerzum | Peter Sit könyve

Peter Sit szlovák művész nagymamája életének dokumentálását nyolc évvel ezelőtt kezdte el: az évek alatt a fotográfia műfaja a családi gyász feldolgozásának eszközévé vált. A projektet kísérő képek és gondolatok töltik meg azt a szlovák nyelvű kiadványt, amely közösségi finanszírozás segítségével jelenhet meg hamarosan. Könyv az élet fragmentumairól, törődésről, szeretetről
Gyártók és tervezők összhangja, ahogy a csehek csinálják | IHOR
design

Gyártók és tervezők összhangja, ahogy a csehek csinálják | IHOR

A cseh tervezőpáros, Sára Matysová és Ihor Sabadosh helyi gyártókkal és családi manufaktúrákkal együttműködve készíti letisztult lakberendezési tárgyait. A 2020-as Designblokon mutatkoztak be IHOR márkanév alatt: az eseményen az ő kollekciójuk nyert a „Legjobb lakáskiegészítők” kategóriájában. A cseh IHOR márka multidiszciplináris brandként definiálja magát: Sára Matysová textiltervező és Ihor Sabadosh