Gamer Poland – Lengyelország, a videójáték-világhatalom

Gamer Poland – Lengyelország, a videójáték-világhatalom

2022-ben a metaverzum korszakában minden digitális fejlesztés hatalmas versenyelőnyt jelent, egyben pedig kincsesládát is, ami önti magából a pénzt. Nincs ez másképpen a videójátékokkal sem, amelyek úgy váltak a hétköznapjaink részévé, hogy észre sem vettük őket. Teljesen természetes, hogy a metrón ülve nyomunk egy kör Candy Crusht, vagy vasárnap délelőtt Playstation-ön játszunk az unokatesónkkal a családi ebéd előtt.

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/1. számában jelent meg.

Illusztráció: Bárdos László


A videójátékok efféle hétköznapisága szinte lételemi, ezért sokat is költünk rá. A tavalyi évben közel 175.8 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a globális videójátékpiac, amelyből 98 milliárdot hoztak a free-to-play (F2P) játékok úgy, hogy a F2P modellben csak a játékon belül vannak vásárlások vagy kiegészítő szolgáltatások. A bolygó egyik legnagyobb videójáték platformja, a Steam közel 30.000 játékot kínál, miközben a németországi Netflixen 4.100 tartalom található. A legnagyobb videójáték cég a Nintendo, 85 milliárd dolláros értékével abszolút piacvezető; a rekordokat pedig Ázsia termeli, hiszen Vietnámban például a felnőtt népesség 94 százaléka játszik videójátékokkal. A fenti számok pedig nemcsak elképesztőek, hanem megalapozottak is, ugyanis a bolygónk durván 8 milliárdos népességéből 3.1 milliárd ember videójátékozik, ami azt jelenti, hogy minden harmadik személy potenciális fogyasztó.

Bár a videójátékipart szemlélve először ázsiai és amerikai fejlesztőkre gondolunk, van Európában egy ország, amely kiemelkedő szerepet tölt be a globális videójátékpiacon. Lengyelország, a videójáték-nagyhatalom. Ezzel a ténnyel pedig sokszor közép-európai szomszédjai sincsenek tisztában. Lengyelország ugyanis Európa vezető videójáték-fejlesztője és exportőre. A lengyel videójáték-fejlesztő cégek 2020-as bevétele 970 millió euró volt, a termelés 96 százaléka pedig exportra megy, ezzel fontos szerepet betöltve a globális értékláncban. A szektor globálisan hatalmas és stabil, évi 12 százalékos növekedéssel kiszámítható piac, a becslések szerint 2023-ra a globális érték akár kétszáz milliárd dollár lehet. A kereslet adott, kérdés tehát a kínálati oldal, a lengyel számok pedig tökéletesen illeszkednek a játékosok elvárásaihoz. 440 stúdió található Lengyelországban, amely 12 ezer fejlesztőt foglalkoztat, a fejlesztők és programozók egynegyede pedig nő, ezzel Lengyelország világszinten a második helyen áll a videójátékipari női munkavállalók tekintetében.

Különösképp érdekes, hogy amíg a globális videójátékpiacot a F2P játékok hajtják, addig Lengyelország a prémium szegmensben tölt be kiemelkedő szerepet. A lengyel fejlesztők F2P játékai csupán a piac húsz százalékát teszik ki, a maradék fejlesztés a prémium fogyasztókat célozza, ebből kifolyólag pedig Lengyelország a világon az egyik legfontosabb PC-játékfejlesztő, de kiemelkedő szerepet kapnak az Xbox, Playstation és Nintendo Switch játékok is. A prémium piac kiaknázása és a PC-fejlesztések miatt a lengyel cégek a Steam platformját is uralják. 2021 augusztusában a Top200-as Steam kívánságlistán 38 játékkal Lengyelország állt a világranglista élén, megelőzve az Egyesült Államokat, a videójátékokban szintén erős Svédországot és a távol-keleti fejlesztőket.

A kiváló fejlesztések és videójátékok pedig természetesen nemcsak globálisan fogynak, hanem a lengyel társadalmat is meghatározzák. A közel egymilliárd dolláros lengyel fogyasztói piac 20 millió játékossal a világ 19. legnagyobbja, ahol a cégek szép összegeket kereshetnek. Külön érdekesség, hogy a lengyel játékosok fele nő, a videójáték pedig nemcsak a fiatalok szórakozása, hiszen a játékosok négyötöde felnőtt.

Az iparág sikerét természetesen a lengyel oktatás is támogatja. A lengyel középiskolai oktatásról elmondható, hogy alapvetően reáltárgyakra specializálódott, azokban biztos alapokat ad a diákoknak, a digitális forradalomra – különösképpen a videójátékiparra – pedig sikerrel kapcsolódtak rá az egyetemek is. A felsőoktatási szféra az elmúlt tíz évben az általános digitális képzések mellett specializálódott, napjainkban pedig 71 játékfejlesztéssel kapcsolatos képzésre lehet jelentkezni, az általános programozástól a speciális programokig.

A felsőoktatási fejlesztések mellett pedig az egyetemi évek után sem kell a Szilícium-völgyig utazni, mert Lengyelország a digitális munkavállalók paradicsoma, az egész közép-kelet-európai régióval együtt. Az OVO Network által készített, Európa több mint 130 városát vizsgáló, távmunkát értékelő kutatás TOP10-es listáján ugyanis csak a régió városai szerepelnek, Lengyelország pedig a digitális nomádok paradicsoma. Az első helyen a dél-lengyelországi Kraków végzett, továbbá három lengyel város is a TOP10-es listán szerepel; Łódź, Poznań és Varsó. A kutatás keretein belül az albérletárakat, a megélhetési színvonalat, az átlagkeresetet, továbbá az internet sávszélességet is vizsgálták, mindezt összevetve pedig a régió messze meghaladta a nyugati versenytársakat, kiemelve a lengyel nagyvárosokat, Európa élmezőnyébe helyezve a lengyel digitális forradalmat, annak lehetőségeit és adottságait. Ahol pedig sok a digitális nomád, ott nemcsak az innováció, hanem a videójátékipar is sikerre van ítélve.

A lengyel videójátékipar igáslova, a leghíresebb és legnagyobb értékű fejlesztőcég a CD Projekt Red, amely a híres-hírhedt Cyberpunk-sorozat és a videójátékipar után a Netflixes sorozatok világát is meghódító The Witcher fejlesztője. Napjainkban a cég értékét tekintve a kontinens egyik legnagyobb videójáték-fejlesztője, irodái pedig Los Angelestől Tokióig, a bolygó minden táján megtalálhatóak. A CD Projekt Red 2019 decemberében jutott csúcsra, amikor 8.12 milliárd dolláros értékével Európa legnagyobb játékfejlesztője volt a francia Ubisoft után, azóta azonban a Cyberpunk 2077-et övező botrányok miatt jelentősen zuhantak a cég részvényei és értéke is. A Cyberpunk-sorozat legújabb részét olyan elvárások övezték a játékosok és az iparág részéről, amelyeknek egyes szakmabeliek szerint szinte lehetetlen lett volna megfelelni. Kicsit olyan szituáció állt fent, mint a Trónok Harca fináléjában, amikor bármit is forgatnak le, a nagy felhajtás miatt mindenképpen részben kudarcos a rajongói megítélés. A CD Projekt Red azonban azóta kijött a gödörből és továbbra is mutatja az utat a lengyel és a globális videójátékpiacnak.

A CD Projekt Red története a kommunizmusból kilábaló Lengyelországból indult, kettő 17 éves fiú közös álmával. Az 1990-es években a lengyel játékszcéna még gyermekcipőben járt, Marcin Iwiński és Michał Kiciński pedig videójátékokkal kereskedett a varsói számítógéppiacon, a Grzybowska utca mentén. A két kamaszt a videójátékok szeretete hajtotta, ezért idővel úgy döntöttek, hogy az 1990-es években tapasztalható nagy lengyel gazdasági fellendülés a tökéletes alkalom arra, hogy valami nagyot alkossanak. 1994-ben szálltak be a bizniszbe CDP.pl nevű cégükkel, mint viszonteladó és értékesítő, az üzlet azonban kis mértékű volt, egészen addig, amíg nagyobb külföldi megrendelők játékfejlesztői feladatokkal nem bízták meg a céget, a termékeik hivatalos lengyelországi forgalmazójaként. A további növekedést és egyben a fordulópontot az jelentette, amikor elkezdték a külföldi játékokat lengyelre lefordítani, ezzel meghódítva a lengyel közönséget és megnyitva előttük megannyi játékot. 1999-ben a Baldur’s Gate nevű játékot fordították le lengyelre, amely akkora sikert aratott, hogy az első napon közel 18.000 példányt adtak el belőle és a hosszú távú siker sem maradt el.

A hatalmas igényt felismerve Marcin Iwiński és Michał Kiciński elhatározták, hogy saját játékot fognak fejleszteni. Mindketten szerettek olvasni és nagy rajongói voltak a The Witcher (Wiedźmin) című könyvsorozatnak, amely írója a lengyel Andrzej Sapkowski. Mivel a könyvsorozatról szóló videójáték készítésének jogait árulták, a két barát lecsapott rá, ezzel pedig beírták nevüket az RPG játékok történelemkönyvébe. A CD Projekt Red 2002-ben alakult és 2007-ben adták ki a The Witcher videójátékot, amelyből az első nap 35 ezer példányt adtak el és bő 5 év alatt több mint száz díjat gyűjtött be világszerte. A sikert 2012-ben követte a második rész, majd 2015-ben a harmadik rész, amelyek szintén letarolták a világot, szórakozást és kalandot csempészve minden játékos nappalijába. A teljes The Witcher-sorozat eladott példányszáma meghaladja az 50 milliót, a CD Projekt Red fejlesztéseit pedig világszerte árgus szemek figyelik a hatalmas rajongótábor soraiból. A Cyberpunk neve is ismerősen csenghet, hiszen nagyon kedvelt és híres, a CD Projekt Red által fejlesztett játék; második része, a Cyberpunk 2077 pedig az évtized legjobban várt játéka volt, a legnagyobb kritikai visszhanggal is. A Cyberpunk 2077-hez kapcsolódó felemás siker azonban nem árnyékolja be a cég történetét és sikereit, amely globális szerepet tudhat magáénak, olyan nemes hagyatékkal, amely csak Lengyelország lehetőségeit aknázta ki. A CD Projekt Red bázisa a mai napig Varsóban található, a The Witcher pedig egy lengyel könyvsorozaton alapuló lengyel fejlesztéssel örökre megváltoztatta a videójátékok történelmét és azt a koncepciót, ahogyan azokról gondolkozunk.

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin harmadik számát a Store oldalunkról!


továbbiak
Séta a Kozma utcai izraelita temetőben
east

Séta a Kozma utcai izraelita temetőben

Hajós Alfréd, Alfonzó, Somló Tamás és sok más hazai híresség alussza örök álmát a Kozma utcai izraelita temetőben, de nemcsak miattuk érdemes felkeresni a kőbányai nekropoliszt. Barátunk és a HYPE STORE nagykövete, Vincze Miklós vezetett végig bennünket a hatalmas sírkertben, amelyben a páratlan szépségű mauzóleumok között olyan rendhagyó síremlékek is
Nem minden drágul eszeveszett ütemben
east

Nem minden drágul eszeveszett ütemben

Kábítószerek, szerencsejátékok, prostitúció. Ezek nem tartoznak bele az inflációba. De akkor mi tartozik bele? Hogyan számolják az inflációt és mely termékek ára nőtt meg valójában? Elemzésünk. Mostanában sokat lehet olvasni különböző híroldalakon és közösségi média felületeken az inflációról. A bankok kamatot emelnek, az emberek úgy vásárolják a csirkemellet, mintha nem
Új arculatot és weboldalt kapott a Csepel
branding

Új arculatot és weboldalt kapott a Csepel

A kerékpáros világnak már közel egy évszázada meghatározó szereplője a Csepel bicikli márka, amely most új arculatot és weboldalt kapott, ami hatással lesz a termékekre, márkaboltokra és a az értékesítési hálózat partnereire is. „Igazi kihívást jelentő feladat a service design eszközeivel egy olyan nagy múltú márka megújításába belefogni, amit itthon