fbpx
Nyomj Entert

Gamer Poland – Lengyelország, a videójáték-világhatalom

2022-ben a metaverzum korszakában minden digitális fejlesztés hatalmas versenyelőnyt jelent, egyben pedig kincsesládát is, ami önti magából a pénzt. Nincs ez másképpen a videójátékokkal sem, amelyek úgy váltak a hétköznapjaink részévé, hogy észre sem vettük őket. Teljesen természetes, hogy a metrón ülve nyomunk egy kör Candy Crusht, vagy vasárnap délelőtt Playstation-ön játszunk az unokatesónkkal a családi ebéd előtt. 

A cikk nyomtatásban a Hype&Hyper 2022/1. számában jelent meg.

Illusztráció: Bárdos László


A videójátékok efféle hétköznapisága szinte lételemi, ezért sokat is költünk rá. A tavalyi évben közel 175.8 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a globális videójátékpiac, amelyből 98 milliárdot hoztak a free-to-play (F2P) játékok úgy, hogy a F2P modellben csak a játékon belül vannak vásárlások vagy kiegészítő szolgáltatások. A bolygó egyik legnagyobb videójáték platformja, a Steam közel 30.000 játékot kínál, miközben a németországi Netflixen 4.100 tartalom található. A legnagyobb videójáték cég a Nintendo, 85 milliárd dolláros értékével abszolút piacvezető; a rekordokat pedig Ázsia termeli, hiszen Vietnámban például a felnőtt népesség 94 százaléka játszik videójátékokkal. A fenti számok pedig nemcsak elképesztőek, hanem megalapozottak is, ugyanis a bolygónk durván 8 milliárdos népességéből 3.1 milliárd ember videójátékozik, ami azt jelenti, hogy minden harmadik személy potenciális fogyasztó. 

Bár a videójátékipart szemlélve először ázsiai és amerikai fejlesztőkre gondolunk, van Európában egy ország, amely kiemelkedő szerepet tölt be a globális videójátékpiacon. Lengyelország, a videójáték-nagyhatalom. Ezzel a ténnyel pedig sokszor közép-európai szomszédjai sincsenek tisztában. Lengyelország ugyanis Európa vezető videójáték-fejlesztője és exportőre. A lengyel videójáték-fejlesztő cégek 2020-as bevétele 970 millió euró volt, a termelés 96 százaléka pedig exportra megy, ezzel fontos szerepet betöltve a globális értékláncban. A szektor globálisan hatalmas és stabil, évi 12 százalékos növekedéssel kiszámítható piac, a becslések szerint 2023-ra a globális érték akár kétszáz milliárd dollár lehet. A kereslet adott, kérdés tehát a kínálati oldal, a lengyel számok pedig tökéletesen illeszkednek a játékosok elvárásaihoz. 440 stúdió található Lengyelországban, amely 12 ezer fejlesztőt foglalkoztat, a fejlesztők és programozók egynegyede pedig nő, ezzel Lengyelország világszinten a második helyen áll a videójátékipari női munkavállalók tekintetében. 

Különösképp érdekes, hogy amíg a globális videójátékpiacot a F2P játékok hajtják, addig Lengyelország a prémium szegmensben tölt be kiemelkedő szerepet. A lengyel fejlesztők F2P játékai csupán a piac húsz százalékát teszik ki, a maradék fejlesztés a prémium fogyasztókat célozza, ebből kifolyólag pedig Lengyelország a világon az egyik legfontosabb PC-játékfejlesztő, de kiemelkedő szerepet kapnak az Xbox, Playstation és Nintendo Switch játékok is. A prémium piac kiaknázása és a PC-fejlesztések miatt a lengyel cégek a Steam platformját is uralják. 2021 augusztusában a Top200-as Steam kívánságlistán 38 játékkal Lengyelország állt a világranglista élén, megelőzve az Egyesült Államokat, a videójátékokban szintén erős Svédországot és a távol-keleti fejlesztőket. 

A kiváló fejlesztések és videójátékok pedig természetesen nemcsak globálisan fogynak, hanem a lengyel társadalmat is meghatározzák. A közel egymilliárd dolláros lengyel fogyasztói piac 20 millió játékossal a világ 19. legnagyobbja, ahol a cégek szép összegeket kereshetnek. Külön érdekesség, hogy a lengyel játékosok fele nő, a videójáték pedig nemcsak a fiatalok szórakozása, hiszen a játékosok négyötöde felnőtt.

Az iparág sikerét természetesen a lengyel oktatás is támogatja. A lengyel középiskolai oktatásról elmondható, hogy alapvetően reáltárgyakra specializálódott, azokban biztos alapokat ad a diákoknak, a digitális forradalomra – különösképpen a videójátékiparra – pedig sikerrel kapcsolódtak rá az egyetemek is. A felsőoktatási szféra az elmúlt tíz évben az általános digitális képzések mellett specializálódott, napjainkban pedig 71 játékfejlesztéssel kapcsolatos képzésre lehet jelentkezni, az általános programozástól a speciális programokig. 

A felsőoktatási fejlesztések mellett pedig az egyetemi évek után sem kell a Szilícium-völgyig utazni, mert Lengyelország a digitális munkavállalók paradicsoma, az egész közép-kelet-európai régióval együtt. Az OVO Network által készített, Európa több mint 130 városát vizsgáló, távmunkát értékelő kutatás TOP10-es listáján ugyanis csak a régió városai szerepelnek, Lengyelország pedig a digitális nomádok paradicsoma. Az első helyen a dél-lengyelországi Kraków végzett, továbbá három lengyel város is a TOP10-es listán szerepel; Łódź, Poznań és Varsó. A kutatás keretein belül az albérletárakat, a megélhetési színvonalat, az átlagkeresetet, továbbá az internet sávszélességet is vizsgálták, mindezt összevetve pedig a régió messze meghaladta a nyugati versenytársakat, kiemelve a lengyel nagyvárosokat, Európa élmezőnyébe helyezve a lengyel digitális forradalmat, annak lehetőségeit és adottságait. Ahol pedig sok a digitális nomád, ott nemcsak az innováció, hanem a videójátékipar is sikerre van ítélve.     

A lengyel videójátékipar igáslova, a leghíresebb és legnagyobb értékű fejlesztőcég a CD Projekt Red, amely a híres-hírhedt Cyberpunk-sorozat és a videójátékipar után a Netflixes sorozatok világát is meghódító The Witcher fejlesztője. Napjainkban a cég értékét tekintve a kontinens egyik legnagyobb videójáték-fejlesztője, irodái pedig Los Angelestől Tokióig, a bolygó minden táján megtalálhatóak. A CD Projekt Red 2019 decemberében jutott csúcsra, amikor 8.12 milliárd dolláros értékével Európa legnagyobb játékfejlesztője volt a francia Ubisoft után, azóta azonban a Cyberpunk 2077-et övező botrányok miatt jelentősen zuhantak a cég részvényei és értéke is. A Cyberpunk-sorozat legújabb részét olyan elvárások övezték a játékosok és az iparág részéről, amelyeknek egyes szakmabeliek szerint szinte lehetetlen lett volna megfelelni. Kicsit olyan szituáció állt fent, mint a Trónok Harca fináléjában, amikor bármit is forgatnak le, a nagy felhajtás miatt mindenképpen részben kudarcos a rajongói megítélés. A CD Projekt Red azonban azóta kijött a gödörből és továbbra is mutatja az utat a lengyel és a globális videójátékpiacnak. 

 A CD Projekt Red története a kommunizmusból kilábaló Lengyelországból indult, kettő 17 éves fiú közös álmával. Az 1990-es években a lengyel játékszcéna még gyermekcipőben járt, Marcin Iwiński és Michał Kiciński pedig videójátékokkal kereskedett a varsói számítógéppiacon, a Grzybowska utca mentén. A két kamaszt a videójátékok szeretete hajtotta, ezért idővel úgy döntöttek, hogy az 1990-es években tapasztalható nagy lengyel gazdasági fellendülés a tökéletes alkalom arra, hogy valami nagyot alkossanak. 1994-ben szálltak be a bizniszbe CDP.pl nevű cégükkel, mint viszonteladó és értékesítő, az üzlet azonban kis mértékű volt, egészen addig, amíg nagyobb külföldi megrendelők játékfejlesztői feladatokkal nem bízták meg a céget, a termékeik hivatalos lengyelországi forgalmazójaként. A további növekedést és egyben a fordulópontot az jelentette, amikor elkezdték a külföldi játékokat lengyelre lefordítani, ezzel meghódítva a lengyel közönséget és megnyitva előttük megannyi játékot. 1999-ben a Baldur’s Gate nevű játékot fordították le lengyelre, amely akkora sikert aratott, hogy az első napon közel 18.000 példányt adtak el belőle és a hosszú távú siker sem maradt el. 

A hatalmas igényt felismerve Marcin Iwiński és Michał Kiciński elhatározták, hogy saját játékot fognak fejleszteni. Mindketten szerettek olvasni és nagy rajongói voltak a The Witcher (Wiedźmin) című könyvsorozatnak, amely írója a lengyel Andrzej Sapkowski. Mivel a könyvsorozatról szóló videójáték készítésének jogait árulták, a két barát lecsapott rá, ezzel pedig beírták nevüket az RPG játékok történelemkönyvébe. A CD Projekt Red 2002-ben alakult és 2007-ben adták ki a The Witcher videójátékot, amelyből az első nap 35 ezer példányt adtak el és bő 5 év alatt több mint száz díjat gyűjtött be világszerte. A sikert 2012-ben követte a második rész, majd 2015-ben a harmadik rész, amelyek szintén letarolták a világot, szórakozást és kalandot csempészve minden játékos nappalijába. A teljes The Witcher-sorozat eladott példányszáma meghaladja az 50 milliót, a CD Projekt Red fejlesztéseit pedig világszerte árgus szemek figyelik a hatalmas rajongótábor soraiból. A Cyberpunk neve is ismerősen csenghet, hiszen nagyon kedvelt és híres, a CD Projekt Red által fejlesztett játék; második része, a Cyberpunk 2077 pedig az évtized legjobban várt játéka volt, a legnagyobb kritikai visszhanggal is. A Cyberpunk 2077-hez kapcsolódó felemás siker azonban nem árnyékolja be a cég történetét és sikereit, amely globális szerepet tudhat magáénak, olyan nemes hagyatékkal, amely csak Lengyelország lehetőségeit aknázta ki. A CD Projekt Red bázisa a mai napig Varsóban található, a The Witcher pedig egy lengyel könyvsorozaton alapuló lengyel fejlesztéssel örökre megváltoztatta a videójátékok történelmét és azt a koncepciót, ahogyan azokról gondolkozunk.

Inkább nyomtatott formában olvasnál? Most megrendelheted a Hype&Hyper magazin harmadik számát a Store oldalunkról!


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük