Golan: A harmonikus hármas

Golan: A harmonikus hármas

A háromtagú román zenekar 2013 óta létezik, és eddig két nagylemezt jelentetett meg: az elsőt még 2017-ben, majd tavaly érkezett a folytatás. A bukaresti Golan elektronikus popzenéje egyszerre fülbemászó, simogatóan lágy, táncba hívó, melankolikus és könnyed. Érdemes próbát tenni vele.


Bár a Golan egy zenekar, de nemcsak koncerteztek, hanem szoktatok dj-zni is. Az egyértelmű, hogy koncerten mit játszotok, de amikor dj-ztek, milyen zenei világba kalandoztok, mennyire üt el a Golan világától?

A Golan dj verziója valójában egy hibrid változata a zenekarnak, ahol összekeverünk mindent, ami jellemző ránk: tánczenét játszunk basszusgitárral, szintetizátorokkal és énekhanggal kísérve. A szettben vannak remixelt saját számok, néhány dal eredeti változatban, de beleférnek más előadók számai is, feltéve, hogy illenek az adott programba.

Hárman vagytok, és három tök különböző irányból, zenei közegből érkeztek. Hogyan formálódott ezekből a Golan világa, ki mit tett a közösbe?

Menet közben sokat tanultunk egymástól, és jelentősen befolyásoltuk is egymást az alkotási folyamatok során, ezért ma már nem olyan egyszerű szétválasztani, hogy ki mit tett a közösbe. De ha megnézzük egy készülő szám idővonalát, akkor általában Mihai hoz egy ötletet, amit addig fejleszt, amíg úgy nem érzi, hogy a zenekar elé tárhatja. Ekkor jön Florian, és különféle harmóniákkal öltözteti fel a dalt, amit aztán a leggyakrabban Alex fejez be, ő alakítja ki a végső változatot.

fotó: Bodnár Márton – Golan

A nevetek azt jelenti, hogy huligán, miközben a zenétek tele van finomsággal. Miért esett éppen erre a névre a választásotok? Tudatos volt, hogy legyen „feszültség” a zene hangulata és aközött, amit a név sugall?

Amikor kitaláltuk a zenekar nevét, akkor ez a hangulat volt ránk a jellemző: a lázadás állapotában voltunk. Azt csináltunk, amit akartunk, és nem igazán érdekelt, hogy ki mit szól hozzá.

Bár még nincs tíz éves a Golan, de már széles körben ismerik a nevetek, és olyanokkal álltatok egy színpadon, mint például a Morcheeba, Parov Stelar vagy Roísin Murphy. Gondolkoztok a siker titkán, vagy épp ellenkezőleg, inkább csak zenéltek, és arra figyeltek, ami éppen van?

Bár időről időre elgondolkodunk azon, hogy mitől működik ez az egész, minden alkalommal más válasz születik a kérdésre. Az egyetlen helyes válasz ezért az, hogy mindig azt csináljuk, amit szeretnénk, és ez jó irányba tereli a dolgainkat. Ez az, amitől működünk.

fotó: Bodnár Márton – Golan

A román elektronikus zenéről viszonylag keveset tudni. Aki viszont érdeklődik iránta, annak kiket ajánlanátok a figyelmébe – magatokon kívül természetesen?

A lista elég hosszú, és nem szívesen emelünk ki róla senkit, mert lehet, hogy elfelejtünk valakit megemlíteni, akit pedig meg kéne. Inkább azt ajánljuk mindenkinek, hogy mindenképpen jöjjön el Romániába, és menjen el néhány helyi elektronikus buliba.

Legyen szó lassabb vagy ütemesebb számról, a zenétek ábrándosan melankolikus, mint amikor a hullámzó tengert nézi az ember a lenyugvó nap fényében. Honnan fakad ez a melankólia?

Nagyon őszinte érzés, ami a kezdetek óta a zenénk része. Nincs rá különösebb magyarázat, hogy miért. Egyszerűen csak jön és megy, néha pedig sikerül tökéletesen kifejezni a zenén keresztül.