fbpx
Nyomj Entert

Graffititől a kerámiáig | Interjú Melka Gáborral, a Melka Studio alapítójával

A nemrég nyílt budai pop-up designboltban, a Dinghiben is találkozhattunk a saját tervezésű 3D kerámia betűivel és egyedi bútoraival. A keze nyoma ott van a budapesti Hilda étterem hatalmas figuratív mozaikjában, a Breadpit pékségben, a Porcellino Grasso Ristorante-ban, illetve a Budapest Bagel budai és Kálvin téri üzletének portálján is. De akár Bécsben is felfedezhetjük Melka Gábor egyedi kerámiáit, mozaikcsempéit. A közelmúltban nyílt új stúdiója kapcsán beszélgettük a tervezővel. Interjú Melka Gáborral, a Melka Studio alapítójával!


Street art, kerámia és tipográfia – az ember fejében ezek a fogalmak keringenek, amikor meglátja Gábor kerámia kreációit. A fogalomzavar pedig teljesen érhető. A pillanatnyi hezitálás jogosan lép fel, mikor Gábor munkáit szeretnénk definiálni. Azokat nem lehet a klasszikus értelemben vett művészeti és kreatív ágazatok egyikébe sem besorolni. Nem is célja, hogy valamelyik fogalom mögé beálljon. Munkája során szabadon mozog a műfajok között, az általa létrehozott tárgyak pedig akár a tervezőgrafika, a képzőművészet vagy a tárgyalkotás címszó alatt is megállnák a helyüket. A graffitit és festést hátrahagyva, több mint hét éve kezdett titokban kerámiával foglalkozni. 

„A Nógrád megyei Becskén csináltunk egy manufakturális jellegű műhelyt, ahol a buddhista barátaim vettek részt a munkálatokban. Másfél évig itt készültek a kerámiák. A háttér adott volt: az alkotói környezet, a műhely és az anyagok is. Nekem lényegében annyi volt a dolgom, hogy amit megálmodok, az meg is szülessen.“

Ha nem is a megszokott formában, egy bizonyos fokon mégis maradt a graffiti. RAPA 73 név alatt személyes vonatkozású, street art projektjei futnak. Kézjegyét apró csempék formájában otthagyja, ahol éppen jár. Legyen szó akár Budapestről, Bécsről, Barcelonáról, Lisszabonról, Nápolyról vagy éppen Marrakesh-ről. „Ezek abszolút nem helyzetidegen dolgok. Viszonylag nehéz is észrevenni őket, mert magasra rakom a csempéket. De mindig ügyelek rá, hogy úgy helyezzem el a betűket, hogy az tényleg izgalmas legyen.“ A szálak a Melka Studioban futnak össze. A stúdió (amit Gábor egy  személyben alkot) öleli fel a komolyabb, nagyobb hangvételű projekteket. 

A közösségi média platformokon kevésbé aktív. Saját elmondása szerint ő inkább a megvalósításban jó. Mégis ahova kell, oda eljutnak a munkái. Az évek alatt sok minden változott. Egy valami azonban nem – mégpedig Gábor. Elsőre szinte hihetetlen, hogy minden, amit látunk amögött ő áll. Kezdve az apró kerámiacsempékből aprólékosan kimunkált mozaikoktól a hatalmas méretű, egyedi betűkig és elemekig. Az anyag szeretete magától értetődő számára, éppúgy ahogy a vele való munka is az. A mögöttes szakmai tudás, amit a technika megkíván Gábor esetében természetes módon, a munka során rakodott rá a kreatív elképzelésekre. Azt látja bele a kerámiába, amit nagyon kevesen. Legizgalmasabb munkái pedig azokból a projektekből születnek, amelyeknél a megrendelő teljes mértékben megbízik az ő elképzeléseiben. Mozaikjai számos budapesti (és már bécsi) hely arculatának részét képezik. Arról kérdeztük a munkái közül melyik volt a kedvence, és miért?

„Mindegyik a kedvencem, mert mindegyik projekt teljesen más. Aminek az is köszönhető, hogy mindegyikben teljesen máshogy veszek részt. Izgalmas, amikor a tervezésben szabad kezet kapok és száz százalékig én vagyok benne, de éppen annyira az lehet az is, mikor más tervezők, grafikusok és belső építészek gondolataihoz kell igazodnom. Néhány éve a Párisi Udvar megújulása kapcsán kértek fel, hogy a Samsung emeletére tervezzek egy mozaikot, ami illeszkedik az udvar homlokzatán lévő nonfiguratív díszítésekhez. A térhez igazítva lett visszahozva a külső színes mozaik a szürke négy árnyalatára redukálva.“

A Színes Város keretein belül részt vett Budapest első színes tűzfalainak festésében. Majd valami olyannal akart foglalkozni, amivel senki más nem. Adni szeretett volna valamit a munkáival, így váltotta fel a falfestést a kerámia. Nagy lépés volt ez, rengeteg befektetett energia, idő, eszköz és anyagi áldozat.

„Ha az ember nem szerelemből csinálja, akkor a valóságban nem olyan lesz, mint ami az elképzelés. Ezért csinálok a Hildához hasonló projekteket is, mert nincs más, aki ezt ilyen formában így létre tudná hozni. Én pedig nagyon szeretem ezt csinálni, magát a tervezést és a kivitelezés folyamatát is.“ 

Korábban a Szimpla Kertben működött műhelye. A közel két éves időszak alatt a nyitott workshopok mellett, ahol csak lehetett, meg is töltötte munkáival a helyet. A közelmúltban nyílt meg új stúdiója a Gellérthegyen, a Budapest School épületén belül. Az friss bázis műhelylátogatásokra és workshopok lebonyolítására is lehetőséget nyújt, melyek alkalmával Gábor segítségével akár mi is felépíthetjük saját betűinket vagy mozaiktábláinkat a különleges egyedi szitázott kerámiacsempékből. Ezzel már nemcsak a szorosan vett értelmében hagy nyomot munkáival, hanem egy-egy ilyen alkalom közösségépítő szerepe korosztálytól függetlenül is óriási. 

Melka Studio | Web | Facebook | Instagram
RAPA 73 | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük