fbpx
Nyomj Entert

Lekapcsolták egy holland város fényeit, hogy a csillagos égbolt örökségként jelenjen meg

A világ lakosságának több mint nyolcvan százaléka fényszennyezett égbolt alatt él, így az univerzum szépségei gyakran elérhetetlenné válnak számunkra. Ez a gondolat hívta életre Daan Roosegaarde holland művész és az UNESCO Hollandia közös kezdeményezését, ami visszahozza az éjszakai égboltot az embereknek: a művészeti projekt a „Seeing stars” (Csillagokat látni – a szerk.) elnevezést kapta.

A projekt keretében első helyszínként a holland Franeker város válhatott egy időre fényszennyezésmentessé: a lakók, a helyi önkormányzat és a városban működő vállalkozások bevonásával az összes nem szükséges háztartási lámpát, reklámtáblát és utcai fényeket is egy időben lekapcsolták, hogy mindenki újra kapcsolatba kerüljön a csillagokkal és az univerzummal. „Rájöttem, hogy minden éjjel elképesztő fényjáték zajlik az égbolton. Milyen lenne, ha lekapcsolnánk az összes fényt a városban, hogy együtt gyönyörködhessünk a csillagokban?” – jegyezte meg a projekt egyik elindítója, Daan Roosegaarde kortárs alkotóművész. „Mindenkinek joga van ahhoz, hogy szennyezetlen éjszakai égbolton keresztül szemlélje a csillagokat. Az égitesteket nézve kapcsolatba kerülünk egymással, és úgy érezzük, mindannyian a hatalmas kozmosz részei vagyunk” – tette hozzá Kathleen Ferrier, az UNESCO holland bizottságának elnöke.

A Seeing stars kezdeményezéssel az UNESCO célja, hogy a csillagok látványát az egyetemes örökség egyik formájaként ismerje el: Franeker után a villanyokat lekapcsoló akció következő helyszínei között szerepel még Leiden, Sydney, Velence, Stockholm és Reykjavík is. Reméljük, a projekt Budapesten is debütál majd!

Forrás: Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük