Gyárakból a divatvilágba: gyerekkorunk takarói köszönnek vissza a SAPO kollekcióiban

Gyárakból a divatvilágba: gyerekkorunk takarói köszönnek vissza a SAPO kollekcióiban

Joggal fordulhat meg a fejünkben a gondolat az ukrán SAPO első kollekcióit látva, hogy  ilyen vagányan még talán sosem láttuk nagymamáink takaróit. Ugyan manapság már nem annyira meglepő, ha egy brand a fenntarthatóságra esküszik, de itt a bizonyíték, hogy még mindig akadnak újdonságok.


Mint már tudjuk, a divatipar csillogását beárnyékolja a rendkívüli környezetszennyezés, hiszen a felesleges túltermelés mellett az óriási vízfelhasználás és a globális szén-monoxid-kibocsátás is a számlájára írható. Ugyanakkor ennek tudatában a legkreatívabb megoldások is felfedezhetőek. A nagyobb divatházaknak fel lehet róni a greenwashingot, így ha valódi, tudatos márkákat keresünk, akkor érdemes a kisebb brandek és a slow-fashion felé kanyarodni, mert igazán értékes kincsekre bukkanhatunk. Így van ez a feltörekvő ukrán branddel is, hiszen azon túl, hogy különösen igyekszik fenntarthatóan tevékenykedni, egy sajátos hazai csavarral is előáll.

A SAPO brandet 2022 őszén alapította Valeriia Vorozhylnyk a kárpátaljai Ungváron. A márka bár fiatal, kollekciói mégis erősen nosztalgikus élményt nyújtanak: az újragondolás jegyében az ukrán textilipar elfeledett ereklyéivel debütált, és erősen fókuszál a hagyományos vintage anyagok felhasználására.

A hitelesség jegyében Valeriia Vorozhylnyk az ország gyárait kutatva szerezi be kollekciójának alapanyagait, amelyek kiváló minőségű takarókból állnak – ez adta meg a löketet a gyapjúból készült kabátkollekciónak is. A dzsekik designját a takarók színei és mintái határozzák meg – ráadás a lezser és az egyszerű, praktikus szabás, amely nem vonja el a figyelmet az erős vizuális részletekről. Azért, hogy tovább fokozza az igazi ukrán élményt, egy kis meglepetést is tartogat az összeállítás, hiszen a kabátok a készítésük helyszínéül szolgáló gyárak városairól kapták a nevüket. Ennek jegyében egy kis ízelítőt kapunk textiltörténelemből is, hiszen minden gyárnak megvolt a maga jellegzetes mintája, ami visszaköszön  a ruhadarabokon is: Herszonban jellemző volt a zöld-fehér szín, Luckban csíkos takarókat gyártottak, míg Odessza a tengert idézte a gyárakon belül is.

A környezetbarát divat egy másik visszatérő megoldása a kézművesség, amely a helyi értékek felkarolását is eredményezi. A gyárak hagyatékán túl a SAPO ezt a megoldást is feldolgozta, aminek eredménye egy rendhagyó corset.
Bohém, nőies és még az otthon melegét is feleleveníti.

Akármennyire is telített a piac, az egyediség és a múltidézés mindig utat tör magának, hiszen itt a példa: hiába változnak a generációk és az ipar, a tárgyi emlék nem tűnik el, csak átalakul.


SAPO | Web | Instagram

Forrás: Vogue UA

továbbiak
Ukrán menekültek pezsdítik fel a közép-európai gazdaságot
business

Ukrán menekültek pezsdítik fel a közép-európai gazdaságot

Már lassan másfél éve, hogy Ukrajnát megtámadta Oroszország: a háború következtében ukránok milliói kényszerültek elhagyni a hazájukat, ennek következtében jelenleg egy új élethelyzet van alakulóban. Az ukrán menekültek integrálódnak, és a régió gazdaságát pezsdítik fel a munkájukkal. 2023. első felében mintegy 14 ezer ukrán állampolgár indított egyéni vállalkozást Lengyelországban – ez
Csúcsa ért a feszültség a lengyel-belarusz határon!
strategy

Csúcsa ért a feszültség a lengyel-belarusz határon!

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök „lengyelországi utat” pedzeget a Wagner-csoporttal, Vlagyimir Putyin revizionista tervekkel vádolja Lengyelországot, a lengyelek pedig nagy erőkkel erősítik a keleti határukat. Az orosz-belorusz szövetség és Lengyelország között szinte pattanásig feszül a helyzet. De mi is történik most pontosan ezen a vidéken? Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök Vlagyimir Putyin
Kiegészítők egy stílusos bankrabláshoz: fashion for bank robbers | #DIVE
design

Kiegészítők egy stílusos bankrabláshoz: fashion for bank robbers | #DIVE

Carina Shoshtary ékszertervező sosem gondolta volna, hogy az általa létrehozott Instagram oldal pár éven belül kortárs képzőművészek, designerek, divattervezők közös platformjává válik, ahol együttesen osztozhatnak a maszkok szeretetében. DIVE cikksorozatunk legújabb epizódjában ismét merülésre invitálunk, ezúttal a különleges maszkok világába. Dive in! Kéthetente megjelenő DIVE cikksorozatunkban alámerülünk az Instagram zavaros