Hat nem mindennapi kilátó | Csehország

Hat nem mindennapi kilátó | Csehország

Kilátó nem csak hegy tetején vagy erdőben épülhet, és bizony, még toronynak sem kell lennie, habár a logika ezt diktálná. Csehországban létezik szőlőtőkék közé épített, akadálymentes változat is összegyűjtöttük a legtutibb kilátókat.

Kobili-hegyi kilátótorony

A két éve épült, 7,5 méter magas kilátót toronynak nem is nevezhetjük: inkább egy látványos magaslat ez, amely elhelyezkedésével és formájával hívja fel magára a kirándulók figyelmét. A KEEO Design építészcsapat által megálmodott, formabontó építményt Kobylí falu legmagasabb pontján találjuk, 334 méterrel a tengerszint felett. A kilátótornyokra általában jellemző lépcsős kialakítás ennél az építménynél elmaradt: elrettentő lépcsőfokok helyett elegánsan emelkedő, kanyarodó rámpát alakítottak ki, így aztán ez a kilátó azon kevesek egyike, amelyet mozgáskorlátozottak és babakocsival érkezők is bátran látogathatnak.

Salaš-i kilátó

Az alig 400 lelket számláló kis cseh falu, Salaš határában emelkedik a 25 méter magas torony, mely rendhagyó formavilágával hívja fel magára a figyelmet. A kilátó két, egymásba kapaszkodó hetest formál, de eszünkbe juthat róla egy szorítókulcs alakja is – egyikkel sem tévedünk nagyot. A CAD Projekt Plus tervei alapján készült kilátó 2014-ben nyerte el végleges formáját: az acélszerkezetű épület a tájhoz illeszkedő vörösfenyő burkolatot kapott. A csúcsot csigalépcsőn közelíthetjük meg.

Kelčský Javorník kilátótorony

A Hostýn hegycsoport legmagasabb pontján, 865 méter magasan találjuk a Kelčský Javorník kilátótornyot. A Marta Balážiková és Ondrej Balážik tervei alapján készült, 35 méter magas torony megépítéséhez 24 tonna acélt és 29 tonna fát használtak fel. Odafentről káprázatos, 360 fokban elénk táruló panorámában gyönyörködhetünk.

Jára Cimrman világítótorony

A Příchovice falu szélén magasodó kilátótorony nem csupán a pazar kilátás miatt lehet érdekes a kirándulók számára. A 24 méter magas torony nevét egy fiktív karakterről, Jára Cimrmanról kapta, aki először egy 1966-os rádiójátékban tűnt fel. A csehek valóságos nemzeti hősként tekintenek rá – a kilátó lábánál megépült múzeumban közelebbről is megismerhetjük az elképzelt polihisztor munkásságát. A Martin Rajniš tervei alapján készült torony tetejére 115 lépcsőfok vezet fel. Az építmény nem csupán kilátóként, hanem világítótoronyként is funkcionál.

Épített ösvény a fenyőfák koronájában

Igazán izgalmas és valóban egyedülálló élményben lehet része annak, aki ellátogat a Lipnói-tó közelében, Lipno nad Vltavouban magasodó kilátótoronyba. A 2012-ben átadott építmény nem csupán egy 40 méteres torony: tartozik hozzá egy, a fák koronájának magasságában futó tanösvény is, mely számtalan érdekességet tartogat azok számára, akik rendhagyó perspektívából, közvetlen közelről ismerkednének a természettel.

Kanyargó kilátó Dél-Morvaországban

Első pillantásra hullámvasútra is emlékeztethet bennünket a dél-morvaországi Dolní Moravában magasodó kilátó: tulajdonképpen nem járunk messze az igazságtól, a dinamikus építményben ugyanis csúszdát és egyéb, kalandparkokból ismert elemeket is találunk. A 2015-ben megépült kilátótorony tervezője Zdeněk Fránek, akinek egy másik, Valašské Příkazy-ba tervezett projektjét is nagyon szeretjük – utóbbi szinte szöges ellentéte a mozgalmas „hullámvasútnak”, és inkább a tájba való belefeledkezést, a kontempláció lehetőségét szolgálja.

továbbiak
Érintésmentes érintés | Glamos
tech

Érintésmentes érintés | Glamos

„Milyen jó lett volna, ha mégis az érintőképernyős verziót vettem volna meg…” – zakatolt a gondolat már nem egyszer sokunk fejében. Erre a helyzetre és az érintésmentesség manapság egyre fontosabb problémakörére kínál megoldást két ex-Samsung mérnök a CoreDAR [http://coredar.com/]-nál. A feltalálók létrehozták a világ legkisebb „LiDAR” (Light Detection
A világ első olvadásbiztos jégkréme | Bompas & Parr
design

A világ első olvadásbiztos jégkréme | Bompas & Parr

Elég bizarr, de a világ első olvadásbiztos fagyijának elkészítéséhez a food design pápái egy második világháborús technikát használtak fel. A Bompas & Parr [http://bompasandparr.com] food design-stúdió forradalmasíthatja a jégkrémipart. Szakembereik egy olyan jégkrémet kísérleteztek ki, mely sokkal lassabban indul olvadásnak, mint a hagyományos fagyik: 24 fokon akár egy órán
A jövő Vespája | Mightyseed
tech

A jövő Vespája | Mightyseed

Miközben a nagy járműgyártó és autótervező cégek a fosszilis üzemanyagot használó technológiák elektromosra cserélésén munkálkodnak, a dél-indiai Mightyseed [https://www.mightyseed.co] nem hagyja a múltba veszni Enrico Piaggio örökségét sem. Vespa 98 néven hozták létre a legújabb és legmodernebb Vespa [https://www.vespa.com] cirkáló koncepcióját, mely a modell