Szieszta a Lengyel-Tátrai Nemzeti Park közepén | EN Hotel Zakopane

Szieszta a Lengyel-Tátrai Nemzeti Park közepén | EN Hotel Zakopane

Egy hely, ami távol esik a városok nyüzsgésétől és a környezethez idomulva magaslik a Tátra vadregényes táján, miközben meleg forraltborral várja a pihenésre vágyó utazókat. Az EN Hotel Zakopane mesterien balanszíroz a luxus és a természet kínálta lehetőségek között.

A tulajdonosokat, Marysiat és Kubat, valamint Kasiat és Tomeket az őseik hagyománytisztelete és a vendégszeretet vezérelte a hotel megálmodására. A céljuk egy olyan komplexum létrehozása volt, amely a természettel összhangban kínálja a pihenés és az elvonulás örömét, miközben prémium szolgáltatást biztosítanak a vendégeiknek. Elképzelésük szerint a hotel egyaránt nyújt kulináris, helyi és szellemi menedéket az ide látogatóknak. Az EN Hotel Zakopane szerves része a nemzeti parknak, amely segíti népszerűsíteni és helyreállítani a régió eredeti pompáját.

Az EN egy meghitt üdülőhely mindössze 15 szobával, amelyek mindegyike lenyűgöző panorámával rendelkezik: a hegyek csúcsaira vagy a fák lombkoronáira néz. A szobák kialakítása is a vadonra emlékeztet: a falak nyers köve a domboldaléhoz hasonlít, míg zuhanyzás közben olyan érzésünk támadhat, mintha a hegyi vízesés alatt állnánk. Megtartva a hitelességet, a szobák kialakításában kizárólag valódi, természetes anyagok találhatók, amelyek kiemelik a helyi környezet szépségét és általa valóban a hegyi ökoszisztéma részévé válhatunk.

0:00
/

Hegyi kecske, örökzöldek és 1030 méteres tengerszint feletti magasság. Az EN Hotel a Tátrai Nemzeti Parkban található, a Myślenickie Turnie felé vezető ösvényen, közvetlenül a sípálya mellett. A hotel a Natura 2000 területhez tartozik, amelyre semmi újat nem lehet építeni, ebből adódóan a szállodának az egykori Energetyk műemlék épülete ad otthont. Az Energetyk a közeli folyókból bányászott kövekből készült, kizárólag a helyi erdőkből származó fák kíséretében – ez az építési módszer hozta el régen az úgynevezett murowańce (falazott kőházak) trendjét, amely igencsak jellemző volt a régióra. Az épület a renoválás után is teljes mértékben őrzi  szigorú karakterét és összhangját a hegyvidéki tájjal, ez abból fakad, hogy kizárólag olyan anyagokat alkalmaztak, amelyek eredetileg a Tátrában találhatók, mint például gránit, acél és fa. A bútorokat és dekor elemeket helyi kézműves cégek tervezték és készítették, hiszen a hely ars poeticájának értelmében fontosabb a lokális értékek fenntartása, mint a tökéletesség. A tulajdonosok szavaival élve: "Szeretnénk, ha vendégünk minden dizájnelemben érezhetné az emberi érintést."

A hotel gasztronómiai élményben is egy tudatos koncepció alapján várja vendégeit: az autentikus hegyvidéki konyha a régió és a környező kultúrák hatásait foglalja magába, így egy edényben egyesül az Osztrák-Magyar Monarchia, a Havasalföld és a Kárpátok kulináris hagyománya. A modern konyha kedvelői sem maradnak éhesen, hiszen az étterem a természetközeli és minimalista fine dining vonalat képviseli, amihez a Tátrából származó alapanyagokat használnak fel. Az étterem ételei egyesítik a táj természeti kincseit a kortárs igényekkel.

De vajon mit tartogat számunkra ez az elsőre zord, mégis otthonos környezet? A kalandvágyók sílécen szelhetik át a környező hegyeket, akár kizárólag a sport szeretetéért, akár túrázás céljából látogatnak ide. A hotel biztosít eszközöket minden vendég számára. Bár aki nem kedveli igazán a téli csúszós sportokat, annak is kitűnő túrázási, hegymászási és futási lehetőségeket rejt a nemzeti park. Aki viszont a teljes ellazulásra vágyik, a hotel meleg belső tereiben jóga és gyógymasszázs biztosítja a teljes regenerációt.

EN Zakopane | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Holnap lesz a szlovén kultúra napja
lifestyle

Holnap lesz a szlovén kultúra napja

Február 8-án, France Prešeren költő halálának évfordulóján tartják a szlovén kultúra napját Szlovéniában, illetve a környező országok szlovén közösségeinek körében. Az ünnep előestéjén két művészt életműdíjjal tüntetnek ki, és legfeljebb hatan Prešeren Alapítvány Díjat kapnak az elmúlt három évben elért eredményeikért. A munkaszüneti és ünnepnapon országszerte rendezvényeket tartanak, amelyeken gyakran
Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban
lifestyle

Alapításának 700. évfordulóját ünneplik Vilniusban

Egy 1323-as feljegyzésben említették először a litván fővárost, így egész 2023-ban ünnepi programokkal emlékeznek meg a születésnapról. Gediminas litván nagyfejedelem egy 1323. január 25-én keletkezett levelében nevezte meg először Vilniust, és bátorította a környező országok lakóit, hogy telepedjenek le Litvánia földjén. Innen datálják a város létezését, és mint legfőbb dokumentumot,
Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval
lifestyle

Nyomtatott múltak | Megáldott ételek és rejtett kamerák | Interjú James A. Kapalóval

James A. Kapaló kutatásai elsősorban a közép-kelet-európai vallási és etnikai kisebbségek történetére és tapasztalataira fókuszálnak. Etnográfiai módszerek segítségével dolgozik közösségekkel, levéltárakkal és múzeumi gyűjteményekkel, hogy feltárja a hétköznapi tudást, a vallási gyakorlatokat és a helyi emlékezetet. Egyik szerkesztője volt a The Secret Police and the Religious Underground in Communist and