HFDA design SPEED X HYPE | Viaplant

HFDA design SPEED X HYPE | Viaplant

A HFDA a neves olasz Istituto Europeo di Designnal (IED) közösen indította el design SPEED nevű mentorprogramját a nyár végén, olyan már stabil, akár külföldi tapasztalattal is rendelkező hat magyar formatervezőnek, akik elkötelezettek cégük további fejlesztése érdekében. Január végéig minden héten egy-egy újabb mentoráltat ismerhettek meg egy kicsit közelebbről itt, a HYPEANDHYPER-enSzakács Barnabás, azaz a Viaplant.

Barnabás művészeti képzésből indult, később tájépítész mérnökként végzett. Ezen irányultságok fúziójának tartja a Viaplant létrejöttét, amely a növényekkel való munka és kísérletezés effektív eredménye.

Tizenöt éve vezet egy tájépítész irodát; szakmai projektjeik mellett időközben Tájék Művészeti Csoport néven land art alkotásokkal is kibővítették portfoliójukat. Amikor 2015-ben a csehországi Pilsen volt Európa Kulturális Fővárosa, felkérték őket egy, a természeti környezet formavilágát és kellékeit megjelenítő monumentális szabadtéri installációs projekt megvalósítására, amely során Barnabás az ember által alakított táj és művészet kapcsolatát vizsgálta – növényi részekből komponált tájskicceket készített. A tájat – szó szerint – képpé alakítva szerette volna megjeleníteni a város főterén, a Szent Bertalan katedrális mellett. A „teremtés” sajnos végül meghiúsult, a Viaplant azonban megszületett.

Művészeti projektként indult tehát, majd időközben fejlesztésekbe és ezzel egyidejűleg különböző termékek gyártásába kezdtek, így mára ezzel a speciális, növényi összetételű kreatív anyaggal, brandjének építésével foglalkoznak.

Egy adott időpillanat rögzítése

A Viaplant egyértelmű karaktere maga a növény, annak részletei, színe, textúrája – a nővény fejlődésének egy időpillanatát rögzítik, legyen az egy nyári virágzat, vagy őszi falevél. Újragondolták a városi zöldfelületek fenntartása során keletkezett növényi részek hasznosítását is. Az őszi lombleveleken és a lenyírt fűszálakon túl az agresszívan terjedő invazív fajokban – mint például a kanadai aranyvessző vagy a parlagfű – is meglátták a szépséget és a lehetőséget.

A növények gondos válogatásával és a különleges eljárással egy egyedülálló értékkel bíró és sokoldalúan felhasználható anyagot hoztak létre, melynek sajátossága, hogy minden panel egyedi. Fontos számukra, hogy a teljes munkafolyamat Magyarországon történik. A Viaplant természetes alapanyagai kivétel nélkül hazai forrásból származnak.

Természet és geometria

„Ha belenagyítunk egy-egy növényrészletbe precíz és ismétlődő alakzatokat kapunk – fraktálokat, amik végtelenül komplexek, de matematikai eszközökkel definiálhatók. Egy virág felépítését is képletekkel írják le, amelyek alapján aztán a rendszertani besorolása is meghatározható. Képlet, rend, szabályos formák… Ez a gondolatmenet vezetett oda, hogy elmélyültünk a négyszög, a háromszög és a kocka alapformáiban, és létrehoztuk az első termékeinket, a Quadrum, a Columna valamint a Hedron lámpacsaládunkat” – mondta el a tervező.

A Viaplant és a design SPEED

„A Viaplant csapatával azt a célt tűztük ki, hogy egy nemzetközi szinten ismert magyar brandet hozunk létre. A képzés nagyon hasznos, mert olyan területekre enged betekintést, amit sem a művészeti, sem pedig a mérnöki tanulmányok során nem tudtam elsajátítani. Szemléletformáló modulokat hallgattunk, olyan elemzési, fejlesztési és tervezési eszközrendszert ismertünk meg, ami segíti a saját cégünk megértését, a brandépítést és a hozzá kapcsolódó kommunikációt. Abszolút hiánypótló” – mondta el Barnabás.


A HFDA design SPEED X HYPE című cikksorozatunkban a design SPEED hat mentoráltjának tervezői munkásságáról, a mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en

továbbiak
Buszpályaudvar | Nyitra
architecture

Buszpályaudvar | Nyitra

A különféle pályaudvarok, vonatállomások, villamosmegállók tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cseh mmcité+ ezúttal a szlovákiai Nyitra városába tervezett buszpályaudvart. Mutatjuk. A közel 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező designcité+ kreatív stúdió tervei nyomán készült el az új, elegáns és modern pályaudvar a városlakók és a környező településekről ingázók nagy örömére. A kivitelezési
HYPE | Heti programajánló
community

HYPE | Heti programajánló

BUÉK! Túl vagyunk az ünnepeken, újult erővel vágtunk neki az új évnek és talán még a fogadalmaink is kitartanak: idén több programra járunk majd, mostantól tényleg elkezdünk sportolni és új hobbikat szerzünk. Ezekben támogatva benneteket állítottuk össze az idei első programajánlót, amelybe modern építészetet, retrospektív kiállítás tárlatot, zenés underground kiállítás
Downtown One I Tirana
architecture

Downtown One I Tirana

Tirana már az előző évtizedben is híres volt arról, hogy ha szűkösen is álltak, akkor is próbálták élhetővé tenni a várost olyan apróságokkal mint a színesre festett házfalak, vagy egyszerű street art projektek. Nem csoda, ha most is szívesen látnak egy 8-bites homlokzatot, 140 méterrel Tirana fölé magasodni. A Downtown