HFDA | Digitálisan indult el a második design START

HFDA | Digitálisan indult el a második design START

A vírushelyzetre való tekintettel online előadássorozattal kezdődött a Magyar Divat & Design Ügynökség második design START mentorprogramja, amely üzleti ismeretekkel segíti a magyar designvállalkozásokat hazai stabilitásuk megteremtésében. A szakmai zsűri által kiválasztott öt designmárka Andrási Edina, Kele Sára, Kerekes Furniture, Temesi Apol és Tompa László – közel egy évig tartó képzésen vehet részt.

Az első design START sikere után április 23-án elindulhatott a második forduló is, amelynek fókuszában ezúttal is a szilárdabb és hatékonyabb üzleti működéshez szükséges ismeretek átadása áll. Ami változás azonban, hogy a vírushelyzetet figyelembe véve az MDDÜ felelős szervezetként az online megvalósítás mellett döntött a képzési program első állomását jelentő hat modulos előadássorozatot illetően, valamint témaköreivel is reflektál a megváltozott gazdasági helyzet miatti új kihívások kiküszöbölésére.

A legelőször 2019-ben elindult design START alapjául a Magyar Divat & Design Ügynökség designipari piackutatása, valamint a formatervezőkkel készített mélyinterjúk szolgáltak, amelyek rámutattak a hazai designerek legfőbb nehézségeire, illetve a fejlesztést igénylő területekre.  Az iparági szereplők visszajelzéseinek figyelembevételével lett a mentorprogram kialakítva, mely az Ügynökség egyik kiemelt stratégiai pilléreként járul hozzá a hazai márkák folyamatainak optimalizálásához, valamint piaci pozíciójuk megerősítéséhez.

A formatervezők nyílt pályázat útján jelentkezhettek a mentorprogramba, akik közül egy héttagú szakmai zsűri választotta ki az öt legjobb designert. A kiválasztásnál elsődleges szempont volt, hogy a pályázók egyedi, kreatív, ugyanakkor üzletileg megvalósítható ötletekben gondolkodjanak, hiszen ezek megléte nélkülözhetetlen szereppel bír a design START programban való helytállásban. A bírálók által legjobbnak ítélt formatervezők – Andrási Edina, Kele Sára, Kerekes Furniture, Temesi Apol, Tompa László – tervezési, gyártási és üzleti területeken egyaránt fejleszthetik képességeiket a képzési programban: ők azok a formatervezők, akik a mentorprogram elvégzését követően szilárdabb működést valósíthatnak meg, valamint ismertséget szerezhetnek márkájuknak.

A világjárvány miatt kialakult gazdasági helyzetben különösen sérülékenyek a hazai designvállalkozások, így most még nagyobb jelentőséggel bír szakmai támogatásuk. A Magyar Divat & Design Ügynökség számára ezen szempontok is mérvadók voltak akkor, amikor a mentorprogram mihamarabbi, online elindítása mellett döntött. A mentoráltak az elmúlt hetekben üzleti tervezés, finanszírozás, designkommunikáció, marketing és digitális technológia témákban bővíthették tudásukat az egyénre szabott, online képzések keretében. Mindebben olyan hazai szaktekintélyek voltak a segítségükre, mint Gaszt Attila, cégvezető; Kázsmér Nikolett, Halász Ádám és Szendrő Sára, befektetési menedzser; Nemes Attila, kulturális mediátor, valamint Tóth Marcell, online marketing szakértő – akik széleskörű szakértelmük és tapasztalataik révén értékes és hiteles tanácsokkal tudtak szolgálni a résztvevőknek.

A képzési program elkövetkezendő részében a mentoráltak márkaépítéssel és joggal kapcsolatos tudásukat mélyíthetik majd el. Az előbbihez Hosszú Gergely, többszörös formatervezési díjjal jutalmazott designer nyújt segítséget, az utóbbi témában pedig Dr. György Ádám, ügyvéd ad iránymutatást a márkáknak. Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, néhány hónapon belül sor kerülhet a tanulmányi utakra, valamint a szakmai gyakorlatokra is, amelyek során a mentoráltak megismerhetik a szakma neves képviselőinek legjobb gyakorlatait.

„2019-ben indult el az első design START program, amelynek egykori résztvevői mára már egy biztos üzleti modellt tudhatnak magukénak, továbbá hazai ismertségük tekintetében is pozitív változásokat tapasztaltak. Az általuk megtett hosszú út példaértékűnek bizonyult más designerek számára is – ennek köszönhető a design START folytatására való iparági igény. Az új mentoráltak egytől-egyik kiemelkedő szakmai színvonalat képviselnek, biztos vagyok benne, hogy eredményeik más hazai formatervezőket is inspirálnak majd” – nyilatkozta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője.

HFDA | Web | Facebook | Instagram

továbbiak
Praktikus társ a hidratálásban: a világ első Origami palackja
egyéb

Praktikus társ a hidratálásban: a világ első Origami palackja

Akkorára hajtható össze, mint egy pénztárca, kicsomagolva viszont 7,5 deci folyadék tárolható benne, és számtalan környezetbarát jellemzőjét még nem is említettük. A DiFOLD Origami palackja alternatíva a mindennapokban. Sokan már rég lecserélték az eldobható műanyagpalackokat szintén műanyag, de újratölthető, esetleg fémből készült designerkulacsra. Mindkettő környezettudatosabb megoldás, mint az egyszer
Szczecin mozaikalkotásokon keresztül
east

Szczecin mozaikalkotásokon keresztül

KOZMOSZ, SZERELEM és HÁTSÓ UDVAR, avagy egyre több mozaikalkotás lepi el Szczecin elhanyagolt bérházainak vagy egyéb épületeinek falait, szebbé téve a városképet. A cél az ott lakók bevonása, a közösségépítés és kapcsolatteremtés a művészet eszközével. Szczecin városa Lengyelország északnyugati részén, a német határnál helyezkedik el. A második világháború előtt még
Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ
architecture

Az egykori téglagyár szelleme, kortárs otthonban | architekti BKPŠ

Csodás hétvégi házat tervezett a pozsonyi székhelyű architekti BKPŠ [https://bkps.sk/] építésziroda. A rusztikus, minimalista épület falai között modern otthon született, mely ugyanakkor a hagyományokról sem feledkezik meg. A nyugat-szlovákiai Csejte községben tette le névjegyét a Martin Kusý és Pavol Paňák által alapított architekti BKPŠ [https://bkps.sk/]. A